Υποχώρησαν πρώτη φορά την τελευταία διετία οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο
Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη μειώθηκαν το Δεκέμβριο -πρώτη φορά την τελευταία διετία-, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στους «12» έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την... ανησυχητική παρουσία τους.
27
Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη μειώθηκαν το Δεκέμβριο -πρώτη φορά την τελευταία διετία-, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στους «12» έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την… ανησυχητική παρουσία τους.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε -πρώτη φορά από το Φεβρουάριο 1999- κατά 0,4%, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους: 0,95, από 1,23 το Δεκέμβριο.
«Ο πληθωρισμός έχει περάσει το υψηλότερο επίπεδο και η ανάπτυξη επιβραδύνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό» δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Invesco Asset Management Γιέργκ Κρέμερ, ο οποίος εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
Με την τιμή του Μπρεντ να έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα μέσα Νοεμβρίου και το ευρώ να έχει ανέβει υψηλότερα κατά 10% έναντι του δολαρίου, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την αγορά πετρελαίου και άλλων αγαθών που τιμολογούνται σε δολάρια έχουν μειωθεί δραστικά. Όπως είχε δηλώσει, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ, η απειλή του πληθωρισμού έχει περιοριστεί σημαντικά την τελευταία περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της ευρωζώνης, προσδοκία που αντανακλάται και στην επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Παρ όλα αυτά, οι οικονομίες των «12» δεν επιβραδύνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, η ευρωζώνη είναι πιθανόν να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% περίπου το 2001, από 3,5% πέρυσι, ενώ η αμερικανική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί φέτος κατά 2%, από 5% το 2000.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας
- Ναυάγιο στη Χίο: Σε κάθε επιχείρηση οι κάμερες πρέπει να είναι ανοιχτές – Τι λέει εν αποστρατεία Ναύαρχος του Λιμενικού
- Ώρα μεταλλίου για την Εθνική: Κοντράρεται για το χάλκινο με την Ιταλία
- Ουκρανία: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι τριμερείς συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι – «Έχει σημειωθεί πρόοδος»
- Δάνεια νόμου Κατσέλη: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση στον Άρειο Πάγο για τους τόκους
- Τι αποφάσισαν οι Μιλγουόκι Μπακς για το μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο (vid)
