Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ δεν θα πλήξει την Ευρώπη, εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών των «12
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την Παρασκευή την αισιοδοξία τους, ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν θα πλήξει την Ευρώπη, και ότι η ανάκαμψη του ευρώ σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου θα συμβάλουν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων.
27
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την Παρασκευή την αισιοδοξία τους, ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν θα πλήξει την Ευρώπη, και ότι η ανάκαμψη του ευρώ σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου θα συμβάλουν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων.
Το δολάριο έχει διολισθήσει κατά 11% έναντι του ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η αγορά αναμένει ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός στις 12 χώρες της ευρωζώνης μπορεί να ξεπεράσει τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2% φέτος από 4% το 2000, ενώ το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 3% έναντι 3,3% το προηγούμενο έτος.
«Δεν φοβόμαστε την εξέλιξη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Είμαστε οπλισμένοι για να αντισταθούμε στην επιβράδυνση» τόνισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς. Υπάρχουν «θετικές αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρώπη, οι οποίες μόλις και μετά βίας θα επηρεαστούν από την κατάσταση στις ΗΠΑ» προσέθεσε.
Υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις
Όπως δήλωσε ο Ρέιντερς, στην Ευρώπη «ο πληθωρισμός τείνει να μειωθεί, και όχι μόνο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της τάσης στην εξωτερική ισοτιμία του ευρώ». Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το Δεκέμβριο από το επίπεδο του 2,9% στο οποίο είχε «σκαρφαλώσει» το Νοέμβριο.
Το κοινό συμπέρασμα, άλλωστε, των 12 υπουργών Οικονομικών καθώς και του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ, ήταν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αποκλιμακωθούν τους ερχόμενους μήνες, ενώ είναι πιθανή και η αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό προς τα κάτω, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο (όταν είχε δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της) οι τιμές του μαύρου χρυσού και η ισοτιμία του δολαρίου ήταν σε υψηλότερα επίπεδα.
Μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου
Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, 12 από τους 29 αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ πέντε αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση το αργότερο έως τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης διατήρησε αμετάβλητο -όπως αναμενόταν- το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,75%.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν θα πλήξει την ανάπτυξη στην ΕΕ, στην οποία προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3% τουλάχιστον το 2001. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για Νομισματικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, δήλωσε χθες ότι η πιθανή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά 2%, θα «στοιχίσει» στην ευρωζώνη τη μείωση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,15%, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το 18% της εξωτερικής δραστηριότητας της ευρωζώνης.
Νομίζω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ κοντά στο 3,2%, υποστήριξε, αν και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διαμορφωθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. «Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «όπως το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και το τι συμβαίνει στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραγωδία με μετανάστες στη Χίο: Όσα είπε στην αναφορά του ο κυβερνήτης του Λιμενικού σκάφους
- Συλλυπητήρια ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Θανάση Σκουρτόπουλου – «Το αποτύπωμα που αφήνει θα μείνει ανεξίτηλο»
- Κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής στη Λακωνία – Μεγάλες ζημιές από χείμαρρους στα χωριά του Ταΰγετου
- Φημολογία για συνεργασία του Φραντσέσκο Τότι με τη Ρόμα
- Βρετανία: Η θέση του Στάρμερ υπό απειλή λόγω του σκανδάλου Έπσταϊν
- Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Βροχές και τις επόμενες ώρες στην Αττική