
Πέντε ψάρια τη βδομάδα το εγκεφαλικό το κάνουν πέρα
Λονδίνο: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Channing Laboratory, το Birham Women's Hospital στη Βοστόνη και από το Harvard Medical School, η κατανάλωση ψαριού πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει σε ποσοστό 52% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Λονδίνο: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Channing Laboratory, το Birham Women’s Hospital στη Βοστόνη και από το Harvard Medical School, η κατανάλωση ψαριού πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει σε ποσοστό 52% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of the American Medical Association (JAMA), διήρκεσε 14 έτη και σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα 80.000 γυναικών. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τους επέτρεψαν να επιβεβαιώσουν την άποψη που είχε εκφραστεί σε παλαιότερες μελέτες, ότι δηλαδή οι άνθρωποι που τρέφονται με ψάρι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και κυρίως ισχαιμικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στις γυναίκες που κατανάλωναν ψάρι μία φορά την εβδομάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικών ήταν μειωμένος κατά 22%, ενώ σε όσες κατανάλωναν ψάρι τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 27%. Εκείνες μάλιστα που έτρωγαν ψάρι πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν μειωμένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό κατά 52%.
Ωστόσο, η έρευνα δεν διαπίστωσε συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση του ψαριού και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Η βρετανική Stroke Association χαιρέτισε την είδηση και σύστησε στους πολίτες της χώρας να αυξήσουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ανοικτής θαλάσσης, όπως ο τόνος, o σολομός και οι σαρδέλες.
Πηγή: Reuters
health.in.gr
- Μέγκαν Μαρκλ: «Έχω δεχθεί το περισσότερο διαδικτυακό τρολάρισμα στον κόσμο» – Η κατάρρευση του Χάρι, η πικρία για την Νταϊάνα
- «Εγώ μαζί με το παιδί μου θα πάω. Γιατί μου το σκότωσαν;» – Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα της Μυρτούς
- Η βαθμολογία στη Euroleague μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι
- Euro 2026: Στον όμιλο της Αττάλειας η Εθνική χάντμπολ Γυναικών
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο εναρκτήριο συνέδριο Global Progressive Mobilization
- Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 85-76: Πρώτοι και καλύτεροι στην κανονική περίοδο οι «ερυθρόλευκοι»
