Βρυξέλλες:Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη την Ελλάδα διότι δεν συμπεριέλαβε στο εθνικό της δίκαιο την κοινοτική Οδηγία 97/96, που αναφέρεται στην ισότητα των δύο φύλων σε σχέση με τα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Τα κράτη-μέλη όφειλαν να την εφαρμόσουν μέχρι τον Ιούλιο του 1997.


Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ανάλογα με αυτά των άλλων καρτών-μελών, άλλα το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το επιχείρημα.


Ωστόσο, νομικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα συνοδευτεί από «πρακτικές επιπτώσεις» (όπως, π.χ., αναδρομική αύξηση συντάξεων) και ότι η υπόθεση θα κλείσει μόλις οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προχωρήσουν στην αναγκαία νομοθετική εναρμόνιση της χώρας με τα κοινοτικά δεδομένα.


Παρέμβαση του Παπαδόπουλου στο συμβούλιο υπουργών Υγείας


Εξάλλου, στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του θέματος των «τρελών αγελάδων» απαιτεί συνεχή και συντονισμένη δράση. Επίσης, τόνισε ότι η ενημέρωση του κοινού αποτελεί ύψιστο καθήκον τόσο των κρατών-μελών όσο και της κοινότητας και ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της πληροφόρησης, ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα αδικαιολόγητης σύγχυσης και πανικού. Υποστήριξε μάλιστα ότι το συμβούλιο υγείας θα πρέπει να έχει πλήρη συμμετοχή στις αποφάσεις που σχετίζονται με το εν λόγω θέμα.


Αναφερόμενος στο νέο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε
ότι ο προϋπολογισμός του δεν είναι επαρκής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της υγείας.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr