Σχεδόν 6.000 τα «παιδιά των φαναριών» στην Ελλάδα
Αθήνα: Σε 5.800, ηλικίας δύο έως 15 ετών, ανέρχονται τα "παιδιά των φαναριών" στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία ΑΛΚΟ για λογαριασμό της Unicef. Τα "παιδιά του δρόμου" αποφέρουν σε εκείνους που τα εκμεταλλεύονται περίπου ένα δισ. δρχ. το μήνα. Τα στοιχεία-γροθιά έρχονται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας του Παιδιού.
Αθήνα: Σε 5800, ηλικίας δύο έως 15 ετών, ανέρχονται τα «παιδιά των φαναριών» στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία ΑΛΚΟ για λογαριασμό της Unicef. Τα «παιδιά του δρόμου» αποφέρουν σε εκείνους που τα εκμεταλλεύονται περίπου ένα δισ. δρχ. το μήνα. Τα στοιχεία -γροθιά έρχονται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας του Παιδιού.
Ζώντας σε συνθήκες σκλαβιάς
Σκιαγραφώντας τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα παιδιά «των φαναριών» ανέφεραν ότι οι «εργοδότες» τους δεν είναι οι γονείς τους και ότι υφίστανται τιμωρία εάν δεν υπακούσουν στις εντολές αυτών που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους. Στις τιμωρίες αυτές εκτός από τη σωματική βία περιλαμβάνεται η στέρηση τροφής και η απειλή της εκδίωξης από τον τόπο διαμονής τους.
Σε γενικές γραμμές τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού στην Ελλάδα μετακινούνται καθημερινά προς το σημείο της «εργασίας» τους, αποφεύγοντας τις περιοχές όπου κατοικούν, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ανήλικων μεταναστών και προσφύγων βρίσκεται εδώ χωρίς τους γονείς του και δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα παραμείνει στην Ελλάδα.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι σύγχρονοι «σκλάβοι» της Ελλάδας ξοδεύουν σχεδόν όλη τους την ημέρα στο δρόμο προσπαθώντας να κερδίσουν τα προς το ζην, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που «εργάζονται» και τη νύχτα.
Η μέση ημερήσια είσπραξη κάθε παιδιού αγγίζει τις 7.000- 8.000 και η συντριπτική τους πλειονότητα όταν ρωτήθηκε «τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις» απάντησε αποστομωτικά: Θέλω να έχω φαγητό να τρώω.
Η ψυχρή γλώσσα των αριθμών
Μολονότι η πλειονότητα (55,9%) αυτών των άτυχων πλασμάτων είναι γόνοι μεταναστών και προσφύγων, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 44,1% έχει την ελληνική ιθαγένεια. Συγκεκριμένα, το 23,6% του συνόλου είναι Έλληνες τσιγγάνοι και το 11,4% Έλληνες μουσουλμάνοι. Από τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων το μεγαλύτερο ποσοστό (28,1%) είναι αλβανικής καταγωγής.
Το 61% των παιδιών των φαναριών είναι αγόρια και το 10% περίπου ηλικίας έως πέντε ετών.
Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, ένα εντυπωσιακό 40,4% δηλώνει πίστη στην ελληνορθοδοξία, το 33,4% είναι μουσουλμάνοι και το13,8% δεν ξέρει το θρήσκευμά του.
Σχολείο πηγαίνει μόνο το 20% αυτών, ενώ ένα άλλο 20% εκφράζει την επιθυμία του να πάει στο σχολείο αλλά δηλώνει ότι δεν μπορεί.
health.in.gr
- Ιράν: Ο Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones
- Ιράν: Η Γερουσία αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ για τον πόλεμο
- Ισημερινός: Απελαύνει τον πρεσβευτή της Κούβας και τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής
- Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη δικαστική απόφαση
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Κύπρος, Τουρκία και μετά;
- «Ένας λαός που δεν είναι πια περήφανος» – Μπέσσυ Μάλφα και Χρήστος Στέργιογλου έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τα Τέμπη από το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ»