Αθήνα: Από τον Ιανουάριο του 2001 θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το Μeningitec, ένα εμβόλιο μακράς διαρκείας κατά της μηνιγγίτιδας, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη από την επικίνδυνη νόσο.


Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία και αποτελεί το πρώτο εμβόλιο, στο οποίο ενώνεται ο πολυσακχαρίτης με μια πρωτεΐνη, κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Τύπου C.


Το Μeningitec όμως δεν προστατεύει από τη μηνιγγιδοκοκκική λοίμωξη τύπου Β, η οποία είναι εξίσου συνηθισμένη. Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Η μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται όταν το επίστρωμα του εγκεφάλου (οι μήνιγγες) εμφανίζει φλεγμονή, ενώ παίρνει και τη μορφή σηψαιμίας όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.


Μέσα στον πρώτο χρόνο από την έγκριση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία έχουν χορηγηθεί 16 εκατομμύρια δόσεις, και το νέο πρόγραμμα ανοσοποίησης με το Μeningitec μείωσε δραστικά την εμφάνιση της ασθένειας αυτής.

health.in.gr