27

Στα 1,64 τρισ. δολάρια (649 τρισ. δρχ.) ανήλθε η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών εταιρειών στις ΗΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι η νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές θα μειώσει τους επιχειρηματικούς γάμους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Financial Securities Data, η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, δύο μήνες πριν από το τέλος του έτους, έχει ξεπεράσει τη συνολική αξία του 1998, οπότε είχε ανέλθει στα 1,63 τρισ. δολάρια.


Ανάμεσα στις επιχειρηματικές κινήσεις που σφράγισαν τη χρονιά είναι η προτεινόμενη εξαγορά της Texaco από τη Chevron για 34 δισ. δολάρια και η σχεδιαζόμενη απόκτηση της Honeywell International από την General Electric, αξίας 46 δισ. δολαρίων (18,2 τρισ. δρχ.).


Πάντως, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν ανακοινωθεί 9.173 συμφωνίες έναντι 11.145 το 1999 και 12.473 το 1998.


Σε παγκόσμια κλίμακα, η αξία των εταιρικών συμφωνιών έχει αγγίξει τα 3,05 τρισ. δολάρια (1,2 τετρ. εκατ. δρχ.), έναντι 3,35 τρισ. (1,3 τετρ. εκατ. δρχ.) το προηγούμενο έτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters