27

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει ξανά στην αγορά συναλλάγματος, εάν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να υποστηρίξει το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ Ερνστ Βέλτεκε.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος και θα παρέμβουμε, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο» υπογραμμίζει ο πανίσχυρος Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Wirtschaftswoche.


O Ερνστ Βέλτεκε επέρριψε ευθύνες για τη ραγδαία διολίσθηση του ευρώ στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτικών, «που εστιάζουν την προσοχή τους στα εθνικά συμφέροντα» και προκαλούν έτσι «σύγχυση στην αγορά», χωρίς να παρέχουν στο ενιαίο νόμισμα την αναγκαία υποστήριξη. «Η βελτίωση της πολιτικής συνεργασίας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για μία επιτυχημένη νομισματική ένωση» προσέθεσε ο ίδιος.


Παράλληλα, στο πλευρό του ευρώ βρέθηκε, άλλη μία φορά το τελευταίο διάστημα, η Τράπεζα της Αγγλίας, με δύο κορυφαία στελέχη της να στηρίζουν -φραστικά- το ευρωπαϊκό νόμισμα, λέγοντας πως «είναι επιτυχημένο» και εκτιμώντας ότι οι επενδυτές θα το στείλουν σύντομα σε υψηλότερα επίπεδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ