Η κατανάλωση αβγών δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των υγιών ατόμων, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στην ετήσια συγκέντρωση του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολογίας. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν άφοβα έως και επτά αβγά την εβδομάδα, ενώ τα άτομα με καρδιακές παθήσεις και αυξημένη χοληστερόλη πρέπει να ακολουθούν τους γνωστούς περιορισμούς στη δίαιτά τους.

Όπως αναφέρει το MSNBC, την έρευνα διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι εξέτασαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα 15.000 υγιών ενηλίκων που καταναλώνουν πάνω από τέσσερα αβγά την εβδομάδα. Όσοι έπασχαν από καρδιακές παθήσεις ή παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αποκλείστηκαν από τη μελέτη, και οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν στα άτομα αυτά.


Ανάλογη μελέτη, που είχε διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1999, είχε δείξει ότι η κατανάλωση έως και επτά αβγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι προσοχή πρέπει να δίνεται στο συνολικό ποσό του κορεσμένου λίπους που καταναλώνουμε, και όχι σε συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν χοληστερόλη.


Η ημερήσια διατροφή δεν πρέπει να περιέχει λίπη σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ το κορεσμένο λίπος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10%. Για τη χοληστερόλη, οι γιατροί συνιστούν η ημερήσια πρόσληψη να μην ξεπερνά τα 300mg. Ένα αβγό μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 70mg.


Τα αβγά δεν πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή, επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, καθώς είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών Α και Ε.