Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤΣτηρίζουν τον Ντούιζενμπεργκ οι κεντρικοί τραπεζίτες</i
Αμετάβλητο στο 4,75% διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ακόμα μία αύξηση μέσα στο έτος, καθώς οξύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.
27
Αμετάβλητο στο 4,75% διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ακόμα μία αύξηση μέσα στο έτος, καθώς οξύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ άφησε στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αύξηση – έκπληξη κατά 0,25% στις 5 Οκτωβρίου, αλλά η αγορά προσδοκά ότι το κόστος δανεισμού δεν έχει φτάσει στα υψηλότερά του επίπεδα, παρ ότι συσσωρεύονται οι ενδείξεις για την επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών στη ζώνη του ευρώ.
Ο πληθωρισμός άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών το Σεπτέμβριο, στο 2,8%, λόγω της κούρσας των τιμών του πετρελαίου και της ραγδαίας διολίσθησης του ευρώ, που έχουν αυξήσει το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ, αναφερόμενος στις φήμες περί παραίτησής του, δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και αρνήθηκε να σχολιάσει το εάν η ΕΚΤ σχεδιάζει μια νέα παρέμβαση μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες υπέρ του ευρώ.
Τα μέλη, πάντως, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, διά στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο του Βιμ Ντούιζενμεργκ, δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν ενωμένοι τον πρόεδρό τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Η Σάκκαρη ψάχνει «εκδίκηση» και τον πρώτο της ημιτελικό μετά από 22 μήνες (vids)
- Φάμελλος για ακρίβεια: Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα και το έθιμο της Τσικνοπέμπτης έχει γίνει πολυτέλεια
- Τρίπολη: Απομακρύνθηκε ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη από την Πλατεία Άρεως για συντήρηση
- Ολυμπιακός – Ραντνίτσκι 16-14: Πέρασε ως πρώτος στα προημιτελικά του Champions League
- Λαζόπουλος για την τραγωδία στην Χίο: Στο ψηφιακό κράτος του Μητσοτάκη δεν δουλεύει ούτε μία κάμερα
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0: Ανώτερος ο «δικέφαλος» προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου (vids)
