36

Το Discovery συνδέθηκε το βράδυ της Παρασκευής με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και προσάρτησε σε αυτόν μία θυρίδα πρόσδεσης για μελλοντικές αποστολές. Εξαιτίας μιας βλάβης σε κεραία του διαστημικού λεωφορείου, η προσέγγιση δεν έγινε με τη βοήθεια του ραντάρ αλλά με τη χρήση συστημάτων οπτικής στόχευσης.

Όπως αναφέρει το BBC, η σύνδεση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από τη Γη, πάνω από το Καζακστάν, ενώ ο σταθμός και το σκάφος κινούνταν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με το έδαφος.


Η βλάβη της κεραίας Ku band όχι μόνο δεν επέτρεψε να γίνει η προσέγγιση με το σύστημα ραντάρ, αλλά στέρησε και τη δυνατότητα τηλεοπτικής κάλυψης της διαδικασίας. Ο κυβερνήτης Μπράιαν Ντάφι κατάφερε να προσεγγίσει το διαστημικό σταθμό με τη χρήση συστημάτων οπτικής στόχευσης και με τη βοήθεια μιας συσκευής χειρός, παρόμοιας με αυτή που χρησιμοποιεί η Τροχαία για τον έλεγχο της ταχύτητας των οχημάτων.


Στόχος της 11ήμερης αποστολής είναι η προσάρτηση στο διαστημικό σταθμό της θυρίδας πρόσδεσης που θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές αποστολές και του πλαισίου στο οποίο θα τοποθετηθούν νέοι ηλιακοί συλλέκτες.


Στο παρόν στάδιο κατασκευής ο ISS έχει χωρητικότητα ενός αεροσκάφους Boeing 747 και έκταση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ