25

Ο πλούτος των ωκεανών σε είδη απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου δεν είναι ανεξάντλητος και ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε σήμερα ψάρια οδηγεί στον αφανισμό των «φρούτων» της θάλασσας μέχρι το 2025. Κάπως έτσι σκέφτηκαν επιστήμονες από το Βιοτεχνολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και κατέληξαν στο ότι οι φάρμες με γενετικά τροποποιημένα ψάρια θα «ταΐζουν» τον κόσμο μετά το 2025.

Οπως αναφέρει το BBC, ο καθηγητής Ιονάθαν Ζόχαρ πιστεύει ότι η βιοτεχνολογία αποτελεί τη λύση που θα οδηγήσει σε πιο υγιή, με μικρότερο χρόνο ανάπτυξης και θρεπτικότερα ψάρια, τα οποία είναι δυνατόν να «παράγονται» όλο το χρόνο.


Ο Αμερικανός καθηγητής τονίζει, πάντως, ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθούν νέα μοριακά και βιοτεχνολογικά «εργαλεία», προκειμένου η παραγωγή ψαριών να ακολουθήσει το ρυθμό εκτροφής και ανάπτυξης άλλων ζωικών οργανισμών (κτηνοτροφία, πτηνοτροφία).


Ωστόσο, οι επικριτές της μεθόδου γενετικά τροποποιημένης ιχθυοκαλλιέργειας υποστηρίζουν ότι αποτελεί μόνο προσωρινή λύση και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των ωκεανών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ τονίζει ότι το 70% των ψαρότοπων του πλανήτη απειλείται από την υπεραλίευση, και εκτιμά πως μεταξύ 2015 και 2025 το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης θαλασσινών θα προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες.


Πάντως, το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ψάρι θα είναι ένας σολομός που, σύμφωνα με την «κατασκευάστρια» εταιρεία AF Protein, μεγαλώνει δέκα φορές ταχύτερα από το κανονικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ