61

Εως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Salomon Smith Barney το πόρισμα για τη διαδικασία μετοχοποίησης της ΕΑΒ. Ο σύμβουλος εξετάζει τις προσφορές που κατέθεσαν στις 20 Σεπτεμβρίου οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times της Τρίτης, η προσφορά της κοινοπραξίας -στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Eurofighter, η γερμανική DASA, η ιταλική Alegnia, η British Aerospace και η ισπανική Casa- προσέγγισε τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές.


Η εφημερίδα τονίζει την επιθυμία του ομίλου Eurofighter να αποκτήσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΑΒ, καθώς αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι συνδέουν άμεσα τη συγκεκριμένη εξαγορά με την πώληση των 90 πολεμικών αεροσκαφών τύπου Typhoon στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.


Το δημοσίευμα αναφέρεται στις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά ότι, λόγω της υψηλής τιμής της προσφοράς και της σύνδεσης με τα αεροσκάφη, η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα αναδειχθεί νικήτρια της δημοπρασίας. Ωστόσο, τονίζεται ότι η προσφορά των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών της Eurofighter μόνο για το 49% της ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη, αναλογικά, για εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη.


Η δεύτερη κοινοπραξία που συμμετέχει στη διαδικασία αποτελείται από τις γαλλικές εταιρείες Matra και Dassault, την αμερικανική Thomson, την Aerospatiale και τις ελληνικές Intracom και ΑΧΟΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ