Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ακόμη και εάν ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς αποτύχει, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Στόχος των νέων μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η μείωση της μάστιγας της ανεργίας και για το λόγο αυτό καμία συνδικαλιστική ομάδα δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στο συγκεκριμένο κοινωνικό στοίχημα.

Ο Τ. Γιαννίτσης υπεραμύνεται της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι, μόλις λίγους μήνες μετά την τρίτη συνεχόμενη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει την εντός ΟΝΕ εποχή, προχωρώντας σε τομές στην παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τη συνταγματική αναθεώρηση.


Οσον αφορά στη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ο Τ.Γιαννίτσης επισημαίνει ότι η κοινωνική δύναμη των 520.000 ανέργων μάς στηρίζει, γιατί αισθάνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια απάντηση στο πρόβλημά τους.


Ο υπουργός τάσσεται υπέρ της αύξησης του ορίου απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα με παράλληλη διατήρηση του πλαφόν του 2% για τις μεγαλύτερες. Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή η ρύθμιση δεν σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, καθώς, όπως λέει, το 98% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει προσωπικό κάτω των 50 ατόμων.


Το θέμα του 35ώρου χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο από τον υπουργό, ο οποίος δηλώνει ότι το 35ωρο σημαίνει αύξηση του κόστους εργασίας κατά 12%. Κανένας δεν θα διαννοείτο να πάει σε συλλογική σύμβαση εργασίας προτείνοντας μια τέτοια αύξηση μισθών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.


Πάντως, ο κ.Γιαννίτσης δηλώνει ότι οι ισορροπίες θα κρατηθούν και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που θα είναι ικανοποιητικές για όλους, αλλά προπάντων θα είναι προς το συμφέρον των ανέργων.



Εθνικής σημασίας το πρόβλημα της ανεργίας κατά το Δ.Ρέππα


Στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στον εργασιακό τομέα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς το εθνικής σημασίας πρόβλημα.


Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνένωση όλων των δυνάμεω, ώστε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε ένα θέμα που κατά τη δική μας άποψη έχει εθνική σημασία, το θέμα της ανεργίας, που αναγνωρίζουμε ότι μαστίζει τη χώρα. Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε να συμβάλουν οι εργαζόμενοι, όλοι οι κοινωνικοί φορείς στο χώρο της παραγωγής δήλωσε ο Δ.Ρέππας.


Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε, αν ο διάλογος αυτός δεν οδηγήσει σε συμφωνίες, στο τέλμα. Θα πρέπει να επιχειρήσουμε όλοι μια υπέρβαση, προκειμένου έτσι να προσεγγίσουμε, αν όχι να λύσουμε, το στόχο τον οποίο έχουμε θέσει, το πρόβλημα της ανεργίας.