Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για Ολυμπιακή Αεροπορία και ΟΤΕ
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ έλαβαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Για την ΟΑ επιλέχθηκε το μοντέλο της Τράπεζας Κρήτης, και για τον ΟΤΕ προωθήθηκε το μετριοπαθέστερο σενάριο του υπουργείου Μεταφορών έναντι των σχεδίων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
61
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ έλαβαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Για την ΟΑ επιλέχθηκε το μοντέλο της Τράπεζας Κρήτης, και για τον ΟΤΕ προωθήθηκε το μετριοπαθέστερο σενάριο του υπουργείου Μεταφορών έναντι των σχεδίων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Οσον αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία, προτιμήθηκε το μοντέλο της Τράπεζας Κρήτης, που προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πώληση πλειοψηφικού πακέτου της μιας θα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα της άλλης.
Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, η οικονομικά υγιής εταιρεία θα συνεργαστεί με το χρηματοοικονομικό σύμβουλο Price Waterhouse Coopers, που προωθεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΟΑ για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει έως και το 65% των μετοχών της.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα κέρδη που θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση θα διοχετευθούν στη δεύτερη ελλειμματική επιχείρηση, προκειμένου να ισοσκελιστούν τα λογιστικά αποτελέσματα. Ενα μέρος των κερδών θα διατεθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ενεργητικής εταιρείας.
Απόφαση ελήφθη επίσης και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Ο πρωθυπουργός, εξετάζοντας τις δύο προτάσεις των υπουργείων Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας, επέλεξε την πρώτη. Αυτό προβλέπει την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου από τη διεθνή τηλεπικοινωνιακή αγορά, ο οποίος θα αποκτήσει πακέτο μετοχών της τάξεως του 15%-20%, αλλά δεν θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της διοίκησης.
Το δεύτερο (και πιο τολμηρό) σενάριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αφορούσε στην είσοδο στον οργανισμό στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάμβανε -εκτός των άλλων- και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δύο χρηματοοικονομικών συμβούλων του ΟΤΕ, Credit Suisse First Boston και UBS Warbourg, που αναζητούν τους ξένους επενδυτές, οι επικρατέστερες εταιρείες για να αναλάβουν τον ΟΤΕ είναι η ισπανική Telefonica, η γερμανική Deutsche Telecom, η ιταλική Telecom Italia, η ολλανδική KPN και η γαλλική France Telecom.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προειδοποίηση ΠΟΕΔΗΝ για τη γρίπη: Προσοχή από παιδιά και ενήλικες
- Κτήριο που σχεδίασε ο Βιτρούβιος ανακαλύφθηκε στην Ιταλία – Ποιος ήταν ο «πατέρας της αρχιτεκτονικής»
- Ρωσία: Η Βρετανία δεν πρέπει πλέον να αποκαλείται «Μεγάλη» λέει ο Λαβρόφ
- Σπύρος Μελετζής: «Φωτογράφε, η πίστις σου σέσωκέ σε»
- Τσιτσιπάς – Μοτσιζούκι 3-1: Νίκη με ανατροπή και πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Australian Open
- Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Τετάρτη

