49

Η διακυβέρνηση του Ισραήλ μοιάζει με το βάδισμα ακροβάτη σε τεντωμένο σκοινί. Μετά τις περιπέτειες που είχε ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ με το ορθόδοξο κόμμα Σας του κυβερνητικού του συνασπισμού, τώρα ένας άλλος εταίρος, το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που διαθέτει πέντε βουλευτές και θεωρείται η φωνή των εποίκων, απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής με την Παλαιστινιακή Αρχή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον τρίζει τα δόντια στον Γιασέρ Αραφάτ αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις του περί ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Οι πιθανότητες να παραμείνουμε στο συνασπισμό είναι λιγοστές εάν πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Γιτζάκ Λεβί, στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Θα αποχωρήσουμε από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν υπάρξει συνεργασία μαζί μας για τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στη σύνοδο αυτή προσέθεσε ο Λεβί.


Την πραγματοποίηση της τριμερούς συνόδου κορυφής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει αυτή την εβδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αλλά από ό,τι φαίνεται το έργο της δεν θα είναι εύκολο. Ηδη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας στη Ραμάλα με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, εξέφρασε την άποψη ότι μια ισραηλινοπαλαιστινιακή σύνοδος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν εντελώς ανώφελη.


Η Ουάσινγκτον από τη μεριά της, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι της παλαιστινιακής πλευράς, ζήτησε σήμερα από τον Γιασέρ Αραφάτ να αποφεύγει δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία. Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ναμπλούς ενώπιον χιλιάδων οπαδών της Φατάχ, περί ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους σε μερικές εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς των αυτόνομων εδαφών.


Ολα τα μέρη θα πρέπει να ενεργούν με τέτοιον τρόπο ώστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπραγματεύονται να μπορέσει να οδηγήσει σε μια διευθέτηση δήλωσε ο Λόκχαρντ.


Κανένα από τα θέματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών δεν θα πρέπει να αποτελεί το αντικείμενο μιας εκ των προτέρων κρίσης, πριν από αυτές τις διαπραγματεύσεις προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, επικρίνοντας έμμεσα τον Γ.Αραφάτ.


Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται αύριο στη Μέση Ανατολή για να εκτιμήσει την κατάσταση των συνομιλιών και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τα μέρη να μειώσουν τις διαφορές τους.


ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ