67

Οι καπνοβιομηχανίες κέρδισαν μία σημαντική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανατροπή της σχετικής νομοθεσίας που απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, όπως μεταδίδει την Πέμπτη το BBC.

Τέσσερις καπνοβιομηχανίες και η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητούν την απαγόρευση από την ΕΕ των διαφημίσεων τσιγάρων, με το σκεπτικό ότι αντιτίθεται στις αρχές της ενιαίας αγοράς και επομένως βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας της Ενωσης.


Ο εισαγγελέας πρότεινε την Τετάρτη να εγκαταλειφθεί η σχετική πρόταση που αφορά στην απαγόρευση διαφήμισης τσιγάρων αλλά και στις χορηγίες διαφόρων δραστηριοτήτων από καπνοβιομηχανίες.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εντός του 2000, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα 15 μέλη που το απαρτίζουν συνήθως συμφωνούν με την πρόταση του εισαγγελέα.


Οι καπνοβιομηχανίες, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι στην περίπτωση που κερδίσουν τη δίκη θα αποπειραθούν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της ΕΕ για επιβολή μεγαλύτερων προειδοποιητικών σημάνσεων στα πακέτα των τσιγάρων.


Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη κοινοτική οδηγία ζητείται η αύξηση του μεγέθους στις προειδοποιητικές για την υγεία σημάνσεις, καθώς και η κατάργηση των διαχωρισμών lights και low tar.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ