28

Μετά την επιτυχή για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκβαση της αντιμονοπωλιακής δίκης ενάντια στη Microsoft, ξεκινά τη Δευτέρα μια νέα δίκη για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτή τη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες αποτελούν στην πραγματικότητα μία και μόνη οντότητα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τη μήνυση τον Οκτώβριο του 1998, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πιστωτικές κάρτες ελέγχονται από την ίδια ομάδα τραπεζών, κατέχοντας έτσι -συνολικά- μερίδιο 75% της αμερικανικής αγοράς.

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζεται στη μήνυση, οι κανόνες που έχουν υιοθετήσει οι δύο οργανισμοί, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν στις τράπεζες που συνεργάζονται μαζί τους, να συνεργαστούν με άλλα δίκτυα πιστωτικών καρτών, όπως η American Express και η κάρτα Discover της Morgan Stanley Dean Witter & Co. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, να περιορίζεται η δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών.


Οι Visa και Masrtercard έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, και υποστήριξαν ότι η American Express, η οποία ελέγχει το 17% της αμερικανικής αγοράς και θα καταθέσει για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, έχει προβεί σε παρασκηνιακές κινήσεις προκειμένου να επιτύχει αλλαγές στο συγκεκριμένο τομέα της αγοράς για να ωφεληθεί η ίδια.


Επιπλέον, η Visa ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα διαφημιστική εκστρατεία με ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρίσεις στην εφημερίδα USA Today για να κάνει γνωστές τις θέσεις της στο αμερικανικό κοινό και τους πελάτες της.


Ο Χάρι Σ.Ντέιβις, δικηγόρος ειδικευμένος στις αντιμονοπωλιακές υποθέσεις, δήλωσε σχετικά: Η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει την ίδια σπουδαιότητα για τον τομέα των πιστωτικών καρτών με εκείνη που είχε η υπόθεση της Microsoft για τη βιομηχανία των υπολογιστών. Επιπλέον, εκτιμά ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση κερδίσει και αυτό το δικαστικό αγώνα, τότε η American Express και άλλες ανεξάρτητες εταιρείες, θα επιδιώξουν πιθανότατα να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην πελατεία τους.


Η Visa και η Mastercard έχουν συσταθεί ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και υπολογίζεται ότι διαθέτουν 8.000 τράπεζες-μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters