Νέο δάνειο δίνει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Νέο δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ (153,4 δισ. δρχ.) με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Τουρκία.
61
Νέο δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ (153,4 δισ. δρχ.) με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Τουρκία.
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ενημέρωσε την Eλληνίδα αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, σχετικά με τη νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΤΕπ, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Ηδη η Τουρκία έχει λάβει από την ΕΤΕπ δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ (204,6 δισ. δρχ.) για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του Αυγούστου 1999.
Ο κ.Φερχόιγκεν διευκρίνισε ότι η Κομισιόν επιδιώκει να βρεθεί μια φόρμουλα, προκειμένου η Ελλάδα να μην προβάλει εμπόδια στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Η Ε.Παπαζώη επανέλαβε στον επίτροπο το αίτημα της Ελλάδας να συζητηθούν το επόμενο φθινόπωρο ταυτόχρονα η εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας και ο οριζόντιος κανονισμός, στον οποίο εντάσσονται όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρική σχέση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία, ενώ ο χρηματοδοτικός κανονισμός προϋποθέτει ομοφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να ψηφιστούν ταυτόχρονα και οι δύο κανονισμοί, ενώ έχει διατυπώσει την πρόταση να καταγράφεται η ανταπόκριση της Τουρκίας στους όρους που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Ελσίνκι, και στην εταιρική σχέση.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τον οριζόντιο χρηματοδοτικό κανονισμό, διότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν διαδικασίες για έγκριση μεμονωμένων κονδυλίων, στις οποίες η χώρα δεν θα μπορεί να αντιδράσει.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόταση της Επιτροπής για δανειοδότηση της Τουρκίας, αλλά το όλο θέμα έχει εκφραστεί προς το παρόν ως μία ιδέα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόθεση της ΕΕ, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν για το θέμα πριν από την Κομισιόν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παναθηναϊκός: Χάνει και το ματς με τον ΠΑΟΚ ο Ναν
- Αστρονομική αποζημίωση πολλών δισ. δολαρίων ζητεί ο Έλον Μασκ από OpenAI και Microsoft
- Χαμενεΐ: Εγκληματίας ο Τραμπ – Δεν θα σύρουμε τη χώρα σε πόλεμο
- Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθλητικός
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Δωρεά στο ΤΑΣΕΗ αντί στεφάνων – Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα
- Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι