61

Κάθε ιστορικό ρεκόρ κατέρριψε το δολάριο, καθώς έφτασε τη Δευτέρα στη διατραπεζική αγορά τις 370,69 δρχ., ενώ η τιμή πώλησής του ανήλθε στις 375 δραχμές. Η ανατίμηση του δολαρίου δημιουργεί ανησυχία στους χρηματοοικονομικούς κύκλους της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Τον Απρίλιο, πάντως, ο πληθωρισμός υποχώρησε στα επίπεδα του 2,9% με 2,8% σε σχέση με το 3,1%, όπου βρισκόταν το Μάρτιο.


Οι φόβοι των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αφορούν σε ενδεχόμενη αντιστροφή της πτωτικής τάσης του μέσου εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,9% τον Απρίλιο, που αποτελεί το κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ για την ΟΝΕ. Η πρόσφατη μείωση των τιμών των καυσίμων είχε δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, αλλά η άνοδος του δολαρίου ουσιαστικά εξανεμίζει την πτώση της τιμής του πετρελαίου.


Αρνητικές συνέπειες ενδέχεται να έχει η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος και στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το οποίο το 1999, παρ όλο που υποχώρησε κατά μια εκατοστιαία μονάδα προσεγγίζοντας το 104% του ΑΕΠ, επιβαρύνθηκε κατά 600 δισ. δρχ. εξαιτίας της ανατίμησης δολαρίου και γεν.


Το 27% του εξωτερικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο μεταφράζεται σε 13,2 τρισ. δρχ., επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις της τιμής του δολαρίου. Με δεδομένη, λοιπόν, την ανατίμηση -από τις αρχές του 2000- του δολαρίου κατά 12,6%, η επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος υπολογίζεται στα 443 δισ. δραχμές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ