
Κοινή πρωτεύουσα Παλαιστινίων και Ισραηλινών η Ιερουσαλήμ κατά τον Αμπντάλα
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση, πως η Ιερουσαλήμ μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.<P
25
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση, πως η Ιερουσαλήμ μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με τον Ιορδανό ηγέτη, η Ιερουσαλήμ μπορεί, σε πολιτικό επίπεδο, να φιλοξενήσει και τους δύο λαούς, ενώ σε θρησκευτικό είναι δυνατόν να καταστεί η πόλη όλων. Το Ισραήλ, που κατέλαβε και την αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, διεκδικεί για πρωτεύουσά του ολόκληρη την πόλη. Οι παλαιστινιακή πλευρά ζητεί το ανατολικό τμήμα της για πρωτεύουσα του υπό διαπραγμάτευση παλαιστινιακού κράτους.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα ταξίδεψε με την Παλαιστίνια γυναίκα του, βασίλισσα Ράνια, στο ισραηλινό θέρετρο του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα αφότου ανέλαβε τα ηνία της Ιορδανίας. Το παλαιστινιακό ζήτημα, δήλωσε στην τελετή υποδοχής του, είναι το πιο σημαντικό στην αραβοϊσραηλινή διαμάχη, και εξέφρασε την ευχή για επίλυσή του εντός του έτους. Ωστόσο, δεν επεκτάθηκε περισσότερο, παρά για να επισημάνει την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ευοδωθούν τα σχέδια κατασκευής κοινού αεροδρομίου της ιορδανικής πόλης Ακαμπα και του Εϊλάτ, που χωρίζονται από μία μικρή λωρίδα γης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό.
Η τετράωρη επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά ήταν πιο σύντομη από ό,τι είχε αρχικά προγραμματισθεί και, έτσι, δεν μπόρεσε να συνομιλήσει επί μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.
Η Ιορδανία, που φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια Παλαιστινίους στο έδαφός της, παρακολουθεί στενά τις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι θα σημειώσουν επιτυχία και θα παγιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δίκη για έκρηξη στους Αμπελόκηπους: 19 και 8 χρόνια κάθειρξη στις δύο γυναίκες – Αθωώθηκε ο Ρωμανός
- Το ποσοστό δημοφιλίας του Πούτιν πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Παναθηναϊκός: Το κακό για τον Μπενίτεθ ετοιμάζεται να τριτώσει
- The Expla-in Project| Εισοδήματα στην Ελλάδα: Ο χάρτης που δείχνει γιατί το πού ζεις μετράει
- Βενετία: Κάθε σχέδιο για να σωθεί δεν θα διατηρούσε την πόλη όπως την ξέρουμε
- Πλίσκοβα – Σάκκαρη 2-0: Ήττα και αποκλεισμός από τον πρώτο αγώνα για τη Μαρία



