Μήνυση κατά των καπνοβιομηχανιών κατέθεσαν οι χονδρέμποροι και οι διανομείς
Χονδρέμποροι και διανομείς τσιγάρων την Τρίτη μήνυσαν τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, υποστηρίζοντας ότι προκαθόρισαν παράνομα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Η άμεση αντίδραση των καπνοβιομηχάνων ήταν περιφρονητική ως προς τις διεκδικήσεις των εμπόρων και των διανομέων.
67
Χονδρέμποροι και διανομείς τσιγάρων την Τρίτη μήνυσαν τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, υποστηρίζοντας ότι προκαθόρισαν παράνομα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Η άμεση αντίδραση των καπνοβιομηχάνων ήταν περιφρονητική ως προς τις διεκδικήσεις των εμπόρων και των διανομέων.
Στην αγωγή, οι καπνοβιομηχανίες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια και συστηματική σειρά συμφωνιών για να καθορίσουν, να αυξήσουν ή να σταθεροποιήσουν τις τιμές των τσιγάρων πάνω από τα επίπεδα που θα διαμόρφωνε ο ανταγωνισμός.
Ενας από τους δικηγόρους των εναγόντων, ο Πολ Γκάλαχερ, δήλωσε ότι πρόκειται για υπόθεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η είδηση της μήνυσης, η οποία αφορά σε παραβίαση των αμερικανικών αντιολιγοπωλιακών νόμων, καθώς και της ανάλογης διεθνούς νομοθεσίας, οδήγησε σε πτώση τις μετοχές του κλάδου στη Wall Street. H μετοχή της Philip Morris, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το σήμα Marlboro, παρουσίασε πτώση 3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη των μετοχών της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες δήλωσαν ότι η νομική διεκδίκηση είναι ανόητη και ανάξια λόγου.
Reuters
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έγκλημα λόγω TikTok στην Πάφο: 30χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα τον θείο του για ασήμαντη αφορμή
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]
- Πόσο ασφαλείς είναι οι online αγορές στις εκπτώσεις;
- Τζόλης και Καρέτσας στο «στόχαστρο» της Νάπολι
- Ολλανδία: Εκβιασμός οι απειλές Τραμπ για δασμούς σε Ευρωπαίους που αντιδρούν στα σχέδιά του για τη Γροιλανδία
- Ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι αγρότες – «Η κυβέρνηση να αποκτήσει βούληση να δώσει λύσεις»
