55

Την πρόθεση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στην Ευρώπη υποδηλώνουν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας της χώρας Ουίλιαμ Κοέν στην 36η διεθνή διάσκεψη για θέματα Πολιτικής Ασφάλειας, στο Μόναχο, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δημιουργήσει ανεξάρτητο μηχανισμό άμυνας.

Ο Κοέν εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το στόχο της Ενωσης να αναπτύξει έως το 2003 μία ισχυρή δύναμη άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις κρίσεων. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένας νέος γραφειοκρατικός μηχανισμός που δεν θα ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες ανάγκες της Ευρώπης σε ζητήματα Αμυνας και Ασφάλειας.


Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ζήτησε από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών τους δυνάμεων και άσκησε κριτική στις περικοπές των αμυντικών κονδυλίων.


Αλλοι ομιλητές, όπως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο προκάτοχός του και σήμερα ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα και οι Γερμανοί υπουργοί Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ και Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, προσπάθησαν να αντικρούσουν τις ανησυχίες αυτές, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα θα συνεργάζεται και θα λειτουργεί παράλληλα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ