Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή η αναθεωρημένη τροπολογία για τα πανωτόκια
Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή η τροπολογία για τα πανωτόκια έπειτα από ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων της ρύθμισης κατά τη συζήτησή της στο Κοινοβούλιο.
55
Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή η τροπολογία για τα πανωτόκια έπειτα από ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων της ρύθμισης κατά τη συζήτησή της στο Κοινοβούλιο.
Το κείμενο της ρύθμισης, το οποίο πιθανότατα θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη, όπως δηλώνει ο Γ.Παπαντωνίου στην εφημερίδα Τα Νέα, παραμένει το ίδιο με την προσθήκη όμως ότι θα παρέχεται στους αγρότες η δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα στις ρυθμίσεις στις οποίες ήδη υπάγονται και στη νέα τροπολογία.
Προσθέτει μάλιστα ότι η προσθήκη αυτή αφορά στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) καθώς, δεδομένου ότι δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, οποιαδήποτε ζημία προκύψει στους ισολογισμούς της μπορεί να καλυφθεί από τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με το Δημόσιο.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση των εμπορικών τραπεζών, καθώς η ρύθμιση των παλαιών οφειλών συνεπάγεται παρέμβαση στους ισολογισμούς τους με αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους, και συνεπώς στο χρηματιστήριο, από τη στιγμή που διαπραγματεύονται τις μετοχές τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση θεωρεί ως συνολική οφειλή το εναπομείναν κεφάλαιο συν τους τόκους τη στιγμή που το δάνειο κατέστη ληξιπρόθεσμο, επίσης διατηρεί τον ανατοκισμό ανά εξάμηνο, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τις τράπεζες.
Η ρύθμιση αφορά περίπου σε 400.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 150.000 είναι δανειολήπτες εμπορικών τραπεζών, οι 50.000 του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και οι υπόλοιποι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
- Νέες προσφυγές δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ για μπόνους δόμησης και πολεοδομίες
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;

