52

Ο δημόσιος τομέας της Κίνας πρόκειται να σημειώσει θετικά αποτελέσματα το 2000, με τις κρατικές επιχειρήσεις να καταγράφουν καθαρά κέρδη της τάξεως των 80 δισ. γουάν (3,1 τρισ. δρχ.), όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού της Κρατικής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής, Σεν Χουαρέν.

Αν και το δημοσίευμα δεν παραθέτει συγκρίσιμα στοιχεία για την πορεία των κρατικών επιχειρήσεων, αναφέρει ότι κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 1999 κατέγραψαν κέρδη 76,5 δισ. γουάν, διπλάσια της αντίστοιχης περιόδου του 1998.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα αναδιαρθρώσει την οικονομία της με στόχο την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων έως το 2001 και τη μετατροπή τους σε κερδοφόρες μονάδες. Ωστόσο, οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι κινεζικές αρχές είναι αναξιόπιστα, και προβλέπουν ότι ο δημόσιος τομέας θα σημειώσει καθαρές απώλειες το 2000, ως αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής αλλά και της υποτονικής εγχώριας ζήτησης.

Reuters