34

Η ιταλική εφημερίδα Repubblica επανέρχεται με δριμύτητα στο θέμα της πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής και καταγγέλλει σε εκτενές δημοσίευμά της, την Τετάρτη, ότι ο εμπαιγμός των μετόχων της Calcemento (μητρική της ΑΓΕΤ) συνεχίζεται μετά την πώληση της Calcemento International (εταιρεία στο Λουξεμβούργο που ελέγχει άμεσα την ΑΓΕΤ) αντί 1.160 δισ. λιρετών (195 δισ. δρχ.) στη βρετανική Blue Circle.

Οπως γράφει η ιταλική εφημερίδα, οι μέτοχοι της Calcemento, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ήλπιζαν έως την τελευταία στιγμή ότι η θυγατρική της, Calcemento International, θα πωλούνταν τελικά στον όμιλο των ελληνικών επιχειρήσεων, ο οποίος πρόσφερε τίμημα σαφώς υψηλότερο των Βρετανών.

Ωστόσο, η Compart προτίμησε να απορρίψει την προσφορά λόγω των εγγυήσεων και των ελέγχων που απαιτούσαν οι Ελληνες αγοραστές.

Nα σημειωθεί ότι η ελληνική προσφορά είχε μορφή πρότασης σύμβασης και έθετε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.

Η απογοήτευση των Ιταλών μετόχων για την έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι πολύ μεγάλη, προστίθεται, καθώς είδαν τις μετοχές της Calcemento το 1997 να
ξεπερνούν τις 4.300 λιρέτες (728 δρχ.) και το 1998 να ξεπερνούν τις 3.800 λιρέτες (643 δρχ.). Η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα τόνωσε τις προσδοκίες τους για σημαντικά κέρδη, αλλά οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις διέλυσαν.

Η μετοχή της Calcemento, αφού άγγιξε το 1,11 ευρώ, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 0,90 ευρώ -1.720 λιρέτες (290 δρχ.).

ΑΠΕ