
Ανοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν τα ΕΛ.ΠΕ.
Ανοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ), που -προς αυτή την κατεύθυνση- σχεδιάζουν επένδυση ύψους 15 δισ. δρχ. σε βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας.
52
Ανοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ), που -προς αυτή την κατεύθυνση- σχεδιάζουν επένδυση ύψους 15 δισ. δρχ. σε βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας.
Τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης θα απορροφηθούν από το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, συνολικού ύψους 165 δισ. δρχ. των ΕΛ.ΠΕ. για την επόμενη πενταετία.
Ειδικότερα, η νέα επένδυση, την οποία ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου, αφορά την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δυναμικότητας 50 Μεγαβάτ.
Με τη νέα επένδυση, που θα τροφοδοτείται από τα υποπροϊόντα της λειτουργίας των διϋλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ. (π.χ. τα παραγόμενα αέρια), θα καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες του βιομηχανικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, επιτρέποντάς του να αυτονομηθεί από τη ΔΕΗ.
Περαιτέρω, το πλεόνασμα του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος θα διανέμεται στην τοπική αγορά, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας πολυπροπυλενίου των ΕΛ.ΠΕ., προϋπολογισμού 49,6 δισ. δρχ.
Στο μεταξύ, ποσό 150 δισ. δρχ. σχεδιάζεται να επενδυθεί για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των διϋλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, η συνολική αλλαγή της μορφής των διϋλιστηρίων της Θεσσαλονίκης θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στην περιφερειακή ανταγωνιστική αγορά, αλλά θα έχει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά το βαλκανικό προσανατολισμό των ΕΛ.ΠΕ., ο Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται ήδη στο data room της ρουμανικής εταιρείας PETROM.
Τα ΕΛ.ΠΕ. επιδιώκουν να μπουν στην PETROM ως στρατηγικός επενδυτής, από κοινού με ξένο εταίρο, προερχόμενο -κατά προτίμηση- από κοινοτική χώρα. Επιπλέον, έχοντας ήδη ισχυρή παρουσία στην Αλβανία, ο όμιλος σχεδιάζει να επεκταθεί και στο χώρο του λιανεμπορίου στο εν λόγω κράτος.
ΜΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (6/5): Πού θα δείτε το Game 3, Παναθηναϊκός-Βαλένθια και τον ημιτελικό Μπάγερν-Παρί Σεν Ζερμέν
- Βραβεία Βιβλίου Public 2026
- ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση & Σίγουρη Επιτυχία για Κάθε Μαθητή
- Μάθιου Πέρι: Τα μυστικά των Friends και η κληρονομιά του Τσάντλερ στο σφυρί
- Σπίτι μου 2: Φουντώνει η αγωνία των δικαιούχων που είναι «στον αέρα» – Τι απαντά το υπουργείο
- ΑΔΕΔΥ: Απεργία στο Δημόσιο στις 13 Μαΐου – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού


