
Γερμανία: Επικρίσεις δέχεται ο Μερτς αφού κάλεσε τους Σύρους να «πάνε πίσω» στα σπίτια τους
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από ΜΚΟ αλλά και από μέλη της κυβέρνησής του
Τον Φρίντριχ Μερτς καταγγέλλουν ΜΚΟ και μέλη της κυβέρνησής του, αφού κάλεσε τη συντριπτική πλειονότητα των Σύρων που ζουν στην Γερμανία «να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος εξελέγη πέρυσι αφού υποσχέθηκε μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση σε μια προσπάθεια να νικήσει την ακροδεξιά, έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο, την Δευτέρα, του μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα.
Εξηγώντας ότι η προτεραιότητα του Βερολίνου όσον αφορά στις μετακινήσεις ήταν να στείλει πίσω Σύρους που είχαν διαπράξει εγκλήματα, ο Μερτς είπε ότι ο ίδιος και ο αλ Σάρα θα εργαστούν μακροπρόθεσμα για επιστροφές ευρείας κλίμακας από την Γερμανία, την έδρα της μεγαλύτερης συριακής διασποράς στην ΕΕ.
«Αυτή ήταν η επιθυμία του προέδρου αλ Σάρα», λέει ο Μερτς
«Σε μία προοπτική, το πολύ, τριών ετών, αυτή ήταν η επιθυμία του προέδρου αλ Σάρα: [ότι] περίπου το 80% των Σύριων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Γερμανία πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε ο Μερτς, αναφέροντας την ανάγκη ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Ο αλ Σάρα, πρώην ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών, δεν επιβεβαίωσε τον στόχο της επιστροφής του 80% των περισσότερων από 900.000 Σύρων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στην Γερμανία μέχρι το 2029, και ο αριθμός φάνηκε να αιφνιδιάζει τους πολιτικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.
«Παίζεις το παιχνίδι της AfD», τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες
Η Anke Rehlinger, αναπληρωτής αρχηγός των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κατηγόρησε τον Μερτς ότι παίζει το παιχνίδι της αντιμεταναστευτικής, αντι-ισλαμικής «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD) θέτοντας στόχο για επαναπατρισμούς μέχρι το 2029, οπότε αναμένονται οι επόμενες γενικές εκλογές στην Γερμανία.
«Δεν είναι σοφή κίνηση εκ μέρους του καγκελαρίου να υποβάλει συγκεκριμένα στοιχεία εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκίες στις οποίες μπορεί να μην μπορέσει να ανταποκριθεί», τόνισε μιλώντας στον όμιλο εφημερίδων Funke.
Περίπου 244.000 Σύροι πολίτες έλαβαν γερμανικό διαβατήριο μεταξύ 2016 και 2024.
- «Σοβαρή εξέλιξη», λέει ο Μαρινάκης για τη νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ – Μουδιασμένη η κυβέρνηση
- Το «my way» του Γιοβάνοβιτς θα εξαρτηθεί από τα «εξάρια»
- Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: Έκτακτα μέτρα σήμερα για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% η ανεργία τον Φεβρουάριο – Αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία
- «Ο πρόεδρος δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου», λέει ο δικαστής που μπλοκάρει τις ανακαινίσεις του Τραμπ
- «Θέλει να πάρει τον Σορτς από τον Παναθηναϊκό η Μακάμπι»



