Γερμανία: Ο Μερτς προσκαλεί τον τζιχαντιστή πρόεδρο της Συρίας για να συζητήσουν την επιστροφή των προσφύγων
«Δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία», ξεκαθαρίζει ο Μερτς και προσκαλεί τον πρώην... τζιχαντιστή αλ Σάρα για να συζητήσουν τον επαναπατρισμό των σύρων προσφύγων.
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προσκάλεσε χθες τον πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα να επισκεφθεί τη Γερμανία προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδια του Βερολίνου για τον επαναπατρισμό σύρων προσφύγων (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Kai Pfaffenbach, επάνω, ο Φρίντριχ Μερτς).
Ο Μερτς έκανε λόγο ακόμη και για απελάσεις όσων αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
«Ο εμφύλιος στη Συρία τελείωσε. Δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, κάτι το οποίο σημαίνει πως μπορούμε να αρχίσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού», είπε ο Μερτς κατά την επίσκεψή του στην πόλη Χούζουμ της βόρειας Γερμανίας, κάνοντας λόγο ακόμη και για απελάσεις όσων αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός κατά την επίσκεψή του στη Συρία, λέγοντας πως ο επαναπατρισμός Σύρων ήταν εφικτός μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, «επειδή μεγάλο τμήμα των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί» ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το ίδιο του το κόμμα (CDU).
Ο καγκελάριος Μερτς δεσμεύτηκε ότι το Βερολίνο θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, σημειώνοντας όμως ότι υπολογίζει πως πολλοί από τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη Γερμανία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να συμμετάσχουν σε αυτήν την διαδικασία.
Και όσους αρνούνται…
«Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, η ανοικοδόμηση είναι αδύνατη», είπε ο Μερτς. «Και όσους στη Γερμανία αρνούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους, μπορούμε φυσικά να τους απελάσουμε στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 951.400 Σύροι βρίσκονταν στη Γερμανία στα τέλη Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων 920 σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εντολή απέλασης.
Πηγή: ΑΠΕ
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442