
Οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ – Η θέση της Ελλάδας
Οι ερευνητές της ILGA-Europe εξέτασαν τις χώρες της Ευρώπης βάσει 76 κριτηρίων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Η ILGA-Europe δημοσίευσε τον ετήσιο «Rainbow Map» για το 2025, εξετάζοντας 49 ευρωπαϊκά κράτη ως προς την αναγνώριση (ή και την καταπάτηση) των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας -και τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε έξι θέσεις στο χάρτη της ILGA-Europe, καθώς η Ουγγαρία και η Γεωργία καταγράφουν επίσης απότομη πτώση μετά τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Τα στοιχεία αναδεικνύουν πώς οι επιθέσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διάβρωσης της δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ομάδα δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA World), τη διεθνή ομάδα υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Οι ερευνητές της ILGA-Europe εξέτασαν τις χώρες της Ευρώπης βάσει 76 κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια αναλύθηκαν σε θεματικές κατηγορίες όπως: Ισότητα, Οικογένεια, Εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους, Νομική αναγνώριση του φύλου, Άσυλο.

Φωτογραφία: Unsplash | Moritz Kindler
Στροφή προς τον συντηρητισμό;
Ενώ παρατηρήθηκαν κάποιες θετικές εξελίξεις σε πολλές χώρες, άλλες φαίνεται ότι έκαναν μια στροφή ενάντια στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
«Το Rainbow Map προσφέρει μια αποτύπωση του πού βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της οξείας δημοκρατικής διάβρωσης», ανέφερε η ILGA-Europe.
«Αν δεν υπάρξει αντίλογος, οι τακτικές αυτές κινδυνεύουν να εξαπλωθούν περαιτέρω σε όλη την Ευρώπη, υπονομεύοντας ανθρώπινα δικαιώματα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναγνωριστούν. Η ώρα να αντιδράσουμε είναι τώρα, πριν οι στοχευμένες επιθέσεις που βλέπουμε σε χώρες όπως η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γεωργία γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις. Ήρθε η ώρα οι άνθρωποι να σηκωθούν, να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να θέσουν τις κυβερνήσεις μας προ των ευθυνών τους πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει.
Η θέση της Ελλάδας
H Μάλτα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, καθώς μεταξύ άλλων: «Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ αποκάλυψε ότι το 62% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη Μάλτα αισθάνονται άνετα να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 51%».

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 2019 | Διαδηλωτ@ κρατούν πανό για την δολοφονία του του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Οh
Η Ελλάδα βρέθηκε στην έβδομη θέση, όπως και το 2024, με τους ειδικούς του οργανισμού να προσφέρουν την ακόλουθη αιτιολόγηση: «Tον Φεβρουάριο, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το νομοσχέδιο πέρασε με την υποστήριξη 176 από τους 300 βουλευτές, επιτρέποντας επίσης στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά και αναγνωρίζοντας ίσα γονεϊκά δικαιώματα και στους δύο συντρόφους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επιπλέον, ενώ καταργεί την απαίτηση να είναι κανείς άγαμος για να έχει πρόσβαση στη νομική αναγνώριση του φύλου, δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη για την τροποποίηση του ονόματος και του φύλου ενός γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών του μετά τη νομική αναγνώριση του φύλου.
Το 2023 η Ελλάδα βρέθηκε στην 13η θέση του «Rainbow Map», ενώ το 2022 στην 17η.
Η λίστα
- Μάλτα
- Βέλγιο
- Ισλανδία
- Δανία
- Ισπανία
- Φινλανδία
- Ελλάδα
- Γερμανία
- Νορβηγία
- Λουξεμβούργο
Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ.
- Ενώνουν δυνάμεις ο Δήμος Διονύσου και το Ογκολογικό Κηφισιάς
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Αθώος» – Η πρόταση του εισαγγελέα στην κατηγορία της πρώτης καταγγέλλουσας
- Χανιά: Προθεσμία έλαβε ο Αζέρος που συνελήφθη γιατί φωτογράφιζε αεροναυτικές βάσεις
- Άρης: Διπλό «χτύπημα» με Αθανασιάδη και Γιαννιώτα
- Βιομήχανοι καλούν ΕΕ: «Επιδοτήστε το ρεύμα τώρα!» – Κοινό μέτωπο ΣΕΒ με 9 ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις