Οι βιομηχανίες καφέ ζητούν από τη διοίκηση Τραμπ εξαίρεση από τους δασμούς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο
Η Εθνική Ένωση Καφέ των Ηνωμένων Πολιτειών (NCA) ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να εξαιρέσει το προϊόν από τυχόν δασμούς, λέγοντας ότι οι ήδη εγκριθέντες πρόσθετοι δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ έως και 50%.
Σε επιστολή που είδε το Reuters, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NCA Μπίλ Μάρεϊ είπε στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέμισον Γκρίιρ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον εισαγόμενο καφέ, «σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου οι δασμοί μπορεί να αντιμετωπίζουν αθέμιτες πρακτικές ή να δίνουν κίνητρα στους εγχώριους παραγωγούς».
Η NCA έχει πάνω από 200 μέλη, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγέων καφέ, εξαγωγέων, εμπόρων, μεσίτες, ψήστες και λιανοπωλητές. Ο βιομηχανικός όμιλος είπε ότι ο κλάδος συνεισφέρει 343 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία των ΗΠΑ, με τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς να είναι τακτικοί πότες καφέ.
Η βιομηχανία καφέ της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ διασυνδεδεμένη, με δραστηριότητες καβουρδίσματος, συσκευασίας και εμπορίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, επομένως οι επιπλέον δασμοί των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα.
Τα περισσότερα είδη καφέ εξαιρούνται από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών USMCA μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, επομένως πιθανότατα θα υπόκεινται στους πρόσθετους δασμούς αμέσως όταν τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος δασμός 25% των ΗΠΑ.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ
Η Εθνική Ένωση Καφέ των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε επίσης από τη διοίκηση να απόσχει από την επιβολή οποιωνδήποτε δασμών στις χώρες που παράγουν καφέ, λέγοντας ότι αυτό θα είχε «ακόμα πιο σημαντικές συνέπειες».
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο ενω η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αγοράζουν επίσης μεγάλες ποσότητες από την Κολομβία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ ορισμένων από αυτές τις χώρες και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η πιθανότητα επιβολής δασμών στη Νότια Αμερική ήταν ένας παράγοντας που αναφέρθηκε από τους εμπόρους ότι επηρεάσε το πρόσφατο ρεκόρ στις τιμές του καφέ, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από 4 δολάρια ανά λίβρα στη χονδρική αγορά τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΟΤ
- Ο Τόλκιν, ο Άντι Σέρκις και η διαμάχη για το λευκό κάστινγκ του νέου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω εργασιών για το flyover
- Ινδία: Βίαιη αστυνομική επέμβαση σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μόντι στο Νέο Δελχί
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- «Έσπασε» ο Σκαλόνι μετά τον χαμένο τελικό: «Πονάει η ψυχή μου…» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442