
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου: Μέσα στη «βλάσφημη» έκθεση που βανδάλισε βουλευτής – Oι καλλιτέχνες
Το θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική Τέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη έγινε η έκθεση πρωτοσέλιδο της ημέρας. Γιατί;
Με αφορμή την έκθεση και τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τάσου Μαντζαβίνου, που προκάλεσαν την οργή του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου, μια υπενθύμιση για το σκεπτικό και τη θεματική της.
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου, η θεματικής έκθεση που φιλοξενείται στον Ενδιάμεσο Χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, έχει αφετηρία την έκθεση των 80 χαρακτικών του Φρανσίσκο Γκόγια που παρουσιάζεται παράλληλα στο πολιτιστικό ίδρυμα.
Το εκθεσιακό εγχείρημα φιλοξενεί έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι προσεγγίζουν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και πρακτική το παράλογο, το αποτρόπαιο και το τερατώδες.
Σε συνομιλία με την έκθεση Τα Καπρίτσια (Los Caprichos) με τα 80 επιδραστικά χαρακτικά του σπουδαίου Φραντίσκο Γκόγια που «συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας προσφέρει μια πολύτιμη δεξαμενή πρωτότυπων εικαστικών ερμηνειών για τη σχέση μας με τον κόσμο και τα όντα που τον συναποτελούν» η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να παρουσιάσει στο κοινό ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη.
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου και σε επιμέλεια της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η ομαδική έκθεση δέκα Ελλήνων εικαστικών που «από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο».
View this post on Instagram
«Οικειοποιούμενοι το παράταιρο, το ξένο και το αποτρόπαιο, οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν τα όρια του ανθρώπινου και αμφισβητούν τις αυστηρές διχοτομικές διακρίσεις μεταξύ φυσικού και τεχνητού, ακυρώνοντας στην πράξη τις παραδοσιακές ταξινομήσεις που οριοθετούν με αυστηρότητα τα είδη» αναφέρει η Εθνική Πινακοθήκη.
Τα έργα «πραγματεύονται τη σχέση του εύμορφου με το δύσμορφο, του ανθρωπόμορφου με το ζωόμορφο, τη φύση και τον τεχνολογικό πολιτισμό, για να διερμηνεύσουν ψυχικές καταστάσεις και κοινωνικές διεργασίες αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, αλλά και να προτείνουν, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με καυστική ειρωνεία και άλλοτε με βαθιά υπαρξιακή αγωνία, την ανατρεπτική αποδόμηση των στερεότυπων με τα οποία έχουμε γαλουχηθεί».
Οι δέκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση που αξιοποιεί το απόθεμα των συλλογών της ΕΠΜΑΣ είναι οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Δύο από τα εκθέματα προκάλεσαν την οργή του βουλευτή της Νίκης. Τα υπογράφουν ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης και ο Τάσος Μαντζαβίνος.
Αυτοί είναι οι δύο καλλιτέχνες:
Χριστόφορος Κατσαδιώτης
View this post on Instagram
Γεννημένος το 1971, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης σπούδασε χαρακτική και αποφοίτησε ως αριστούχος από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2009-2014).
Ενδιάμεσα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στην Ακαδημία «The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design» στο Wroclaw της Πολωνίας, με καθηγητές: Ch. Nowicki, Prz. Tyszkiewicz. -Πρόγραμμα LLP–Erasmus.
View this post on Instagram
Έχει βραβευτεί το 2011 με Βραβείο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το 2012 με Βραβείο της 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris στην Κρήτη και το 2017 με Βραβείο από το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation στην Αθήνα και χαρακτικά του έργα έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων (όπως Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος κα.)
View this post on Instagram
Τα γαλλικά θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal, χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα, για την προβολή των παραστάσεων τους και το 2017 υπήρξε υποψήφιος για την θέση καθηγητή, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.
Ο Κατσαδιώτης είναι μέλος της Ένωσης Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος, κατοικεί και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Πολωνία και Γαλλία και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Τάσος Μαντζαβίνος

Ο Τάσος Μαντζαβίνος στο ατελιέ του / Αρχείο Τάσου και Χριστίνας Μαντζαβίνου
Γεννημένος το 1958 στην Αθήνα, ο Τάσος Μαντζαβίνος αποφοίτησε το 1984 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του και ακολούθησαν περισσότερες από δέκα.
Έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι: 2η και 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου (Θεσσαλονίκη 1986, Βαρκελώνη 1987 αντίστοιχα), 16η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας (1987), Συλλογή Βλάση Φρυσίρα (Θεσσαλονίκη 1994) κ.ά. και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ από το 1986 έως το 1996 δίδασκε ελεύθερο σχέδιο στη σχολή Βακαλό.
Το ζωγραφικό έργο που παρουσίασε στα τέλη της δεκαετίας 1980 και στις αρχές της δεκαετίας 1990 υπήρξε εξαιρετικά πυκνό σημειώνει βιογραφικό του.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και την συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις