Big tech: Οι δύο γίγαντες που τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς του Τραμπ
Oρισμένες εταιρείες της Big Tech λαμβάνουν ήδη σημαντικά μέτρα για να αποφύγουν να γίνουν θύματα εάν ξεσπάσει άλλος εμπορικός πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μετακομίσει ακόμη στον Λευκό Οίκο για τη δεύτερη θητεία του, αλλά οι προτάσεις του για επιβολή σκληρών δασμών ήδη έχουν θορυβήσει και κινητοποιήσει την αμερικανική βιομηχανία, ακόμα και τις Big Tech.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι επικεντρώνεται έντονα στην επιβολή δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού.
Κατά την πρώτη του προεδρία, ο Τραμπ επέλεξε να επιβάλει δασμούς και στα τρία αυτά κράτη, ωθώντας την οικονομία των ΗΠΑ σε εμπορικό πόλεμο.
Ο Τραμπ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου και έχει συζητήσει μόνο ευρέως πόσο μεγάλοι μπορεί να είναι οι δασμοί και σε ποια προϊόντα θα επιβληθούν.
Δύο κορυφαίοι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν ανακοινώσει μια βασική επιχειρησιακή αλλαγή που θα μπορούσε να αποτελέσει τροχιοδεικτική βολή και για άλλες εταιρείες
Big Tech: Τρέχουν να προλάβουν τον Τραμπ
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες λαμβάνουν ήδη σημαντικά μέτρα για να αποφύγουν να γίνουν θύματα εάν ξεσπάσει άλλος εμπορικός πόλεμος. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που εξαρτώνται από επιχειρηματικές σχέσεις με κινεζικές εταιρείες δεν ρισκάρουν.
Μεταξύ αυτών, δύο κορυφαίοι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν ανακοινώσει μια βασική επιχειρησιακή αλλαγή που θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο και για άλλες εταιρείες.
Από τον Νοέμβριο του 2022 που κυκλοφόρησε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, οι ημιαγωγοί έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους πιο «καυτούς» τομείς της τεχνολογίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός του τεχνολογικού κλάδου πιθανότατα δεν τις σκέφτονται πολύ, αλλά αυτές οι μικρές συσκευές αποτελούν βασικό συστατικό της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, που μεταμορφώνει ολόκληρες βιομηχανίες.
Και αυτός ο τομέας της βιομηχανίας τεχνολογίας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές επιπλοκές εάν ο Τραμπ προχωρήσει με τους δασμούς του κατά της Κίνας.
Σύμφωνα με αναφορές, τόσο η Nvidia όσο και η Advanced Micro Devices (AMD), δύο από τους πιο εξέχοντες κατασκευαστές ημιαγωγών της Silicon Valley, ετοιμάζονται να εξάγουν μερικά από τα πολυαναμενόμενα τσιπ τους πριν από το χρονοδιάγραμμα Τραμπ.
Και οι δύο εταιρείες λέγεται ότι σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά τις νέες κάρτες γραφικών τους πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία αναλαμβάνει νέα καθήκοντα ο Τραμπ.
Εξάρτηση από την Κίνα
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει άμεσα δασμούς κατά της Κίνας. Και ενώ τόσο η Nvidia όσο και η AMD δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, εξαρτώνται από τις κινεζικές εταιρείες για διάφορα στάδια της διαδικασίας παραγωγής τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της συναρμολόγησης και της δοκιμής τους.
Επικαλούμενο τοπικά κινεζικά μέσα, το τεχνολογικό blog Wccftech αναφέρει ότι οι εταιρείες που παράγουν πρόσθετες πλακέτες για Nvidia και AMD ενισχύουν σημαντικά την παραγωγή σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους εταίρους της Big Tech να ξεκινήσουν να στέλνουν τις επόμενες μονάδες επεξεργασίας γραφικών τους στις κύριες αγορές των ΗΠΑ.
Η έκθεση περιγράφει αυτές τις αποφάσεις ως «άλλη μια κίνηση για συμπίεση περισσότερων κερδών, καθώς οι επικείμενοι δασμοί αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά οι κατασκευαστές θα έχουν περισσότερα κέρδη για το αρχικό απόθεμα GPU».
Οι GPU της Nvidia είναι ακριβές, ακόμη και για τα πρότυπα των εταιρειών Big Tech. Μέχρι στιγμής, ακόμη και η AMD δεν έχει καταφέρει να απειλήσει σοβαρά την κυριαρχία της στην ακμάζουσα αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Αλλά εάν εφαρμοστεί ο προτεινόμενος δασμός 60% του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, και οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να δουν το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται, καθώς η εισαγωγή τόσο εξαρτημάτων όσο και τελικών προϊόντων πιθανότατα θα γίνει σημαντικά πιο ακριβή.
Έχοντας αυτό κατά νου, είναι λογικό ότι εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD θα δίνουν προτεραιότητα στην αποστολή των νέων GPU τους προτού εφαρμοστούν οι δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ.
Πηγή ΟΤ
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442