Σάββατο 13 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες μετοχές μαζεύουν όλο το… χαρτί – Πώς επιδρά το ράλι στις Big Tech

Ποιες μετοχές μαζεύουν όλο το… χαρτί – Πώς επιδρά το ράλι στις Big Tech

Tην φρενίτιδα στον τεχνολογικό κλάδο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι διοικήσεις αρκετών ομίλων  

Να εκμεταλλευτούν τη φρενίτιδα για τον τεχνολογικό κλάδο σπεύδουν οι διοικήσεις των περισσοτέρων ομίλων τελευταία, καθώς όπως διαπιστώθηκε με βάση ανάλυση των Financial Times, ο τομέας εξέδωσε πλήθος μετατρέψιμων ομολόγων συγκεντρώνοντας σημαντικά κεφάλαια.

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αντλήσει περίπου 7,4 δισ. δολάρια μέσω αυτού του χρέους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, το υψηλότερο ποσό από τον Αύγουστο, με τους ομίλους τεχνολογίας και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του συνόλου.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο πυκνή σε ένα χρόνο για τις πωλήσεις των λεγόμενων convertibles bonds (μετατρέψιμων ομολόγων). Η Federal Reserve διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της σε υψηλό 22 ετών από τον Ιούλιο, αλλά οι δανειολήπτες στις εν λόγω αγορές μπόρεσαν να αντλήσουν κεφάλαια με πολύ χαμηλότερα επιτόκια με σχετικά λίγους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο τα ξοδεύουν.

«Μια ισχυρή αγορά, ιδιαίτερα από την πλευρά του μετοχικού κεφαλαίου, θα δώσει την ευκαιρία σε πολλές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν γεύμα», σχολίασε γλαφυρά ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investments.

Τα οφέλη των μετατρέψιμων ομολόγων

Τα μετατρέψιμα ομόλογα είναι ένα είδος χρέους που αρχικά πληρώνει τόκους όπως ένα κανονικό ομόλογο, αλλά ανταλλάσσονται με μετοχές εάν η τιμή της μετοχής του εκδότη αυξηθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο. Προσφέροντας τις πρόσθετες ανοδικές δυνατότητες μιας μετατροπής σε μετοχές, οι εταιρείες μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο. Η έκδοση τείνει να εκτινάσσεται όταν οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο είναι υψηλές.

Εάν μια εταιρεία πιστεύει ότι η μετοχή της είναι υπερτιμημένη και είναι απίθανο να συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε η μετατροπή της επιτρέπει να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο χωρίς μεγάλο κίνδυνο να χρειαστεί να εκδώσει νέες μετοχές. Εάν η μετοχή συνεχίσει να αυξάνεται, η υψηλή αποτίμηση σημαίνει ότι η μείωση των υφιστάμενων επενδυτών θα ήταν σχετικά χαμηλή.

Οι αυξανόμενοι όγκοι πέρυσι βοηθήθηκαν από τη σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης κεφαλαίων από εταιρείες υψηλής ποιότητας που παραδοσιακά θα δανείζονταν μέσω συμβατικών εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο, η τελευταία σειρά δραστηριοτήτων περιελάμβανε ονόματα πιο ριψοκίνδυνα που ορισμένοι επενδυτές έχουν συγκρίνει με τις bull αγορές του 2020 έως το 2021.

Τα παραδείγματα

Τα παραδείγματα είναι αρκετά άλλωστε. Η Super Micro Computer, ένας κατασκευαστής εξοπλισμού διακομιστών χωρίς αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας του οποίου η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτος, μπόρεσε να συγκεντρώσει 1,7 δισ. δολάρια με μηδενικό επιτόκιο.

Η Lyft, η εταιρεία μεταφοράς αυτοκινήτων, συγκέντρωσε 460 εκατ. δολάρια την εβδομάδα αφότου τα οικονομικά της αποτελέσματα προκάλεσαν άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 35%. Το νέο ομόλογο πληρώνει χαμηλότερο τοκομερίδιο από ένα προηγούμενο μετατρέψιμο που εξέδωσε το 2020, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν. Και οι δύο συμφωνίες υπερκαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, παρά τα χαμηλά προσφερόμενα επιτόκια.

«Πιστεύω ότι μοιάζει πολύ με το τέλος του 2020, τις αρχές του 2021 στην αγορά μετοχών καθώς και στην αγορά μετατρέψιμων τίτλων που ακολουθούν», σχολίασε ο McClain. Ο Bryan Goldstein, σύμβουλος στο Matthews South που εργάστηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Lyft, είπε ότι η πρόσφατη δραστηριότητα ήταν παρόμοια με το 2021, καθώς οι τιμές ρεκόρ των μετοχών ενθάρρυναν συμφωνίες από εταιρείες που δεν έχουν επικείμενες πιέσεις χρηματοδότησης.

Ο S&P 500

Ο S&P 500 σημείωσε πολλαπλά υψηλά ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ ο κυρίαρχος από την τεχνολογία Nasdaq Composite βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το δικό του ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Michael Youngworth, στρατηγικό αναλυτή μετατρέψιμων ομολόγων στην Bank of America, μια πιο αργή από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού ενθαρρύνει επίσης τις εταιρείες να εκδώσουν χρέη νωρίτερα παρά αργότερα.

«Τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν στην αγορά ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. . . έτσι υπάρχει μικρό όφελος από την αναμονή για αναχρηματοδότηση», είπε. Ωστόσο, οι Goldstein και Youngworth είπαν ότι οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούσαν να είναι πιο προσεκτικοί από ό,τι στο απόγειο της προηγούμενης έκρηξης. «Υπάρχει περιορισμένη ζήτηση επενδυτών». . . και η αγορά ήταν πολύ εποικοδομητική, αλλά είναι επιφυλακτικοί», είπε ο Goldstein.

Το 2021, πολλές εταιρείες εξέδωσαν ομόλογα που πλήρωναν μηδενικό επιτόκιο και θα μετατρέπονταν σε μετοχές μόνο εάν η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξανόταν περισσότερο από 50%. Σε μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, η Airbnb δανείστηκε με το λεγόμενο ασφάλιστρο μετατροπής άνω του 70%. Αυτόν τον μήνα, αντίθετα, τα ασφάλιστρα ήταν πιο κοντά στο ιστορικό μέσο εύρος από 25% έως 30%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εκεί που δεν έφτασε ποτέ κανείς άλλος Έλληνας -σε μια σεζόν- στα κύπελλα Ευρώπης (vids)

Ο Κώστας Φορτούνης κάνει πράγματα που νομίζαμε πως δεν υπάρχουν στα μέρη μας και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Απριλίου 2024