Συρία: Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ
Ως μεταβατικός πρωθυπουργός στη Συρία ορίστηκε ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά διεθνή μέσα
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ διορίστηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός της Συρίας, κάτι που έγινε δεκτό με «αναστεναγμό ανακούφισης» στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τον Osama bin Javaid του Al Jazeera, που μεταδίδει από το Idlib.
«Οικείο πρόσωπο» ο Αλ Μπασίρ
Ο Αλ Μπασίρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κυβέρνησης Συριακής Σωτηρίας με έδρα την Ιντλίμπ, είναι «ένα οικείο πρόσωπο», είπε.
«Αυτό είναι το μέρος στο οποίο δημιουργήθηκε η κυβέρνηση Σωτηρίας και εξασκήθηκε στις δεξιότητες διακυβέρνησης. Αυτό είναι το μέρος όπου ο αλ Μπασίρ ήταν υπουργός ανάπτυξης», ανέφερε. «Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού».
Ο bin Javaid δήλωσε ότι επισκέφθηκε διάφορες πόλεις της περιοχής και παρατήρησε την ομαλή λειτουργία των βασικών κυβερνητικών υπηρεσιών, από την αποκομιδή σκουπιδιών μέχρι την τροχαία που στελεχώνει τους χώρους.
Ο νέος μεταβατικός πρωθυπυργός θα αντιμετωπίσει την πρόκληση, σύμφωνα με το Al Jazeera, να καταφέρει να ενώσει μία διχασμένη χώρα που είναι σε πόλεμο για πάνω από μία δεκαετία.
Ποιος είναι ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ
Ο αλ-Μπασίρ είναι Σύρος μηχανικός και πολιτικός, ο οποίος άρχισε να υπηρετεί ως πέμπτος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας διοίκησης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας, τον Ιανουάριο.
Γεννήθηκε στην Ιντλίμπ το 1983 και απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού, με ειδίκευση στις επικοινωνίες, από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου το 2007. Το 2010, ολοκλήρωσε ένα προχωρημένο μάθημα αγγλικής γλώσσας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Το 2021, απέκτησε πτυχίο στη Σαρία και το δίκαιο με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Ιντλίμπ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός επιβλέποντας τη δημιουργία εργοστασίου φυσικού αερίου που συνδεόταν με τη Συριακή Εταιρεία Αερίου.
Το 2021, μετά την εξέγερση στη Συρία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αλ Μπασίρ εγκατέλειψε τη δουλειά του σε κυβερνητικά ιδρύματα και εντάχθηκε «στις τάξεις των επαναστατών στον στρατιωτικό τομέα», σύμφωνα με το βιογραφικό του.
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442