Παράθυρο στην ιστορία: Πρόταση του Δήμου Β. Τζουμέρκων για υπαίθριο μουσείο
Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων τόνισε πως «δεν αρμόζει να έχουμε την ιστορία μας πεταμένη».
Την πρόταση για τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου για την ανάδειξη των πεσμένων κομματιών του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας επαναφέρει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ως πρώτο βήμα ζητά τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση μελέτης και τη χρηματοδότηση έργου για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των παλαιών λιθοσωμάτων του αναστηλωμένου γεφυριού της Πλάκας. Σε επιστολή του, αναφέρεται στην ιστορία του πολύπαθου γεφυριού μέχρι την κατάρρευσή του την 1η Φεβρουαρίου 2015 από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή και στο χρονικό της αποκατάστασης, που ολοκληρώθηκε επί θητείας της Λ. Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας την πολύτιμη συμβολή της.
Τα λιθοσώματα του παλιού γεφυριού βρίσκονται σήμερα λίγο πιο κάτω από το αναστηλωμένο γεφύρι, στις παρυφές του Ραφτανίτικου ρέματος, με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να ζητά να τύχουν προστασίας, αξιοποίησης, σύνδεσης και προβολής ως συνέχεια του αναστηλωμένου γεφυριού, τόσο για τουριστικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.
Τι δήλώνει ο Δήμαρχος
«Έχουμε την άποψη πως αυτά τα αποκομμένα και παρασυρμένα από τη μανία του ποταμού τμήματα του παλαιού γεφυριού, δεν είναι απλά πέτρες. Τα λιθοσώματα αυτά αποτελούν ζωντανό κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ιστορίας του τόπου, και, παράλληλα, φάρο γνώσης και τεχνογνωσίας μιας άλλης εποχής», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων τόνισε πως «δεν αρμόζει να έχουμε την ιστορία μας πεταμένη».
*πηγή φωτογραφίας Δήμος Β. Τζουμέρκων
- Ρόμα σε κρίση: 111,5 εκατ. ευρώ χωρίς αντίκρισμα
- ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε σε αρνί, κοκορέτσι και αυγά – Αναλυτικές οδηγίες
- Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί μετά από άγριο καυγά μεταξύ τους εν ώρα υπηρεσίας στην περιοχή της Ακρόπολης
- Ηνωμένο Βασίλειο: Απαγόρευσαν την είσοδο στον Κάνιε Γουέστ
- Ο Ντε Λαουρέντις «άναψε πράσινο» για ν’ αναλάβει ο Κόντε την Σκουάντρα Ατζούρα
- Κ. Μπακογιάννης: Το έργο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας ο κ. Δούκας το λοιδόρησε, τώρα όμως του αρέσει και το διαφημίζει
- Εύβοια: Εντοπίστηκε σορός στην παραλία Γαλάζια Λίμνη
- Εισαγγελική παρέμβαση για την αίθουσα της δίκης των Τεμπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442