Ιράν: Απαγορεύονται οι βομβητές και οι φορητοί ασύρματοι σε πτήσεις
Μετά την Emirates το Ιράν απαγόρευσε στους επιβάτες όλων των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη, να φέρουν βομβητές ή ασυρμάτους.
- Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
- Επιμένει η κρίση για το φυσικό άεριο στην Ευρώπη - Ποια η τιμή του TTF
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
Το Ιράν απαγόρευσε στους επιβάτες όλων των πτήσεων να μεταφέρουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους, στον απόηχο των επιθέσεων του προηγούμενου μήνα κατά τις οποίες τέτοιες συσκευές επικοινωνίας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία, σε μια επίθεση που πολλοί αναλυτές ανά τον κόσμο χαρακτήρισαν ως «τρομοκρατική».
Ο νέος κανονισμός ισχύει τόσο για την καμπίνα επιβατών όσο και για τον χώρο των αποσκευών στα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Σάββατο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα κατά την επιβίβασή τους.
Χιλιάδες βομβητές και φορητοί ασύρματοι που ανήκαν σε μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ εξερράγησαν τον Σεπτέμβριο. Η Χεζμπολάχ, το Ιράν, ο ΟΗΕ και όλος ο πλανήτης πλην των ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 39 νεκροί και περίπου 3.000 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά, ήταν ο απολογισμός των επιθέσεων. Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι, ιατρικό προσωπικό ή μέλη των οικογένειών τους.
Το Ιράν είναι ο βασικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον πολυετή αγώνα της απέναντι στο Ισραήλ.
If it were iPhones that were leaving the factory with explosives inside, the media would be a hell of a lot faster to cotton on to what a horrific precedent has been set today. Nothing can justify this. It’s a crime. A crime. And everyone in the world is less safe for it.
— Edward Snowden (@Snowden) September 17, 2024
Γιατί υποχρεώθηκαν σε λύσεις χαμηλής τεχνολογίας όπως οι βομβητές και οι ασύρματοι;
Με το Ισραήλ να έχει την παγκόσμια υπεροχή σε κατασκοπευτικό λογισμικό (όπως το πολύ γνωστό σε εμάς Predator, το Pegasus και άλλα), η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες οργανώσεις έπρεπε να βρουν αντίμετρα προστασίας. Η Χεζμπολάχ έχει από καιρό προβάλει τη μυστικότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατιωτικής της στρατηγικής, παραιτούμενη από συσκευές υψηλής τεχνολογίας για να αποφύγει τη διείσδυση από ισραηλινό και αμερικανικό κατασκοπευτικό λογισμικό.
Κάτι που μπορεί να το αποκαλέσει κανείς μια πολύ σοφή και «επαγγελματική επιλογή». Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα πριν από έξι μήνες, ο γενικός γραμματέας Χασάν Νασράλα κάλεσε τα μέλη της Χεζμπολάχ και τις οικογένειές τους στο νότιο Λίβανο, όπου μαίνονται οι μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να παραιτηθούν από τα κινητά τους τηλέφωνα. Περισσότερο τα smartphones, αλλά γενικά όλα τα κινητά.
«Κλείστε το, θάψτε το, βάλτε το σε ένα σιδερένιο μπαούλο και κλειδώστε το», είπε σε ομιλία του τον Φεβρουάριο. «Κάντε το για χάρη της ασφάλειας και για να προστατεύσετε το αίμα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων». «Ο συνεργάτης (των Ισραηλινών) είναι το κινητό τηλέφωνο στα χέρια σας και στα χέρια της γυναίκας και των παιδιών σας. Αυτό το κινητό τηλέφωνο είναι ο συνεργάτης και ο δολοφόνος», συνέχισε στην πύρινη ομιλία του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις