Βρετανία: Η αστυνομία προετοιμάζεται για ένα διήμερο επεισοδίων σε όλη τη χώρα
Η αγγλική αστυνομία σε Λονδίνο και Σάουθπορτ, ετοιμάζεται για ένα Σαββατοκύριακο επεισοδίων επ' αφορμή των δολοφονιών στην περιοχή του Μέρσεϊσαϊντ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο και τα τεμένη ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τη Δευτέρα τριών παιδιών στη βορειοδυτική Αγγλία, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.
Ένας 17χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία των κοριτσιών σε μια επίθεση με μαχαίρι σε μία σχολή χορού, στη συνήθως ήσυχη παραθαλάσσια πόλη του Σάουθπορτ, ένα έγκλημα που σόκαρε τη χώρα.
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Σάουθπορτ, τη βορειοανατολική πόλη του Χάρτλπουλ, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις ως αντίδραση στις ψευδείς πληροφορίες που εξαπλώθηκαν ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έλεγαν ότι ο ύποπτος στις δολοφονίες ήταν ένας ακραίος Ισλαμιστής μετανάστης. Σε μια προσπάθεια να καταστείλει την παραπληροφόρηση, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα γεννήθηκε στη Βρετανία.
Ωστόσο, περισσότερες από 10 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων στην περιοχή γύρω από τουλάχιστον δύο τεμένη στο Λίβερπουλ, από σήμερα στις 21.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στον αντίποδα, έχουν προγραμματιστεί διάφορες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Δρακόντεια αναμένονται τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη Βρετανία, γύρω από στόχους που έχουν χαρακτηριστεί ως «ευαίσθητοι».
Σε συναγερμό τα τεμένη της Βρετανίας
Τα τεμένη σε ολόκληρη τη χώρα θα βρίσκονται σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού, με διεξοδικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται στις διαδικασίες πυρασφάλειας, στις κάμερες κλειστού κυκλώματος και στα μέτρα προστασίας των εισόδων και εξόδων, έγινε γνωστό από το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας.
Η Ζάρα Μοχάμεντ, η επικεφαλής ασφάλειας του Συμβουλίου, δήλωσε πως εκπρόσωποι από εκατοντάδες τεμένη συμφώνησαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης χθες. Πολλοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των πιστών, αφότου έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση εντός της κοινότητας ότι δεν θα φοβηθούμε, όμως θα είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί», επισήμανε η Μοχάμεντ σε μια συνέντευξη μέσω Zoom. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από τις αρχές ότι η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας συμφώνησε να αυξήσει τους πόρους και να αναπτύξει μεγάλο αριθμό αστυνομικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο βίας.
Η αστυνομία στο Σάουθπορτ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας, πυρπόλησαν περιπολικά και πέταξαν τούβλα εναντίον ενός τεμένους το βράδυ της Τρίτης, είπε ότι γνωρίζει τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις και έχει «λεπτομερή σχέδια και σημαντικούς αστυνομικούς πόρους» για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητές μας ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε σκοπεύει να προκαλέσει ή προκαλεί προβλήματα», δήλωσε η βοηθός του υπαρχηγού της αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ Τζένι Σιμς.
Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει μια «ανάλογη αστυνομική απάντηση», αφότου έλαβε γνώση πως διάφορες ομάδες σκοπεύουν να κλείσουν δρόμους, να διαδηλώσουν και να συγκεντρωθούν σε ένα Ισλαμικό Κέντρο στο Μπέλφαστ το Σαββατοκύριακο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τα καλοκαιρινά χόρτα είναι το «φάρμακο» που δεν ξέραμε;
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο – Εκκενώθηκαν προληπτικά δωμάτια
- Η άδεια ψυχικής υγείας γίνεται νέα πραγματικότητα στους χώρους εργασίας
- Αυτές οι 7 ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο
- Βουλή: «Κουρελόχαρτο» ο Κανονισμός από τη ΝΔ – «Βαθύ σκοτάδι» στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών
- Η επιστήμη ξέρει γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο ντους
- Παχυσαρκία: Γιατί έμειναν στον αέρα οι 46.000 δικαιούχοι του προγράμματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442