Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Birding» - Ένας άλλος τρόπος να κατακτήσετε την ευτυχία

«Birding» – Ένας άλλος τρόπος να κατακτήσετε την ευτυχία

Μπορεί η ευτυχία μας να βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό όσο… το πέταγμα ενός πουλιού;

Περιβάλλοντα που είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και ηρεμιστικά, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από το τυπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε οι περισσότεροι από εμάς σε καθημερινή βάση, μπορούν να μειώσουν τη φυσιολογική μας διέγερση και να ενισχύσουν την ευτυχία.

Συγκεκριμένα, το περπάτημα σε μια περιοχή με φυτά, λουλούδια, δέντρα, νερό και πουλιά μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό της αναπνοής και να μας προσφέρει στιγμές ευφορίας μέσα από τα χρώματα, τις μυρωδιές, τους φυσικούς ήχους.

Περιβάλλοντα διαφορετικά από το τυπικό μειώνουν τη φυσιολογική μας διέγερση και ενισχύουν την ευτυχία.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατα ο βιολόγος διατήρησης Νιλς Πίτερσον και οι συνεργάτες του, οι οποίοι διεξήγαγαν μια πειραματική μελέτη στην οποία φοιτητές κατατάχθηκαν τυχαία σε 3 ομάδες και τους ζητήθηκε να κάνουν μια βόλτα στη φύση. Η πρώτη ομάδα συμμετεχόντων δεν έλαβε καμιά οδηγία ως προς τον περίπατο, η δεύτερη έπρεπε να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και η τρίτη έπρεπε να καταγράφει πόσα πουλιά συναντούσε στη φύση.

Οι φοιτητές που παρατήρησαν πουλιά στη βόλτα τους ανέφεραν σημαντική αύξηση στα θετικά συναισθήματα και παράλληλα μείωση σε συναισθήματα δυσφορίας σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει κάτι στην αναζήτηση πτηνών ή τουλάχιστον στην αναζήτηση στοιχείων της φύσης που οδηγεί σε βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Πώς η βιοποικιλότητα μπορεί να ωφελήσει την υγεία

Επαναφορά της προσοχής

Η γρήγορη καθημερινότητα αποτελεί πρόκληση για την ικανότητα συγκέντρωσής μας. Πολλοί από εμάς αποσπόμαστε εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα και απομακρυνόμαστε από τις δικές μας σκέψεις και τα συναισθήματα.

Η προσοχή είναι σαν ένας μυς, αναφέρουν οι επιστήμονες. Όταν την αφήνουμε να έλκεται συνεχώς από ερεθίσματα, αποδυναμώνεται. Ένας τρόπος αποκατάστασης και ενδυνάμωσής της είναι η απομάκρυνση από τις καθημερινές μας εργασίες και απαιτήσεις και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη παραμονή σε περιβάλλοντα που την «τραβούν» χωρίς προσπάθεια, λόγω της φυσικής τους γοητείας.

Μέσω της παρατήρησης πουλιών αλλά και άλλων στοιχείων της φύσης, η ικανότητα της προσοχής «γυμνάζεται» και έτσι μπορούμε να είμαστε περισσότερο παρόντες, προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στην ίδια μας τη ζωή και στην ουσία αυτής, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Εμπειρίες που μας μεταμορφώνουν…

Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Ντάκερ Κέλτνερ, η επαφή με τα ζώα αλλά και άλλα φυσικά στοιχεία δημιουργεί δέος και μπορεί να μας μεταμορφώσει, σιωπώντας την ενοχλητική φωνή της αυτοκριτικής και διευρύνοντας το νου μας.

Υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς εκεί έξω, αρκεί απλά να το δούμε. Τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε αβίαστα πως η γκρίνια και το στρες δεν αξίζει να μας απορροφούν και να μας περιορίζουν, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Υπάρχει λοιπόν κάτι απλό που μπορείτε να κάνετε αυτήν την εβδομάδα για να μειώσετε το άγχος σας, να ενισχύσετε την προσοχή σας, να «γεμίσετε» ψυχικά κι αν είστε με παρέα, να προωθήσετε την κοινωνική σας σύνδεση. Κι αυτό δεν είναι άλλο από μια βόλτα παρατήρησης πουλιών. Τι θα λέγατε λοιπόν να βγείτε έξω και να της δώσετε μια ευκαιρία…;

Πηγή: VITA

inSports

«Θα κάνει πρόταση σε Μπράουν ο Παναθηναϊκός»

Εξελίξεις από το Ισραήλ για Λορέντζο Μπράουν και Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024