Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
4 tips για να γίνεις πιο ευτυχισμένη

4 tips για να γίνεις πιο ευτυχισμένη

«Να θυμάσαι πάντα τούτο: πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη», είχε πει ο Μάρκος Αυρήλιος. Σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες, πάντως, όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι μεταξύ αυτών!

Kάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως έχουν, από τη φύση τους, μεγαλύτερη ροπή στο να είναι ευτυχισμένοι. Σε μεγάλη έρευνα όπου συμμετείχαν παραπάνω από 2.000 δίδυμοι, διαπιστώθηκε ότι το 50% της συνολικής ικανοποίησης για τη ζωή τους οφειλόταν στην επίδραση της γενετικής, ένα 10% σε εξωτερικά γεγονότα και ένα 40% στις προσωπικές τους δράσεις και επιλογές.

Φυσικά, ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα -σε γενικές γραμμές- άτομα μπορεί να νιώσουν περιστασιακά “στα down τους”, ωστόσο, η ευτυχία είναι κάτι που όλοι μας χρειάζεται συνειδητά να επιδιώκουμε. Ενώ, λοιπόν, μπορεί να μην είναι δυνατόν να ελέγξεις ποιο είναι το γενετικό σου υπόβαθρο για την ευτυχία, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιτύχεις μία πιο ικανοποιητική, ευτυχισμένη ζωή, όπως τα 4 παρακάτω:

1. Καλλιέργησε δυνατές σχέσεις

Η κοινωνική υποστήριξη αποτελεί απαραίτητο μέρος του well being μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλές κοινωνικές σχέσεις είναι ένας ισχυρός δείκτης πρόβλεψης σχετικά με την ευτυχία μας. Το να έχεις θετικές και υποστηρικτικές συνδέσεις με ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι μπορεί να σε προστατέψει από το στρες, να βελτιώσει την υγεία σου και να σε βοηθήσει να είσαι πιο ευτυχισμένη.

Στην “Harvard Study of Adult Development”, μία μακρόχρονη έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard που μελέτησε συμμετέχοντες για πάνω από 80 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σχέσεις και το πόσο ευτυχισμένοι ήταν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές, είχαν σημαντικότατη επιρροή στη συνολική τους υγεία.

Αν, λοιπόν, προσπαθείς να βελτιώσεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου, η καλλιέργεια σταθερών, δυνατών κοινωνικών συνδέσεων είναι μία εξαιρετική αφετηρία για να το επιτύχεις. Αναλογίσου πώς θα εμπλουτίσεις τις υπάρχουσες σχέσεις σου και ανακάλυψε τρόπους για να κάνεις νέους φίλους.

2. Γυμνάσου τακτικά

Η άσκηση είναι ευεργετική τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα σου. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη στα οποία περιλαμβάνεται και η βελτιωμένη διάθεση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να παίξει αποτρεπτικό ρόλο σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενώ διαπιστώνουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι. Σε μία συνολική ανάλυση πολλών μελετών που έχουν διεξαχθεί, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μία σταθερή, θετική σύνδεση ανάμεσα στην σωματική δραστηριότητα και την ευτυχία.

Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό άσκησης τονώνει τη διάθεση: Οι άνθρωποι που ασκήθηκαν έστω και μόλις για 10 λεπτά την ημέρα ή που γυμνάζονταν μόνο μία φορά την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από εκείνους που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Σε μία έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν μία γραπτή άσκηση για 10 – 20 λεπτά κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο. Κάποιοι ακολούθησαν την οδηγία να καταγράφουν τις καθημερινές ενοχλήσεις και ταλαιπωρίες τους, κάποιοι ουδέτερα γεγονότα και κάποιοι άλλοι τα πράγματα για τα οποία ένιωθαν ευγνωμοσύνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν καταγράψει εκείνα για τα οποία σχετικά ένιωθαν ευγνωμοσύνη είχαν αυξήσει τα θετικά τους συναισθήματα, την υποκειμενική ευτυχία τους και ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές της έρευνας, το να κάνεις μία “λίστα ευγνωμοσύνης” είναι ένα σχετικά εύκολος, οικονομικός, απλός και ευχάριστος τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεση σου. Προσπάθησε να αφιερώσεις μερικά λεπτά κάθε βράδυ για ν’ αναλογιστείς και να καταγράψεις τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου.

4. Βρες τη δική σου αίσθηση του σκοπού

Και πάλι, οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους έχουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και νιώθουν πιο ικανοποιημένοι. Η αίσθηση του σκοπού περιλαμβάνει να έχεις στόχους στη ζωή σου, κατεύθυνση και νόημα. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσεις τα επίπεδα ευτυχίας σου, προάγοντας πιο υγιείς συμπεριφορές.

Κάποια από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βρεις την αίσθηση του σκοπού είναι τα παρακάτω:

• Εξερεύνησε τα ενδιαφέροντα που σε παθιάζουν

• Μπορείς να συμμετέχεις σε δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς, με αλτρουιστικούς σκοπούς

• (Συν) εργάσου για να διορθώσεις κάποιες από τις αδικίες αυτού του κόσμου

• Ψάξε για νέα πράγματα για τα οποία θέλεις να μάθεις περισσότερα

Η αίσθηση του σκοπού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες αλλά είναι επίσης κάτι που μπορείς να καλλιεργήσεις. Αφορά το να βρεις έναν στόχο για τον οποίο νοιάζεσαι βαθιά, κάτι που θα σε οδηγήσει σε πιο παραγωγικές θετικές δράσεις και πράξεις για την επίτευξη του και σε μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης και αίσθηση ολοκλήρωσης στη ζωή σου!

Πηγή Grace

inSports

Νέος προπονητής της Εθνικής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι ο νέος τεχνικός της Εθνικής ομάδας, καθώς ήρθε σε προφορική συμφωνία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «γαλανόλευκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024