Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;

Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο κινητό σας προτού ξαπλώσετε τα βράδια, δεν είστε οι μόνοι. Πώς θα μπορούσατε από απόψε να το χρησιμοποιείτε με πιο υγιεινό τρόπο;

Είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είτε βρίσκεστε ήδη σε μια κατάσταση που τα μάτια σας είναι μισόκλειστα, κάθε βράδυ μπαίνετε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» στο κινητό σας; Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να μην μπορούμε να αποσυνδεθούμε ούτε τη νύχτα από την μικρή μας αυτή συσκευή που τείνουμε να έχουμε ανά χείρας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, έτσι έχει πλέον συνηθίσει.

Δεδομένου όμως ότι μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το να είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη δεν μας κάνει καλό και ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασής μας, ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για περιορίσουμε σταδιακά, αν όχι να «κόψουμε» εντελώς, αυτή τη συνήθεια.

Τρεις τρόποι να σταματήσετε το… ατελείωτο σκρολάρισμα τη νύχτα

#1 Εντοπίστε την αιτία και σκεφτείτε εναλλακτικές

Ένα από τα κλειδιά για να αλλάξουμε μια συμπεριφορά είναι να καταλάβουμε το λόγο που την εκδηλώνουμε. Εάν λοιπόν καταφέρετε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι σας κρατά συνδεδεμένους τη νύχτα, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε στρατηγικές για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση.

Πέραν της συνήθειας που αναφέραμε, ίσως δεν είστε αρκετά κουρασμένοι και «γεμίζετε» το χρόνο σας έως ότου νιώσετε έτοιμοι να κοιμηθείτε. Θυμηθείτε όμως πως θα μπορούσατε να επιλέξετε πιο χαλαρωτικές νυχτερινές δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, να ακούσετε ένα podcast ή να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο.

Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Χαρακτηριστικά, έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στο να κοιμόμαστε καλύτερα αλλά και να ξυπνάμε νωρίς και με ενέργεια κάθε πρωί.

#2 Κάντε το τηλέφωνό σας λιγότερο δελεαστικό

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «κλίμακας του γκρι» τη νύχτα εάν αυτό είναι εφικτό στη δική σας συσκευή. Η έρευνα δείχνει ότι η αφαίρεση των ζωηρών χρωμάτων μπορεί να σας παρακινήσει να το χρησιμοποιείτε λιγότερο, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο και την ευεξία σας.

#3 Ενώστε τις δυνάμεις σας με κάποιον που έχει την ίδια συνήθεια

Είτε είναι ο σύντροφός σας, ο συγκάτοικος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος που είναι επίσης… κολλημένος/η στο τηλέφωνο τη νύχτα, μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε την αλλαγή παρέα.

Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργασία βοηθά και μπορεί να μας χαρίσει επιπλέον κίνητρο.

Αλήθεια, ποιος από τους 2 σας μπορεί να τα καταφέρει;

Θέστε μαζί συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πότε ή το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τηλέφωνά σας και συγκρίνετε την πρόοδό σας.

Σίγουρα μπορείτε χωρίς αυτό

Αν ήταν εύκολο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας πριν τον ύπνο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το αναφέρουμε. Με λίγη υπομονή και συνέπεια όμως, όλα είναι εφικτά.

Σκεφτείτε απλά πως πολύ σύντομα και θα κοιμάστε καλύτερα και δεν θα αισθάνεστε αυτήν την εξάντληση κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί. Αξίζει τον κόπο τουλάχιστον να το προσπαθήσετε…

Πηγή: VITA

Sports in

Η Ρεάλ και οι προπονητές που εκτοξεύονται στο Μπερναμπέου

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η ιστορία της δείχνει πως εκτοξεύει τους ανθρώπους του πάγκου της, παρά συμβαίνει το αντίθετο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024