Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ειδοποιήσεις στο κινητό – Ακόμα ένας τρόπος να κατασκοπεύουν τους χρήστες οι κυβερνήσεις

Ειδοποιήσεις στο κινητό – Ακόμα ένας τρόπος να κατασκοπεύουν τους χρήστες οι κυβερνήσεις

Η ταυτότητα και η συμπεριφορά του χρήστη αποκαλύπτονται από τα μεταδεδομένα των ειδοποιήσεων.

Μια άγνωστη ως τώρα τακτική που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύουν χρήστες κινητών τηλεφώνων έρχεται στο φως χάρη σε μια επιστολή που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την επιστολή του αμερικανού γερουσιαστή Ρον Ουάιντεν, κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται παρακολουθούν χρήστες από τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στα κινητά τους.

Ο Ουάιντεν και το επιτελείο του δεν διευκρίνισαν σε ποιες κυβερνήσεις αναφερόταν η επιστολή, ούτε από πού προήλθε η πληροφορία. Ωστόσο πηγή του Reuters επιβεβαίωσε ότι η πρακτική εφαρμόζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από συμμαχικές τους χώρες.

Την πρακτική επιβεβαίωσε έμμεσα και η Apple, η οποία δήλωσε πως μέχρι σήμερα δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Ειδοποιήσεις (push notifications) αποστέλλονται από κάθε είδους εφαρμογές προκειμένου να ενημερώνουν τον χρήστη για εισερχόμενα μηνύματα, κλήσεις και ενημερώσεις.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις περνούν μέσα από διακομιστές της Google (για τα κινητά Android) ή της Apple (για τα iPhone).

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προνομιακή πρόσβαση στις ειδοποιήσεις και μπορούν να «διευκολύνουν την παρακολούθηση σχετικά με το πώς οι χρήστες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές» γράφει ο Ουάιντεν.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, οι κυβερνήσεις ζητούν από τις δύο εταιρείας τα μεταδεδομένα των ειδοποιήσεων, τα οποία τους επιτρέπουν για παράδειγμα να συνδέουν τους ανώνυμους χρήστες εφαρμογών επικοινωνίας με συγκεκριμένους λογαριασμούς Apple ή Google.

Επιβεβαιώνει η Apple

Με την επιστολή του ο γερουσιαστής ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει στην Google και την Apple να προειδοποιήσουν τους χρήστες τους για τον κίνδυνο παρακολούθησης μέσω των ειδοποιήσεων.

Με ανακοίνωσή της, η Apple δήλωσε ότι η επιστολή του Ουάιντεν της δίνει το περιθώριο να ενημερώσει το κοινό για το θέμα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς απαγόρευε να μοιραστούμε πληροφορίες» ανέφερε η εταιρεία.

«Τώρα που η μέθοδος αυτή έρχεται στο φως, ενημερώνουμε τις αναφορές διαφάνειας για να περιγράψουμε αυτού του είδους τα αιτήματα [από κυβερνήσεις]».

Η Google και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024