Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δήμοι και οι περιφέρειες εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου

Οι δήμοι και οι περιφέρειες εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου

Τάχθηκαν επίσης υπέρ της αύξησης των προσπαθειών αποκέντρωσης και της επαρκούς χρηματοδότησης για την αποτελεσματική εκτέλεση των διοικητικών καθηκόντων.

Η βασική συμβολή των δήμων και των περιφερειών στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου ήταν ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της επιτροπής «Οικονομική πολιτική»(ECON)της 15ηςΜαΐου. Η ενδιάμεση επανεξέταση της μετά την πανδημία Recovery και Resilience Facility, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, καθώς και η οικονομική ανθεκτικότητα των περιφερειών και των πόλεων συζητήθηκαν επίσης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της επιτροπής ECON ενέκριναν ομόφωνα σχέδιο γνωμοδότησης στο οποίο τονίζεται ο καίριος ρόλος των δήμων και των περιφερειών στη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου. Τάχθηκαν επίσης υπέρ της αύξησης των προσπαθειών αποκέντρωσης και της επαρκούς χρηματοδότησης για την αποτελεσματική εκτέλεση των διοικητικών καθηκόντων. Τα μέλη της επιτροπής ECON εξέτασαν περαιτέρω προκλήσεις όπως το γηράσκον εργατικό δυναμικό, τα ζητήματα προσβασιμότητας στις αγροτικές περιοχές και τα ελλείμματα ψηφιακών υποδομών. Απαιτείται μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση για μεγαλύτερη συμμετοχή των δημόσιων διοικήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο εισηγητής κ. Tom Jungen (LU/PES), δήμαρχος Roeser, δήλωσε: Απέχουμε ακόμη πολύ από την υλοποίηση της ιδέας ενός ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου, καθώς ακόμη και 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του, εξακολουθούν να υπάρχουν τα εμπόδια του Single Market. Δεδομένου ότι ένας από τους στόχους είναι η διάθεση του 100 % των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο έως το 2030, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά τη διαδικασία. Οι πολίτες χρειάζονται πρόσβαση σε επικαιροποιημένες ψηφιακές δεξιότητες και υποδομές, καθώς και σε στοχευμένες συνεδρίες κατάρτισης για άτομα με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες.»

Ενδιάμεση επανεξέταση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία

Οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την έλλειψη συμμετοχής των δήμων και των περιφερειών στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ),ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 650 δισ. ευρώ, επισημάνθηκαν από αρκετά μέλη κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσέγγιση από την κορυφή προς τη βάση δυσκόλεψε την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων, αποτελώντας χαμένη ευκαιρία για τις τοπικές κοινότητες, αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ΕτΠ.

Προς υποστήριξη αυτού του επιχειρήματος, ο Christophe Rouillon (FR/PES), δήμαρχος Coulaines και εισηγητής του σχεδίου γνωμοδότησης σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση του ΜΑΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΕτΠ από κοινού με το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (ΣΕΔΠ). Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ περιφερειακών και τοπικών ενώσεων, δείχνει ότι η εδαφική κατανομή των κονδυλίων από τον ΜΑΑ θεωρείται ευρέως μη ισορροπημένη και επιβεβαιώνει την εξαιρετικά κεντρική διαχείριση του Μηχανισμού από τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο γνωμοδότησης προβλέπεται να λάβει το πρώτο πράσινο φως κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ECON στις 4 Ιουλίου, πριν από την τελική υιοθέτησή του κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 8-9 Οκτωβρίου.

*Πηγή υλικού ΕτΠ

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024