Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα Ιστορικά Αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τριακονταετές έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Στα Ιστορικά Αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τριακονταετές έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

«Είμαστε υπερήφανοι που φέρνουμε την κληρονομιά αυτού του έργου στα Ιστορικά Αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στις 24 Απριλίου 2024, ο Vasco Alves Cordeiro,Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), πραγματοποίησε την πρώτη μεταφορά τεκμηριωτικού υλικού του εν λόγω θεσμικού οργάνου για μακροπρόθεσμη διατήρηση στους «θόλους» των Ιστορικών Αρχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HAEU) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο Vasco Alves Cordeiro με αφορμή και την 30η επέτειο της ΕτΠ επισκέφθηκε το HAEU για μια τελετή παράδοσης με τον Γενικό Γραμματέα του EUI Marco Del Panta και τον Διευθυντή του HAEU Dieter Schlenker.

Ο Πρόεδρος της ΕτΠ κ. Cordeiro δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δημιουργήθηκε για να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στις τοπικές της κοινότητες και να ενισχύσει τη δημοκρατία. Καθώς αυτή η πολιτική συνέλευση γίνεται 30 ετών, είμαστε υπερήφανοι που φέρνουμε την κληρονομιά αυτού του έργου στα Ιστορικά Αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αντιστοιχεί όχι μόνο σε μια νομική υποχρέωση, αλλά κυρίως σε ένα δημοκρατικό καθήκον για την προώθηση της διαφάνειας και της διατήρησης της μνήμης. Η οικοδόμηση της Ευρώπης από το έδαφος αποτελεί αποστολή της ΕΟΚΕ από τη σύστασή της και παραμένει φιλοδοξία μας για τις επόμενες δεκαετίες.»

Ο Γενικός Γραμματέας του EUI πρόσθεσε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προσέγγιση της ΕΕ με τους πολίτες, καθώς αποτελείται από τοπικές αρχές που αντιπροσωπεύουν το επίπεδο διακυβέρνησης με το οποίο αλληλεπιδρούν καθημερινά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Έχοντας ασκήσει τα καθήκοντά μου ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, μπορώ να επιβεβαιώσω εκ πείρας πόσο σημαντική είναι αυτή η θέση και, ως εκ τούτου, χαίρομαι ιδιαίτερα που τα αρχεία της ΕτΠ κατατίθενται στα επίσημα Ιστορικά Αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ στο EUI.»

Τα αρχεία της Επιτροπής των Περιφερειών θα αποτελέσουν την κύρια πηγή έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής και οι περιφερειακές πολιτικές κατά τη δεκαετία του 1990. Αυτές οι πολιτικές παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές και επίκαιρες σήμερα. Ως οντότητα που εκπροσωπεί τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, η ΕτΠ προωθεί τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των πολιτών της Ευρώπης.»

Η πρώτη γνωμοδότηση

Για την τελετή, ο Πρόεδρος Cordeiro επέλεξε να παραδώσει συμβολικά την πρώτη γνωμοδότηση που εξέδωσε η Επιτροπή των Περιφερειών το 1994, με τίτλο «Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την ίδρυση του Ταμείου Συνοχής και πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής για την ίδρυση του Ταμείου Συνοχής», από τον εισηγητή Jo?o Bosco Soares Mota Amaral, πρώην Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης των Αζορών. Αυτό το συμβολικό έγγραφο συνδέει στενά τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕτΠ από την ίδρυσή της έως σήμερα, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Cordeiro: Τα τελευταία 30 χρόνια, η ΕτΠ υπερασπίζεται τη φωνή των δήμων και των περιφερειών για μια πολιτική συνοχής που βασίζεται στις αρχές της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Και εξακολουθεί να το πράττει σήμερα για να διασφαλίσει ότι η πολιτική αυτή στηρίζει όλες τις περιοχές ως μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο. Το γεγονός ότι η πρώτη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συντάχθηκε από έναν πολιτικό εκπρόσωπο μιας εξόχως απόκεντρης περιοχής, τον πρώην Πρόεδρο της κυβέρνησης των Αζορών, Jo?o Bosco Mota Amaral, αποτελεί απόδειξη μιας Ευρώπης που δημιουργείται από όλους, για όλους.»

*Πηγή ΕτΠ: Στην φωτογραφία  Πρόεδρος Vasco Alves Cordeiro με τον Γενικό Γραμματέα του EUI Marco Del Panta

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024