Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ηχηρή παραίτηση του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών των IDF

Ισραήλ: Ηχηρή παραίτηση του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών των IDF

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ανακοίνωσε την παραίτησή του, σήμερα Δευτέρα, για το ρόλο του στις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε επιστολή του προς τον αρχηγό του στρατού, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ αναφέρει ότι «η εξουσία συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη» και πως θα παραιτηθεί επίσημα μόλις βρεθεί αντικαταστάτης. Ο υποστράτηγος Αχαρόν Χαλίβα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF, θα αποχωρήσει από το στρατό μόλις διοριστεί ο αντικαταστάτης του, ανακοίνωσαν οι IDF.

Η κίνηση αυτή συντονίστηκε με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF αντιστράτηγο Χερζί Χαλεβί και εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, πρόσθεσε ο στρατός.

Μόλις παραιτηθεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times of Israel, ο Χαλίβα θα γίνει ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός των IDF που παραιτείται για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου (Ένας άλλος ανώτατος στρατηγός των υπηρεσιών πληροφοριών που σχεδίαζε να παραιτηθεί για την επίθεση παραιτήθηκε αφού διαγνώστηκε με καρκίνο). Το Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινά διαδηλώσεις κατά του Νετιανιάχου, όμως στο στρατιωτικό κομμάτι φέρεται να βρίσκεται σε παύση της ευθείας διαμάχης με το Ιράν.

O παραιτηθείς αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των IDF, Αχαρόν Χαλίβα.

Παραιτείται τώρα λόγω της έναρξης εσωτερικής έρευνα των IDF

Μαζί με τον Χαλίβα, άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της άμυνας έχουν δηλώσει ότι φέρουν ευθύνη για τη φονική εισβολή που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και του αρχηγού του επιτελείου των IDF. Κανένας από αυτούς δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής σχέδια παραίτησης, αν και πολλοί αναμένεται να το πράξουν μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Χαλίβα δήλωσε ότι φέρει ευθύνη για τις αποτυχίες που επέτρεψαν στη Χαμάς να πιάσει το Ισραήλ απροετοίμαστο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, υπό τις διαταγές μου, απέτυχε να προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς», δήλωσε ο Χαλίβα στις 17 Οκτωβρίου. «Αποτύχαμε στην πιο σημαντική αποστολή μας και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, φέρω την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία αυτή».

Ωστόσο, δήλωσε τότε ότι ανέβαλε την παραίτησή του λόγω του πολέμου που ακολούθησε στη Γάζα. «Τώρα, περισσότερο από μισό χρόνο αργότερα, παράλληλα με την έναρξη εσωτερικών ερευνών, υποβάλλω την παραίτησή μου» έγραψε ο Χαλίβα σε μια επιστολή που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Η παραίτηση εν μέσω της συνέχισης του πολέμου προκαλεί έκπληξη, αλλά κυρίως οφείλεται στην έναρξη εσωτερικής απόδοσης ευθυνών από τις IDF.

Η επιστολή του παραιτηθέντος και η έρευνα που έχει εκκινήσει

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον Αρχηγό των IDF Χαλεβί, ο Χαλίβα έγραψε ότι «μαζί με την εξουσία έρχεται και η μεγάλη ευθύνη. Η Διεύθυνση Πληροφοριών υπό τη διοίκησή μου δεν εκπλήρωσε το καθήκον της. Έχω κουβαλήσει εκείνη τη μαύρη μέρα μαζί μου από τότε, κάθε μέρα, κάθε νύχτα. Θα κουβαλάω για πάντα τον τρομερό πόνο του πολέμου», ανέφερε στην επιστολή προς τον αρχηγό του επιτελείου των IDF.

Ο Χαλίβα δήλωσε ότι υποστηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να «μπορέσει να διερευνήσει και να ανακαλύψει με ενδελεχή, εμπεριστατωμένο, ολοκληρωμένο και ακριβή τρόπο όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες που οδήγησαν στα σοβαρά γεγονότα. Ό,τι έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στις IDF ήταν για το καλό του λαού του Ισραήλ και του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Halevi ευχαρίστησε τον αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών «για τα 38 χρόνια υπηρεσίας του στις IDF, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβαλε σημαντικά στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ τόσο ως στρατιώτης μάχης όσο και ως διοικητής». Η Διεύθυνση Πληροφοριών είχε χωρίσει τις έρευνές της σε διαφορετικές περιόδους: μια δεκαετία πριν από την επίθεση, ξεκινώντας από το τέλος του πολέμου στη Γάζα το 2014- τις ημέρες πριν από την επίθεση, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, με έμφαση στις 36 ώρες πριν από την επίθεση- και την ίδια την ημέρα της 7ης Οκτωβρίου.

Από χθεσινή ισραηλινή περιπολία στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Ο τρόπος της έρευνας και ο Χαλίβα που βρισκόταν διακοπές

Κάθε διοικητής μονάδας της διεύθυνσης εξέταζε τις ενέργειές του με βάση ερωτήματα που καθορίζονταν από το Γενικό Επιτελείο. Οι εξετάσεις πρέπει να υποβληθούν στον Χαλεβί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ο Χαλίβα βρισκόταν σε διακοπές στο Εϊλάτ στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε γύρω στις 3 π.μ. εκείνο το πρωί σχετικά με «ορισμένες ενδείξεις που προέρχονταν από τη Γάζα» για επικείμενη επίθεση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμμετείχε σε διαβουλεύσεις στα ανώτατα κλιμάκια των IDF σχετικά με τις ενδείξεις αυτές και δεν ήταν διαθέσιμος τηλεφωνικά γι’ αυτές.

Ο Χαλίβα φέρεται να δήλωσε αργότερα στους γύρω του ότι, ακόμη και αν είχε συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, θα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς προφανώς πραγματοποιούσε άσκηση και ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το πρωί. «Δεν θα είχε αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα με κανέναν τρόπο», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Καναλιού 12 τον Δεκέμβριο, η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF πραγματοποίησε μια συζήτηση τρεις μήνες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένας αξιωματικός κατέληξε στο συμπέρασμα: «Προσπαθήσαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορούμε να πούμε πώς θα ενεργήσει ο (επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία) Σινουάρ, και ως εκ τούτου οι διοικητές στο πεδίο θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Είπε ότι τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης δόθηκαν στον Χαλίβα, ο οποίος διέταξε να ενισχυθεί η συλλογή πληροφοριών, προσθέτοντας ότι αυτό πράγματι συνέβη.

Sports in

«Πρώτη» για Κόντη στον Παναθηναϊκό – Τι είπε στους ποδοσφαιριστές

Ο Χρήστος Κόντης πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό..

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024