Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Live: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Live οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο τις επιθέσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη όσο αυξάνονται οι πιέσεις να μην προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω της αποτυχίας να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Νωρίτερα το πρωί, αυτοκίνητο εμβόλισε τρία άτομα – πεζούς στην Ιερουσαλήμ. Τα θύματα τραυματίστηκαν ελαφρώς, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε τους δύο φερόμενους δράστες.

Το Ισραήλ σχεδίαζε μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράν, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα με επτά νεκρούς στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat μετά από μια ημέρα βομβιστικών επιθέσεων που σκότωσαν 24 άτομα στη νότια πόλη Ράφα – μεταξύ των οποίων 16 παιδιά και έξι γυναίκες.

Εκατοντάδες πτώματα βρίσκουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

08:15 Τις 200 ημέρες συμπλήρωσε η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση από το Ιράκ

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο έδαφος της Συρίας από το έδαφος του Ιράκ, την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στο Ιράν.

«Ασφαλώς καταδικάζουμε την επίθεση παραστρατιωτικής οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, είναι «ανησυχητικό» το ότι η επίθεση εξαπολύθηκε ώρες μετά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι στην Ουάσιγκτον. «Φαίνεται (…) πως το Ιράν δεν σέβεται διόλου την ιρακινή εθνική κυριαρχία», είπε.

«Εχουμε καταστήσει σαφές στο Ιράν, έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στις οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, ότι θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας, θα υπερασπίσουμε το προσωπικό μας, κι αυτό συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε.

05:00 Το Ισραήλ καταφέρεται με σφοδρότητα κατά της έκθεσης για την UNRWA

Η διπλωματία του Ισραήλ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της τελικής έκθεσης για το Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), που θεωρείται η ραχοκοκκαλιά του συστήματος χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο των ειδικών, επικεφαλής των οποίων είχε τεθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, τονίζει πως οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει αποδείξεις πως τα μέλη της υπηρεσίας που κατηγόρησαν είναι πράγματι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η έκθεση «αψηφά τη βαρύτητα του προβλήματος», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ορέν Μαρμοστάιν μέσω X.

«Το πρόβλημα με την UNRWA στη Γάζα δεν είναι μερικά σάπια μήλα. Είναι πως πρόκειται για σάπιο και δηλητηριώδες δέντρο οι ρίζες του οποίου είναι η Χαμάς», κατά τον εκπρόσωπο (περισσότερα εδώ).

04:18 Συλλήψεις στο Yale φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

03:04 ΟΗΕ: Το Ισραήλ δεν προσκόμισε στοιχεία για τον ισχυρισμό ότι οι υπάλληλοι της UNRWA ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Ανεξάρτητος έλεγχος του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ότι πολλοί υπάλληλοι της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

02:51 Συνάντηση Μπάιντεν, Οκάσιο-Κορτέζ, Σάντερς και Μάκι καθώς η πολιτική του Ισραήλ διχάζει τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με την αμερικανίδα βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και δύο άλλους εξέχοντες νομοθέτες των Δημοκρατικών που αντιτίθενται στην εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

Η συνάντηση έγινε καθώς η υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει διχάσει τους Δημοκρατικούς, φθείροντας τον συνασπισμό ψηφοφόρων του Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν εθεάθη να μπαίνει στο Οβάλ Γραφείο μαζί με την Οκάσιο-Κορτέζ, καθώς και τους γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Εντ Μάρκεϊ, αφού επέστρεψαν από μια εκδήλωση για την Ημέρα της Γης στην οποία συμμετείχαν όλοι μαζί στη Βιρτζίνια.

Οι νομοθέτες έχουν επικρίνει έντονα τις πολιτικές του Ισραήλ, με την Οκάσιο-Κορτέζ τον περασμένο μήνα να περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ως «εξελισσόμενη γενοκτονία».

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η βουλευτής από τη Νέα Υόρκη άλλαξε στάση, κάνοντας λόγο για επανεκλογή του Μπάιντεν παρά την υποστήριξή του στο Ισραήλ, επικαλούμενη «το έννομο συμφέρον του να προστατεύσει τη δημοκρατία όχι μόνο εδώ στο εσωτερικό, αλλά και παγκοσμίως» σε συνέντευξή της στον οργανισμό μέσων ενημέρωσης Zeteo.

«Έμαθα εδώ και πολύ καιρό να ακούω αυτή την κυρία», δήλωσε ο Μπάιντεν για την Οκάσιο-Κορτέζ στη Βιρτζίνια. «Θα μιλήσουμε περισσότερο και για ένα άλλο μέρος του κόσμου».

02:27 Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ κατά των υπαλλήλων της UNRWA ήταν «πολιτικοί και σκληροί» δηλώνει ακαδημαϊκός

Ο Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λέει ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι οι υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «ήταν πολιτικοί και σκληροί».

Οι ισχυρισμοί, είπε, «προκάλεσαν την άμεση αντίδραση 16 δωρητών που διέκοψαν αμέσως τη χρηματοδότηση» προς την υπηρεσία χωρίς να περιμένουν αποδείξεις.

«Αυτό ήταν πολιτικό παιχνίδι, αυτό δεν ήταν ουσιαστικό»», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να συμμορφωθεί με τα ευρήματα της σημερινής έκθεσης» αναφερόμενος στα ευρήματα ανεξάρτητης εξέτασης της UNRWA, η οποία διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ότι ένας σημαντικός αριθμός του προσωπικού της UNRWA ήταν μέλη «τρομοκρατικών ομάδων».

Οι δωρητές θα πρέπει να «σταματήσουν αυτό το οικονομικό μποϊκοτάζ» της υπηρεσίας, δήλωσε ο Sachs. «Είναι καταδικαστέο τη στιγμή που ο λαός της Γάζας έχει τόσο επείγουσα ανάγκη».

Ο Sachs σημείωσε ότι η UNRWA δέχεται «πολιτικοποιημένες επιθέσεις» εδώ και πολύ καιρό και έχει λάβει «λεπτομερή» μέτρα για να αποδείξει την ουδετερότητά της.

02:03 Αμερικανική ομάδα δικαιωμάτων χαιρετίζει τα ευρήματα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ

Η οργάνωση Democracy for the Arab World Now (DAWN) δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2023 ανέφερε πολλά περιστατικά που έλαβαν χώρα από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως αυθαίρετες ή παράνομες δολοφονίες, αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και αδικαιολόγητες συλλήψεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων.

«Ενώ χαιρετίζουμε τις αναφορές που δείχνουν την πρόθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βάλει στη μαύρη λίστα ορισμένες ισραηλινές μονάδες σύμφωνα με τους νόμους Leahy, η σημερινή έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δείχνει ότι ο καθορισμός μόνο μερικών μονάδων μοιάζει με αστεία τιμωρία (σ.σ. slap on the rist)», δήλωσε ο Raed Jarrar, διευθυντής υπεράσπισης της DAWN.

«Ο εκτεταμένος χαρακτήρας των καταχρήσεων που περιγράφονται στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισκιάζεται από την αδράνεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα ίδια αυτά ευρήματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να διαβάσει τη δική του έκθεση και να λάβει άμεσα μέτρα κατά όλων των καταχρηστικών ισραηλινών μονάδων». Οι ισραηλινές αρχές «δεν έλαβαν κανένα δημόσια ορατό μέτρο για τον εντοπισμό και την τιμωρία αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση, η οποία καλύπτει τα περιστατικά του περασμένου έτους.

01:42 ΗΠΑ: Η Χαμάς «μετακίνησε το τέρμα» στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

«Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έχει «μετακινήσει το τέρμα» και έχει αλλάξει τα αιτήματά της στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με το Ισραήλ που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο Μίλερ λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που λήφθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και την παύση των μαχών στη Γάζα.

01:15 Ο Μπάιντεν καταδικάζει τις «αντισημιτικές» διαδηλώσεις φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια και όσους (…) τους Παλαιστίνιους

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Γης στη Βιρτζίνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ερωτάται από δημοσιογράφο αν καταδικάζει «τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις», καθώς πολλές ελίτ σχολές συγκλονίζονται όλο και περισσότερο από αντιισραηλινές ταραχές.

«Καταδικάζω τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες. Γι’ αυτό έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους», λέει.

«Καταδικάζω επίσης εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους και πώς τους …» (φάνηκε να ξεκινά να πει λέξη που αρχίζει από με-, όπως murdered, αλλά συγκράτησε αυτό που πήγε να πει). Στη συνέχεια ο Μπάιντεν διακόπηκε από μια ρεπόρτερ που τον ρώτησε αν ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια πρέπει να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλλον θα έλεγε κάτι υποστηρικτικό για τους Παλαιστίνιους, ώστε να εκφράσει μια ισορροπημένη πολιτικά δήλωση, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ.

00:43 Το Ισραήλ απορρίπτει την έκθεση τρίτου παρατηρητή για την UNRWA, οι Παλαιστίνιοι καλούν τους δωρητές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Oren Marmorstein, δήλωσε ότι η αναθεώρηση της UNRWA με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna ήταν ανεπαρκής και μια «προσπάθεια να αποφευχθεί το πρόβλημα και να μην αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο». Ο Marmorstein κατηγόρησε περισσότερους από 2.135 εργαζόμενους της UNRWA ότι είναι μέλη της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αλλά σύμφωνα με την έκθεση Colonna, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσκομίσει κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι συστάσεις «ενισχύουν τα ήδη υψηλά πρότυπα αμεροληψίας, ανθρωπιάς και ουδετερότητας της UNRWA». Το υπουργείο απηύθυνε έκκληση στους δωρητές που διέκοψαν τη χρηματοδότηση να «επανεξετάσουν επειγόντως τις αποφάσεις τους».

00:20 Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ γεμίζουν με κατασκηνώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και εναντίον του Ισραήλ

Κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ ξεφυτρώνουν σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Κατασκηνώσεις σκηνών θα μπορούσε να δει κανείς σε πανεπιστημιουπόλεις όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το MIT, το Πανεπιστήμιο Tufts και το Emerson College, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικές ειδήσεις.

Στο ΜΙΤ, φοιτητές συμμετέχουν σε μουσουλμανικές προσευχές δίπλα σε ένα καταυλισμό σκηνών, διαμαρτυρόμενοι, όπως λένε, για την αποτυχία του πανεπιστημίου να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητούν επίσης από το MIT να διακόψει κάθε δεσμό με τον στρατό του Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

00:02 Το Ισραήλ δεν τεκμηρίωσε τους ισχυρισμούς του για την UNRWA – Τι αναφέρει αναλυτικά η απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής

Όπως προαναφέραμε η έκθεση Κολονά δικαιώνει τον ρόλο της UNRWA με τον Γκουτέρες να χαιρετίζει την έρευνα και να εκφράζει την ελπίδα του ότι τα κράτη που είχαν αναστείλει την χρηματοδότηση του οργανισμού θα την επαναφέρουν.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ισραήλ δεν τεκμηρίωσε τις κατηγορίες του περί τρομοκρατίας εναντίον της UNRWA.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

23:45 Ισραηλινοί καίνε συμβολικά το «τραπέζι του Πάσχα» έξω από την κατοικία του Νετανιάχου

Ισραηλινοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα συμβολικό τραπέζι έξω από το σπίτι του Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, κατηγορώντας τον ότι απογοητεύει αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες που οδηγούν στο σπίτι στην παραλιακή πόλη Καισάρεια, ζητώντας την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου και επικρίνοντας την ηγεσία του Νετανιάχου.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους είναι συγγενείς των αιχμαλώτων, τοποθέτησαν επίσης κενές θέσεις σε ένα άλλο τραπέζι για να σηματοδοτήσουν τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους.

Σε ανάρτησή του στο Χ με αφορμή την έναρξη του Πάσχα τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου επέμεινε: «Η αποφασιστικότητά μας παραμένει ακλόνητη για να δούμε όλους τους ομήρους πίσω με τις οικογένειές τους».

23:30 Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πυρά και τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Χεβρώνα

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πραγματικά πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «απευθείας» προς πολλά οχήματα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Ένας 19χρονος άνδρας και δύο γυναίκες – ηλικίας 63 και 30 ετών – τραυματίστηκαν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ορισμένα οχήματα υπέστησαν επίσης ζημιές.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο και η κατάστασή τους χαρακτηρίστηκε «μέτρια».

23:10 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Γερμανό πρόεδρο στην Τουρκία

Με αντιδράσεις λόγω της στάσης της Γερμανίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε η τριήμερη περιοδεία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Τουρκία.

Όσο βρισκόταν με Τούρκους αξιωματούχους, ομάδα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στο σημείο και φώναζε συνθήματα όπως «Δολοφόνε Γερμανία, φύγε από την Τουρκία» και «Δολοφόνε Γερμανία, ένοχος γενοκτονίας».

Το επεισόδιο έληξε μετά από επέμβαση της αστυνομίας, ενώ το γραφείο του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς «διέλυσαν» τους διαδηλωτές και ότι δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις.

Διαβάστε αναλυτικά για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Τουρκία εδώ

22:52 Τη Χαμάς κατηγορούν οι ΗΠΑ για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές της Χαμάς και άλλαξαν τα αιτήματά τους, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια τελική συμφωνία.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμβιβαστεί με τα αιτήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη Γάζα.

22:35 Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μπλίνκεν αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν διπλά πρότυπα όσον αφορά το Ισραήλ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Έχουμε διπλά στάνταρ; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

22:18 Τα παιδιά στη Γάζα βλέπουν στους εφιάλτες ότι τα σκοτώνουν και τα θάβουν

Τα παιδιά στη Γάζα ζουν με ένα διαρκή φόβο όσο η επίθεση του Ισραήλ συνεχίζεται. Πολλά φοβούνται να κοιμηθούν καθώς και ο ύπνος τους είναι γεμάτος εφιάλτες.

Στο παρακάτω βίντεο ένα μικρό κορίτσι περιγράφει στον δημοσιογράφο το όνειρό του. «Είδα ότι έγινα μάρτυρας(σσ σκοτώθηκα) και με έθαψαν. Οι δυνάμεις κατοχής με είχαν περικυκλώσει και εγώ ήμουν στη μέση. Ήμουν νεκρή σαν να κοιμάμαι και ήταν γύρω μου. Μετά με έθαψαν».

«Η οξεία ψυχική δυσφορία που θα μετατραπεί στη συνέχεια σε άγχος και άλλα είδη ψυχικών ασθενειών αργότερα στη ζωή είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό να αρχίσει να μας απασχολεί», δήλωσε ο Tlaleng Mofokeng, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία.

Η UNICEF δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι περίπου 17.000 παιδιά στη Γάζα ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και ότι σχεδόν όλα τα παιδιά στον θύλακα πιστεύεται ότι χρειάζονται υποστήριξη ψυχικής υγείας.

22:10 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «χαιρετίζει τα ευρήματα και τις συστάσεις της ανεξάρτητης αξιολόγησης» της υπηρεσίας, λέγοντας ότι η έκθεση επιβεβαιώνει ότι διαθέτει μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη «συμμόρφωση με την αρχή της ουδετερότητας».
  • Η επανεξέταση, της οποίας ηγήθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ότι σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA ήταν μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».
  • Ο υποστράτηγος Aharon Haliva, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, παραιτήθηκε – επικαλούμενος την αποτυχία να σταματήσει τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
  • Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λίγο αφότου η σχολή ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης.
  • Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ανέσυρε μέχρι στιγμής 283 πτώματα από ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιούνις.

21:55 Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα επηρέασε αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει οδηγήσει σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, είχε «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του.

Τα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνουν αξιόπιστες αναφορές για αυθαίρετες ή παράνομες δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και αδικαιολόγητες συλλήψεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις πρακτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2023.

Ομάδες δικαιωμάτων έχουν επισημάνει πολυάριθμα περιστατικά θανάτων αμάχων κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, και έχουν σημάνει συναγερμό για την αύξηση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τα αρχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ή έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 460 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.

Παρά τις πολλές αναφορές, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει μέχρι στιγμής ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

21:40 Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών ξανά στο Κολούμπια

Η νέα διαμαρτυρία στο Κολούμπια έλαβε χώρα αφότου η σχολή ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης, όπου η αστυνομία κατέστειλε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Οι διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Κολούμπια και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

21:30 Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα ξεπαγώσει η χρηματοδότηση για την UNRWA μετά την έκθεση Colonna

Ο ΟΗΕ θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην τελική έκθεση της Κατρίν Κολονά σχετικά με την ουδετερότητα της υπηρεσίας αρωγής Παλαιστινίων προσφύγων.

Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά να ηγηθεί της αναθεώρησης για την ουδετερότητα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τον Φεβρουάριο, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι 12 μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας (UNRWA) συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αναθεώρηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) διαπίστωσε ότι διαθέτει ισχυρά πλαίσια για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις αρχές της ανθρωπιστικής ουδετερότητας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Πρόκειται για μια έκθεση που θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους δωρητές να επανεξετάσουν το πάγωμα της χρηματοδότησης της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο Αντόνιο Γκουτέρες συμφώνησε με τον Γενικό Επίτροπο Φιλίπ Λαζαρίνι ότι η UNRWA, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα, θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση και αφορούν στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπολογίζει στη συνεργασία της κοινότητας των χορηγών, των χωρών υποδοχής και του προσωπικού για να συνεργαστούν πλήρως για την εφαρμογή των συστάσεων και απευθύνει έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA, καθώς «αποτελεί σωσίβιο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή».

21:16 «Η έκθεση Colonna απαξιώνει τους ισχυρισμούς κατά της UNRWA»

H Jo Kelcey, επίκουρη καθηγήτρια εκπαίδευσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, μίλησε στο Al Jazeera για την έκθεση Colonna.

Την περιέγραψε ως μια «συντριπτικά θετική έκθεση» που δείχνει ότι η UNRWA «διαθέτει τους σωστούς ελέγχους και ισορροπίες» και ότι πιστεύει ότι «επίσης απαξιώνει πραγματικά τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί εναντίον της [UNRWA]».

Πρόσθεσε ότι αναδεικνύει μια «συνεχή εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του οργανισμού».

Η Kelcey δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης θα πρέπει να επιτρέψουν στον οργανισμό να επιστρέψει στο βασικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή τροφίμων σε ανθρώπους που λιμοκτονούν στη Γάζα, την κατασκευή βιώσιμων καταλυμάτων και την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.

21:03 Δύο διαφορετικές εκθέσεις για την UNRWA – Τι περιλαμβάνει αυτή που παρουσιάζεται σήμερα στον ΟΗΕ

Η έκθεση που παρουσιάζει στον ΟΗΕ σήμερα η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna, εξέτασε τους μηχανισμούς της UNRWA και κατά πόσον χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια διαφορετική έκθεση σχετικά με πιθανά αδικήματα του προσωπικού του ΟΗΕ, καθώς το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και έκανε επίσης ισχυρισμούς ότι το 12% της οργάνωσης ήταν συνδεδεμένο με τη Χαμάς. Το Γραφείο Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ είναι αυτό που διεξάγει αυτή τη δεύτερη έκθεση.

Η έκθεση της Colonna αγγίζει αυτό το θέμα, με αρκετούς να απευθύνουν διαρκώς ερωτήσεις γι’ αυτό στον ΟΗΕ. Το Ισραήλ έχει διατυπώσει δημόσιους ισχυρισμούς ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει υποστηρικτικά στοιχεία για το γεγονός αυτό.

Το ερώτημα που τίθεται και από αξιωματούχους του ΟΗΕ είναι εάν το Ισραήλ έχει τόσο επιζήμιους ισχυρισμούς, γιατί δεν παράσχει τα αποδεικτικά στοιχεία;

20:48 Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποφάσισε η ΕΕ

Συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Οι κυρώσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των εξαγωγών κατασκευασμένων στην Ε.Ε. εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επέκταση κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στο Ιράν για διάθεση στη Ρωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ουκρανίας.

Η επέκταση αυτή εγκρίθηκε σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο και θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες.

20:40 Περίπου 35 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Επιθέσεις των IDF στον Λίβανο

Περίπου 35 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ, οι περισσότερες από τις οποίες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς.

Λίγο αργότερα, οι IDF δήλωσαν ότι η πολεμική τους αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

20:27 Μπορέλ: Δεν υπάρχει πρόοδος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε τρία ζητήματα που σχετίζονται με τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα: Απελευθέρωση αιχμαλώτων, κατάπαυση του πυρός και μείωση της ανθρωπιστικής καταστροφής στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Μιλώντας στο Λουξεμβούργο μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μπορέλ τόνισε ότι αυτά είναι «τρία πράγματα που χρειαζόμαστε».

«Λυπάμαι που το λέω, δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από αυτά, σημαντική πρόοδος. Τίποτα για την απελευθέρωση των ομήρων, καμία προοπτική για κατάπαυση του πυρός και ο αρμόδιος επίτροπος [της ΕΕ] για την ανθρωπιστική βοήθεια μας έδωσε μερικά παραδείγματα για το πώς παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι η ΕΕ είχε ζητήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας για σκοπούς ανακούφισης και διανομής βοήθειας «και είναι σαφές ότι παρεμποδίζεται. Έτσι η ανθρωπιστική καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται».

20:13 Εκπρόσωπος Φατάχ: Οι μάσκες έπεσαν, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για κάθε σταγόνα αίματος στη Γάζα

Ο Sabri Saidam, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Saidam κατήγγειλε το βέτο των ΗΠΑ για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως υπό το πρίσμα της διαβεβαίωσης της Ουάσιγκτον ότι δεσμεύεται για τη λύση των δύο κρατών και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

«Οι μάσκες έχουν πέσει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μιλάει πάντα υποκριτικά, εκφέρει λόγια που δεν πιστεύει και δεν φείδεται προσπαθειών για να καταστρέψει τα προς το ζην του παλαιστινιακού λαού», είπε.

«Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να φέρει την ευθύνη για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε. Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν το βέτο τους, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη βούληση ολόκληρου του κόσμου».

Ο Saidam προειδοποίησε επίσης για τις δευτερογενείς επιπτώσεις.

«Καθώς αυτή η μάχη συνεχίζεται, θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή η σύγκρουση δεν έχει όρια», δήλωσε ο Saidam.

20:00 Ξεκίνησε η παρουσίαση στον ΟΗΕ της ανεξάρτητης έκθεσης για τον ρόλο της UNRWA στα παλαιστινιακά εδάφη

Η Catherine Colonna, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, μιλάει στον ΟΗΕ για την ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την UNRWA, μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι συνδέεται με την τρομοκρατία.

«Η UNRWA διαδραματίζει έναν απαραίτητο και αναντικατάστατο ρόλο στην περιοχή», δήλωσε.

Αναφορικά με τα πορίσματά της έκθεσης, η Colonna είπε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ διαθέτει «σημαντικό αριθμό μηχανισμών και διαδικασιών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την ανθρωπιστική αρχή της ουδετερότητας» και ότι η UNRWA διαθέτει ένα «πιο ανεπτυγμένο σύστημα από ό,τι άλλοι οργανισμοί ή υπηρεσίες του ΟΗΕ».

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα από την ομιλία της στη συνέχεια.

19:38 Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους ψυχικής υγείας των κατοίκων της Γάζας από τον ισραηλινό πόλεμο

Ένας εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι ψυχικές ασθένειες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μετά από χρόνια στους κατοίκους της Γάζας λόγω του σημερινού ισραηλινού πολέμου.

«Η οξεία ψυχική δυσφορία που θα μετατραπεί στη συνέχεια σε άγχος και άλλα είδη ψυχικών ασθενειών αργότερα στη ζωή είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό να αρχίσει να μας απασχολεί», δήλωσε ο Tlaleng Mofokeng, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία.

Η UNICEF δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι περίπου 17.000 παιδιά στη Γάζα ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και ότι σχεδόν όλα τα παιδιά στον θύλακα πιστεύεται ότι χρειάζονται υποστήριξη ψυχικής υγείας.

«Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει εξαλειφθεί εντελώς και το δικαίωμα στην υγεία έχει αποδεκατιστεί σε κάθε επίπεδο», δήλωσε ο Mofokeng.

19:13 Χαμάς: Οι νέοι ομαδικοί τάφοι ακόμα μία ένδειξη γενοκτονίας

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντούλ Λατίφ αλ-Κανού λέει ότι η αποκάλυψη ομαδικών τάφων στην αυλή του ιατρικού συγκροτήματος Νάσερ στη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας είναι «νέα πρόσθετη απόδειξη της γενοκτονίας» που συντελείται κατά των Παλαιστινίων.

«Οι ομαδικοί τάφοι και η καθημερινή γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον του λαού μας απαιτούν διεθνή και πολιτική πίεση», ανέφερε ο αλ-Κανού σε δήλωσή του.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ενεργοποιήσει τα σχετικά ψηφίσματα καθώς και τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, για να σώσει το λαό μας από αυτόν τον γενοκτονικό πόλεμο».

Η κατάρρευση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, δήλωσε ο αλ-Κανού, έχει επίσης δημιουργήσει μια μεγάλη «ανθρωπιστική καταστροφή», με σχεδόν καμία λειτουργική ιατρική εγκατάσταση και με πλήρη απουσία ιατρικών προμηθειών.

19:19 Νετανιάχου: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «οι καρδιές είναι βαριές» καθώς 133 Ισραηλινοί παραμένουν στη Γάζα μετά την αιχμαλωσία τους από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για την κατάσταση και δήλωσε ότι η ομάδα «απέρριψε όλες τις προτάσεις» για την επιστροφή των αιχμαλώτων.

«Η Χαμάς προσπαθεί να μας διχάσει και να σκληρύνει τη στάση της, αλλά εμείς θα απαντήσουμε αποφασιστικά», είπε.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που χιλιάδες μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων και διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, απαιτώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την επιστροφή τους.

19:03 Την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου ζητά ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος

Ο Muhannad al-Aklouk, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον Αραβικό Σύνδεσμο, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου «υπό το φως του συνεχιζόμενου εγκλήματος της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και της κλιμάκωσης της επιθετικότητας» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε δήλωσή του, ο al-Aklouk δήλωσε ότι η συνεδρίαση θα ασχοληθεί επίσης με την «ισραηλινή τρομοκρατία των εποίκων» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, και το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αρνείται στην Παλαιστίνη την πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Al-Aklouk δήλωσε ότι θα υπάρξει επίσης λεπτομερής ενημέρωση από την Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

18:48 Ο Γκάλαντ επιβεβαιώνει στο τάγμα Netzah Yehuda ότι έχει την αμέριστη στήριξη του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε στους στρατιώτες του τάγματος του ισραηλινού στρατού Netzah Yehuda, το οποίο αναμένεται να πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ότι ο στρατός και το κράτος τους υποστηρίζουν και τους «εκτιμούν».

«Λάθη και σφάλματα συμβαίνουν όπου υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα και δεν πρέπει να συμβαίνουν, αλλά το γεγονός ότι ένας, ή δύο στρατιώτες έκαναν κάτι λάθος, αυτό δεν πρέπει να δυσφημεί όλο το τάγμα», δήλωσε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

«Κανείς στον κόσμο δεν θα μας διδάξει τι είναι η ηθική και ποιοι είναι οι κανόνες», πρόσθεσε.

Η μονάδα, που αποτελείται από υπερεθνικιστές στρατιώτες, είχε τοποθετηθεί προηγουμένως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχει κατηγορηθεί για δεξιό «εξτρεμισμό» και βία κατά των Παλαιστινίων.

18:35 Μακρόν σε Νετανιάχου: Η Γαλλία επιθυμεί άμεση και διαρκή εκεχειρία στη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την επιθυμία της Γαλλίας να αποφύγει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και να αντισταθεί στις προσπάθειες του Ιράν να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στον Νετανιάχου ότι η Γαλλία επιθυμεί μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι η Γαλλία εργάζεται για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις από τις συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

18:18 ΟΗΕ: Το Ισραήλ «επιβάλλει συνειδητά και σκόπιμα λιμό» στη Γάζα

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία προειδοποιεί ότι το ποσοστό ιατρικής εκκένωσης στη Γάζα είναι «πολύ χαμηλό», καθώς ανέρχεται μόλις στο «47%».

Ο Tlaleng Mofokeng τόνισε ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι χρειάζονται ιατρική εκκένωση λόγω της καταστροφής των πολιτικών υποδομών.

«Δεν υπάρχει μια συστημική δομημένη, εστιασμένη και σκόπιμη πρόθεση για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων στην υγεία προστατεύονται», δήλωσε ο Mofokeng στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

«Το θέμα είναι ότι η Γάζα δεν θα έπρεπε να εκκενώνει ανθρώπους για υποστήριξη, σωστά; Αυτές οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες τους, εκεί που ζουν και εκεί που διαμένουν», είπε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας μιας «γενοκτονίας» στη Γάζα.

«Το Ισραήλ όχι μόνο σκοτώνει και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών με τους βομβαρδισμούς του, αλλά το ίδιο και οι σύμμαχοί του επιβάλλουν επίσης συνειδητά και σκόπιμα λιμό, παρατεταμένο υποσιτισμό και αφυδάτωση».

18:00 Σε νεκροταφείο έχει μετατραπεί το νοσοκομείο Νάσερ – Μητέρα αγκαλιάζει τον νεκρό γιο της που ανασύρθηκε με εκατοντάδες ακόμα από ομαδικό τάφο

Μια Παλαιστίνια μητέρα αγκαλιάζει το πτώμα του γιου της, ένα από τα 70 πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Νάσερ μετά από ισραηλινή επίθεση.

Το ιατρικό προσωπικό και το διεθνές προσωπικό που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο το περιέγραψαν ως «νεκροταφείο» μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Δύο επιπλέον ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου, εκτός από αυτόν που βρέθηκε χθες. Το τμήμα πολιτικής προστασίας ανέσυρε πτώματα γυναικών, παιδιών και νεαρών ανδρών που αγνοούνταν τους τελευταίους δύο μήνες.

17:45 Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο και τις ισραηλινές κατηγορίες κατά της UNRWA στη Γάζα

Έκταση 48 σελίδων έχει η ανεξάρτητη έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες για τον ρόλο της UNRWA στη Γάζα, μετά τις ισραηλινές κατηγορίες ότι μέλη του οργανισμού είχαν τρομοκρατική δράση στις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου, καταγγελία που οδήγησε την αναστολή χρηματοδότησης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους από αρκετά κράτη.

Όπως μεταδίδει ο Γκαμπριέλ Ελιζόντο από το Al Jazeeera που έχει δει μέρος της έκθεσης, τα συμπεράσματα είναι καταδικαστικά όχι για την UNRWA αλλά για το Ισραήλ.

Σε αυτή την έκθεση, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna λέει ότι το Ισραήλ δεν τους έδωσε ποτέ κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Τώρα, αυτό δεν είναι απαραίτητα καινούργιο. Το ακούμε αυτό εδώ και μήνες από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνεται τώρα και στην έκθεση Colonna, επιβεβαιώνει αυτό που ακούγαμε όλο αυτό το διάστημα», αναφέρει ο Ελιζόντο.

Η έκθεση δεν έχει σκοπό να εξετάσει άμεσα τους ισχυρισμούς των 12 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται. Αυτή η έρευνα, που ανατέθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, είναι μια ανεξάρτητη έρευνα που είναι μια «ανεξάρτητη επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι η UNRWA τηρεί την αρχή της ουδετερότητας».

17:32 Τουλάχιστον 283 οι σοροί από έναν μόνο ομαδικό τάφο στο Νάσερ – «Αναμένεται να βρούμε άλλα 200 πτώματα»

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη Γάζα ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν άλλα 73 πτώματα στο σημείο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 283.

Το Ισραήλ λέει ότι αναγκάστηκε να δώσει μάχες μέσα σε νοσοκομεία επειδή οι άνδρες της Χαμάς δρούσαν από εκεί, κάτι που διαψεύδεται τόσο από τη Χαμάς όσο και από το ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, τα πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής προέρχονται μόνο από έναν από τους τουλάχιστον τρεις ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ.

«Αναμένουμε ότι θα βρούμε άλλα 200 πτώματα στον ίδιο ομαδικό τάφο τις επόμενες δύο ημέρες και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε στους άλλους δύο», είπε ο Ισμαήλ Αλ Ταουάμπτα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προχώρησε σε «εκτελέσεις» στο νοσοκομείο και ότι συγκάλυψε τα εγκλήματα θάβοντας τα πτώματα με μια μπουλντόζα. Το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πραγματοποίησε εκτελέσεις.

Οι συγγενείς των θυμάτων έρχονται να παραλάβουν τις σορούς των αγαπημένων τους για να τις ενταφιάσουν. Η οικογένεια του Οσάμα αλ Σουμπάγκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στον χώρο του νοσοκομείου, μετέφερε το πτώμα πρώτα σε ένα νεκροταφείο για να το ενταφιάσει δίπλα στην αδελφή του, στην οποία είχε δωρίσει κάποτε το ένα νεφρό του, όταν ήταν άρρωστη, αναφέρει το Reuters.

17:19 Μακρόν και Σίσι ζητούν δίκαιη διευθέτηση του παλαιστινιακού

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Γαλλίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διολίσθησης της περιοχής σε κατάσταση αστάθειας, αναφέρεται.

Τόνισαν ότι η επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος μέσω της λύσης των δύο κρατών αποτελεί το δρόμο για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

17:12 Νέα παραίτηση ανώτερου αξιωματούχου στον ισραηλινό στρατό

Ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης Yehuda Fuchs ανακοίνωσε στον αρχηγό του επιτελείου των IDF ότι πρόκειται να παραιτηθεί τον Αύγουστο, αναφέρει η Haaretz. Προς το παρόν δεν είναι γνωστοί οι λόγοι αυτής της απόφασης.

17:08 «Πολύ ανήσυχη» δηλώνει η Γερμανία για την έξαρση των επιθέσεων στη Δυτική Όχθη

«Βλέπουμε τα τελευταία κρούσματα βίας με μεγάλη ανησυχία. Φυσικά, αυτό ισχύει κυρίως και για τη βία που προέρχεται από εξτρεμιστές εποίκους», δήλωσε ο Κρίστιαν Βάγκνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη στη Δυτική Όχθη, έχει φυσικά το καθήκον και την υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια εκεί, στο πλαίσιο του ισχύοντος δικαίου», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, βίαιες πολιτοφυλακές εποίκων έχουν επιτεθεί σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την εξαφάνιση ενός έφηβου Ισραηλινού εποίκου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις αρχές του μήνα.

Η επέκταση των παράνομων εποικισμών αποτελεί επίσης ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις γερμανοϊσραηλινές σχέσεις, με το Βερολίνο να το θεωρεί βασικό εμπόδιο για μια πιθανή λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 700.000 παράνομοι ισραηλινοί έποικοι ζουν σε περίπου 300 οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

16:52 Απλώνονται οι αντιδράσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια – 50 φοιτητές συνελήφθησαν στο Γέιλ

Περίπου 40-50 άτομα, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για καταπάτηση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, κατά την τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων που ζητούν να σταματήσουν οι προμήθειες και οι κατασκευές όπλων εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει η εφημερίδα Yale Daily.

Οι σκηνές στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πανεπιστημιούπολη, όπου φοιτητές φώναζαν: «Ένα, είμαστε ο λαός. Δύο, δεν θα σιωπήσουμε. Τρία, σταματήστε τη βία τώρα» και «η αντίσταση είναι δικαιολογημένη, όταν οι άνθρωποι είναι υπό κατοχή», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

16:38 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει μαθήματα εν μέσω διαμαρτυριών για τη Γάζα

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης θα παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματα μέσω διαδικτύου, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις ακτιβιστών φοιτητών κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούτσε Σαφίκ δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα δια ζώσης μαθήματα. Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές για αντισημιτική φρασεολογία και συμπεριφορά που, όπως είπε, εμφανίστηκε στην πανεπιστημιούπολη.

«Αυτές οι εντάσεις αξιοποιήθηκαν και ενισχύθηκαν από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», δήλωσε η Σαφίκ. «Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση».

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη, αφού η Σαφίκ κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκενώσει τον καταυλισμό σκηνών που είχαν στήσει οι φοιτητές.

Ο Elie Buechler, ένας ορθόδοξος ραβίνος στο πανεπιστήμιο, είπε στους φοιτητές σε ένα μαζικό μήνυμα στο WhatsApp ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί η ασφάλεια των εβραίων φοιτητών.

Οι ακτιβιστές φοιτητές, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι δεν ανέχονται κανενός είδους «φανατισμό» και διαδηλώνουν κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Anadolu

16:20 Πάνω από 8.400 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου – Ανάμεσά τους 540 παιδιά και 66 δημοσιογράφοι

Περισσότεροι από 8.425 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και την Ένωση Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 540 παιδιά και 66 δημοσιογράφους.

Οι συλλήψεις συνοδεύονται από κακοποιήσεις, σοβαρούς ξυλοδαρμούς, απειλές κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους, εκτεταμένες δολιοφθορές και καταστροφές σπιτιών, καθώς και κατασχέσεις οχημάτων, χρημάτων και χρυσών κοσμημάτων, ισχυρίζονται οι οργανώσεις.

16:05 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συμφωνεί με τις συστάσεις ανεξάρτητης έκθεσης της UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποδέχθηκε συστάσεις από μια ανεξάρτητη έκθεση της ικανότητας της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να διασφαλίζει την ουδετερότητα και να απαντά σε καταγγελίες για παραβιάσεις.

«Συμφώνησε με τον Γενικό Επίτροπο Philippe Lazzarini ότι η UNRWA, με την υποστήριξη του γενικού γραμματέα, θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συστάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Guterres Stephane Dujarric.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο γενικός γραμματέας απευθύνει έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA καθώς αποτελεί σωσίβιο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή».

Η αναθεώρηση, υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

15:52 Ενδέχεται να επιβληθούν σήμερα οι κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια ισραηλινή στρατιωτική μονάδα που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενδέχεται να επιβληθούν σήμερα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν στο Associated Press ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει μόλις τη Δευτέρα. Η Netzah Yehuda, ή «Judea Forever», είναι μια μονάδα για υπερορθόδοξους Εβραίους στρατιώτες που σταθμεύουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τι κατηγορείται η Netzah Yehuda.

15:33 Ο ισπανός ΥΠΕΞ ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Joss Manuel Albarez ζητά μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Αλμπάρες προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην μείνει αδιάφορη και να ενεργήσει για την επίτευξη επείγουσας κατάπαυσης του πυρός.

Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη για την επίτευξη λύσης δύο κρατών και για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή.

«Η πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο μας ανησυχεί, γιατί οι διαστάσεις της θα αλλάξουν και επειδή ο Λίβανος είναι ένα εύθραυστο και νευρικό κράτος», προειδοποίησε.

15:19 «Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας»

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στην κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι αρνείται να συμφωνήσει σε μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί.

Τα σχόλια αυτά έκανε σε συνέντευξή του στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα A News το Σαββατοκύριακο.

«Παρά τις δεκάδες συνεδρίες και τις επικοινωνίες που ανταλλάχθηκαν μέσω των διαμεσολαβητών μας, ο σιωνιστικός εχθρός μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το μόνο που θέλουν είναι η επιστροφή των αιχμαλώτων για να μπορέσουν να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα – και αυτό δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Χανίγια.

«Θέλουν η Χαμάς και η αντίσταση να συμφωνήσουν σε χάρτες που αναφέρονται στην ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού, σαν να λένε ότι νομιμοποιούμε την κατοχή της Λωρίδας. Πρέπει να υπάρξει πλήρης αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας».

15:12 Δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πανεπιστήμιο του Γέιλ για τη δημιουργία καταυλισμού

Σχεδόν 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν την τρίτη ημέρα μιας συνεχιζόμενης φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στους χώρους του Πανεπιστημίου του Γέιλ, αναφέρει η Yale Daily.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδηλωτές έστησαν καταυλισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς απαιτούσαν από το πανεπιστήμιο να εκχωρήσει τις μετοχές του από κατασκευαστές όπλων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες διαδηλωτές είναι φοιτητές του πανεπιστημίου, προσθέτει το δημοσίευμα, αλλά δεν διευκρινίζει πόσοι είναι.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα του κολεγίου, ο υπαστυνόμος της αστυνομίας του Γέιλ, Ρούσβελτ Μαρτίνεζ, αναφέρει ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν για καταπάτηση, αλλά δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

15:03 Ανασύρθηκαν 73 πτώματα σε 3 ακόμη μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Nasser

Τρεις ακόμη μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Nasser. Υπενθυμίζεται πως ακόμη ένας ανακαλύφθηκε εχθές Κυριακή, απ’ όπου ανασύρθηκαν τουλάχιστον 200 πτώματα.

Σήμερα ανασύρθηκαν 73 σοροί γυναικών, παιδιών και νεαρών ανδρών.

14:37 Η επίθεση στη Ράφα θα εξαλείψει «ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει» από την υγειονομική περίθαλψη της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή εισβολή στη νότια Ράφα θα σήμαινε την εξάλειψη «ό,τι ελάχιστου έχει απομείνει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τη στέρηση από τον πληθυσμό οποιασδήποτε υπηρεσίας υγείας».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε επίσης ότι μια χερσαία επίθεση θα εξέθετε «τους κατοίκους στον κίνδυνο θανάτου».

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι σήμερα στοιβαγμένοι στην περιοχή, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διατάχθηκε εκεί από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου του στον παράκτιο θύλακα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

14:34 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται καθώς αρχίζει το εβραϊκό Πάσχα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα καθώς αρχίζει το εβραϊκό Πάσχα.

Σε μια ενημέρωση για την κατάσταση στο Telegram, ο στρατός δήλωσε ότι η νότια διοίκηση, υπό την ηγεσία της ταξιαρχίας Nahal, ξεκίνησε μια επιχείρηση για να «αναχαιτίσει την τρομοκρατία» στο κέντρο της Γάζας.

«Οι στρατιώτες συνεχίζουν να εξοντώνουν τρομοκράτες, να εντοπίζουν και να διαλύουν τρομοκρατικές υποδομές. Την τελευταία ημέρα, οι δυνάμεις εντόπισαν έναν πυρήνα τρομοκρατών που αποτελούσε άμεση απειλή για τους στρατιώτες, ο οποίος στοχοποιήθηκε από αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε ο στρατός.

Στα κοινά σύνορα με τον Λίβανο, ο στρατός πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις διεξάγουν «ενέδρες» και «στοχεύουν κέντρα διοίκησης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και τρομοκρατικές υποδομές που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι στρατιώτες διεξάγουν επιχείρηση στα σπίτια «τρομοκρατών» που πραγματοποίησαν νωρίτερα επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

14:16 Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για τις τρομοκρατικές διασυνδέσεις του προσωπικού της UNRWA

Το Ισραήλ «δεν έχει παράσχει ακόμη αποδεικτικά στοιχεία» για τους ισχυρισμούς του ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ Unrwa είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, αναφέρει ανεξάρτητη εξέταση υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

Η έκθεση Colonna, η οποία ανατέθηκε από τον ΟΗΕ στον απόηχο των ισραηλινών ισχυρισμών, διαπίστωσε ότι η Unrwa παρείχε τακτικά στο Ισραήλ καταλόγους των υπαλλήλων της για έλεγχο, αλλά ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την Unrwa για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με οποιοδήποτε προσωπικό της Unrwa βάσει αυτών των καταλόγων προσωπικού από το 2011».

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για την εμπλοκή του προσωπικού της Unrwa στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησαν τους μεγαλύτερους δωρητές τον Ιανουάριο να διακόψουν τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό.

13:55 «Ζητάμε από το Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτεθεί στη Ράφα»

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «ζητά από το Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτεθεί στη Ράφα, να προστατεύσει τους αμάχους».

Έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του μπλοκ, σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπό του.

«Θα επιμείνω για άλλη μια φορά: υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι θα σφαγιαστούν αν υπάρξει επίθεση από το Ισραήλ», είπε.

«Έτσι, μπορώ μόνο να επιμείνω – και όλα τα κράτη μέλη επιμένουν – να μην συμβεί αυτό. Αλλά δεν είμαι στη διοίκηση του ισραηλινού στρατού».

13:46 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας ζητά παγκόσμια πίεση στο Ισραήλ για να αποτραπεί η επιχείρηση στη Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι όλοι πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να αποτρέψει μια χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας – το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους του θύλακα.

«Μια τέτοια επίθεση θα ήταν άλλη μια σφαγή», ανέφερε σε δήλωσή του στο X.

Ο Σαφάντι δήλωσε επίσης ότι «οι ριζοσπάστες στην ισραηλινή κυβέρνηση [ωθούν] σε μια έκρηξη [της ήδη τεταμένης κατάστασης] στη Δυτική Όχθη».

13:24 Καταγγελίες για τη δράση του τάγματος «Netzah Yehuda»

Συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας κατά των Παλαιστινίων θεωρείται το τάγμα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), «Netzach Yehuda» παλαιότερα γνωστό ως «Haredi Nahal», στο οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλλουν κυρώσεις.

Το «Netzach Yehuda» αποτελείται από υπερορθόδοξους εβραίους, που λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, ο  αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος του, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περισσότερα εδώ.

13:16 «Δικαιολογημένη και έντιμη» η παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των IDF

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, δηλώνει ότι η παραίτηση του υποστράτηγου Αχαρόν Χαλίβα, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, ήταν «δικαιολογημένη και έντιμη».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Μαζί με την εξουσία έρχεται και βαριά ευθύνη», δήλωσε ο Λαπίντ στο X.

13:12 Περίπου το 85% των Ισραηλινών έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ισραηλινού μέσου ενημέρωσης Yediot Ahronoth και του Ινστιτούτου Ελευθερίας και Ευθύνης του Πανεπιστημίου Ράιχμαν, το 85 τοις εκατό των Ισραηλινών έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους.

Περίπου το 64% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η χώρα τους αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή και το 65% δεν κοιμάται καλά από το ξέσπασμα του πολέμου, αναφέρεται.

Τουλάχιστον το 73 τοις εκατό των Ισραηλινών έχει αυξηθεί το άγχος τους τελευταίους έξι μήνες.

12:56 Γάλλος ΥΠΕΞ: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά…»

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά είναι σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συμμετέχουν στον έλεγχο κλιμάκωσης της βίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή επιτρέπει πάνω απ’ όλα τον «έλεγχο της κλιμάκωσης» μπροστά στην επιθυμία της Τεχεράνης για αποσταθεροποίηση

«Μέχρι τώρα η Τεχεράνη ενεργούσε έμμεσα μέσω των πληρεξουσίων της, αλλά το Ιράν έκανε ένα βήμα το περασμένο Σάββατο, επιτιθέμενο στο Ισραήλ απευθείας από το έδαφός του», σημειώνει ο Λεκορνί υποστηρίζοντας, ότι πίσω από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς διαφαίνεται η σκιά της Τεχεράνης, η οποία έχει «ατζέντα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης» στην περιοχή.

12:38 Στις 34.151 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης έφτασε τους 34.151. Άλλοι 77.084 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 14.500 παιδιά και 9.500 γυναίκες, αναφέρει το γραφείο Τύπου της Γάζας.

12:10 Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Ράφα προετοιμάζονται για «τα επόμενα βήματα του πολέμου»

Παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να δώσει «πρόσθετα και επώδυνα πλήγματα» στη Χαμάς.

«Τις επόμενες ημέρες, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 αιχμάλωτοι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 που ο στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

Ο στρατός έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους αιχμαλώτους κρατούνται στη νότια Ράφα, με το Ισραήλ να απειλεί με χερσαία εισβολή στην περιοχή όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

12:04 Η Ιρλανδία χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «δυσανάλογο» και «συλλογική τιμωρία»

«Πιστεύουμε ότι η αντίδραση ήταν εντελώς δυσανάλογη και υπήρξε επίσης, κατά την άποψή μας, παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου όσον αφορά την καταστροφή της Γάζας και τη δολοφονία αμάχων, αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Ο πληθυσμός της Γάζας έχει τιμωρηθεί συλλογικά εξαιτίας των δραστηριοτήτων της Χαμάς, αυτό δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία θα ζητήσουν την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, μιας συμφωνίας που βασίζεται στις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Είπε επίσης ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν ένα προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα, την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

11:08 Ο ιρανός πρόεδρος έφθασε στο Πακιστάν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί έφθασε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, πραγματοποιείται την ώρα που οι δύο γειτονικές μουσουλμανικές χώρες επιδιώκουν να γεφυρώσουν τις σχέσεις τους έπειτα από τα άνευ προηγουμένου στρατιωτικά πλήγματα και από τις δύο πλευρές μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Η επίσκεψη του Ραϊσί συνιστά σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, αλλά τον τελευταίο λόγο για κρατικά θέματα, όπως η πολιτική στα πυρηνικά, τον έχει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος της χώρας.

Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις, παρά τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν συνάψει, με το Ισλαμαμπάντ να έχει στενότερους, κατά παράδοση, δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

11:04 Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή τροφοδοτούν τις μεγαλύτερες δαπάνες των τελευταίων 10 ετών

Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ – οι δεύτερες μεγαλύτερες στην περιοχή μετά τη Σαουδική Αραβία – αυξήθηκαν κατά 24% και θα φθάσουν τα 27,5 δισ. δολάρια το 2023. Η αύξηση των δαπανών οφείλεται κυρίως στον πόλεμο κατά της Γάζας.

«Η μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στη Μέση Ανατολή το 2023 αντανακλά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στην περιοχή – από την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών τα τελευταία χρόνια έως το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου στη Γάζα και τους φόβους για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Diego Lopes da Silva, ανώτερος ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Οι εκτιμώμενες στρατιωτικές δαπάνες στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 9% στα 200 δισ. δολάρια το 2023. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για ένατη συνεχή χρονιά στο ιστορικό υψηλό των 2,443 δισ. δολαρίων.

10:51 Τα θύματα της επίθεσης νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στην ημέρα

Και τα τρία θύματα από τον εμβολισμό αυτοκινήτου σήμερα το πρωί στη συνοικία Romema της Ιερουσαλήμ νοσηλεύονται τώρα στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek.

Οι τρεις άντρες είναι ελαφρά τραυματισμένοι και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αργότερα σήμερα.

Τα θύματα είναι ο Menachem Mendel Fisch, 20 ετών, ο Yosef Yitzhak Hershenboim, 18 ετών και ένας 15χρονος ανήλικος άνδρας.

10:36 Παραιτείται ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των IDF

Ο Aharon Haliwa, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, γίνεται το πρώτο υψηλόβαθμο ισραηλινό στέλεχος που παραιτείται για τις αποτυχίες γύρω από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν τουλάχιστον 1.139 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες αιχμαλωτίστηκαν.

Ο Haliwa είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι ο ίδιος επωμίζεται την ευθύνη για τη μη αποτροπή της επίθεσης, η οποία διέσπασε τις περίφημες άμυνες του Ισραήλ.

Στην επιστολή μέσω της οποίας ανακοίνωσε την παραίτησή του, αναφέρει: «το Τμήμα Πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκε στο έργο που μας ανατέθηκε. Καθ’ όλη τη διάρκεια των καθηκόντων μου, γνώριζα ότι μαζί με την εξουσία έρχεται και η βαριά ευθύνη».

Ζήτησε τη σύσταση κρατικής ερευνητικής επιτροπής, «η οποία θα μπορεί να ερευνήσει και να διαπιστώσει με ενδελεχή, εμπεριστατωμένο, ολοκληρωμένο και ακριβή τρόπο όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες που οδήγησαν στα δύσκολα γεγονότα».

10:20 Η βελγίδα υπουργός Εξωτερικών λέει ότι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ιράν πρέπει να περιλαμβάνουν τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης

Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεση της χώρας στο Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριλάβουν το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, λέει η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η Lahbib λέει ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε συναίνεση σχετικά με το ποια νομική βάση θα μπορούσε να προστεθεί η Φρουρά σε έναν κατάλογο οντοτήτων που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο το μπλοκ.

«Θα το συζητήσουμε από κοινού», λέει.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν, με πολλούς να ζητούν να διευρυνθεί το καθεστώς κυρώσεων που σχετίζεται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να καλύπτει τους πυραύλους και τις μεταφορές σε ιρανικές δυνάμεις αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

10:04 Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση σε βάρος πολιτών στην Ιερουσαλήμ

Νωρίτερα ένα αυτοκίνητο εμβόλισε μια ομάδα πεζών στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή αμέσως μετά.

Τώρα, σύμφωνα με την Haaretz, η Αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους.

09:36 Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καταδικάζει το «κύμα αντισημιτισμού» στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος από το άθλιο κύμα αντισημιτισμού» εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ κατά του πολέμου στη Γάζα. Ο διπλωμάτης κάλεσε τους αξιωματούχους να αναλάβουν δράση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε ένα «ανησυχητικό κύμα αντισημιτισμού – στα σχολεία μας, στις κοινότητες και στο διαδίκτυο».

09:28 Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος στην Ιερουσαλήμ – Τρεις τραυματίες

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση με αυτοκίνητο στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες προσπάθησαν να ανοίξουν πυρ με ένα αυτοσχέδιο υποπολυβόλο «Carlo» μετά τον εμβολισμό. Στη συνέχεια πέταξαν το όπλο κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους με τα πόδια, ανέφερε η αστυνομία.

09:24 Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας της σε ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική αφού η μητέρα του σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό και την κόρη της σε ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνολικά 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύκτας από τις εντεινόμενες επιθέσεις εναντίον αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα του θύλακα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί.

Οι 19 αυτοί άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 παιδιά μίας οικογένειας, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον δύο κατοικιών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το βρέφος, που ζυγίζει 1,4 κιλό και γεννήθηκε με καισαρική τομή, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και η υγεία του βελτιώνεται σταδιακά, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σαλάμα ο γιατρός που το φροντίζει.

Η μητέρα της, η Σαμπρίν αλ Σακάνι, ήταν έγκυος 30 εβδομάδων όταν σκοτώθηκε. Το βρέφος έχει τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα σε νοσοκομείο της Ράφα, με τη φράση «το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» να είναι γραμμένη σε ταινία πάνω στο στήθος του. Περισσότερα εδώ.

09:14 Τα αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν την παραγωγή

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι παρέδωσε καύσιμα και αλεύρι σίτου σε αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα «ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή μετά από 170 ημέρες που ήταν εκτός λειτουργίας».

«Τέσσερα αρτοποιεία λειτουργούν τώρα και το WFP εργάζεται επειγόντως για να παραδώσει περισσότερες προμήθειες», πρόσθεσε η οργάνωση του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα της Γάζας κινδυνεύουν από λιμό, καθώς οι συνεχιζόμενες μάχες και η περιορισμένη είσοδος βοήθειας από το Ισραήλ έχουν αποδεκατίσει τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα.

08:53 Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς συνεχίζεται για έβδομο μήνα, οι εχθροπραξίες χθες Κυριακή φάνηκαν να επικεντρώνονται στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη, ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν πως εγκρίθηκαν περαιτέρω επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε «κι άλλα οδυνηρά χτυπήματα» στη Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί «ενέκρινε περαιτέρω μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί χθες. Περισσότερα εδώ.

08:41 Η επίθεση με ρουκέτα σε αμερικανική βάση απέτυχε, δεν προκάλεσε τραυματισμούς

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι περισσότερες από πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ προς αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ρεϊμάν της Συρίας, αλλά δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας από το προσωπικό.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκανε λόγο για «αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτες».

Το πρακτορείο ανέφερε ότι δεν ήταν άμεσα σαφές αν οι ρουκέτες απέτυχαν να πλήξουν τη βάση ή καταστράφηκαν πριν φθάσουν. Δεν ήταν επίσης σαφές αν η βάση ήταν ο ίδιος ο στόχος.

Μετά την επίθεση, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία πραγματοποίησε πλήγμα κατά του εκτοξευτή.

08:26 Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει την κατάρριψη drone του στον Λίβανο

Ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα καταρρίφθηκε στον Λίβανο το βράδυ χθες Κυριακή, επιβεβαίωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το drone χτυπήθηκε από πύραυλο επιφανείας-αέρος ενώ επιχειρούσε στον λιβανικό εναέριο χώρο, εξήγησαν μέσω Telegram. Αναγκάστηκε να προσεδαφιστεί στη λιβανική επικράτεια, πρόσθεσαν. Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κατόπιν το σημείο από όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, κατά την ίδια πηγή.

08:14 Η Kataib Hezbollah ξαναρχίζει τις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η οργάνωση Kataib Hezbollah («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») ανακοίνωσε πως η ίδια και άλλες ιρακινές ένοπλες παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφού δεν είδε παρά ελάχιστη πρόοδο στις συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό που έγινε πριν από λίγο είναι μόνο η αρχή», τόνισε η ιρακινή οργάνωση, προφανώς αναφερόμενη σε επίθεση με ρουκέτες χθες από τομέα του βόρειου Ιράκ εναντίον βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

07:47 Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι κατέρριψε ισραηλινό drone στο νότιο Λίβανο

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε εχθές το βράδυ ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό drone που εκτελούσε πολεμική αποστολή στο νότιο Λίβανο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή αλ Αισίγιεχ στο νότιο Λίβανο, «έκανε τις επιθέσεις του κατά του ακλόνητου λαού μας», υπογράμμισε η ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

07:33 Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ιρακινή πόλη προς αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εχθές Κυριακή  (21/4) από την ιρακινή πόλη Ζούμαρ προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν στο Reuters δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Αυτή η επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων είναι η πρώτη από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ σταμάτησαν τις επιθέσεις τους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

07:12 Ισραηλινή οβίδα πλήττει το νοσοκομείο al-Awda, ενώ κανονιοφόροι στοχεύουν τις ακτές της Γάζας

Ισραηλινή οβίδα έπληξε τον πάνω όροφο του νοσοκομείου al-Awda στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Οι ανταποκριτές του Al Jazeera επί τόπου αναφέρουν επίσης ότι ισραηλινές κανονιοφόροι βομβαρδίζουν την ακτογραμμή της κεντρικής και νότιας Γάζας.

Δεν είναι άμεσα σαφές αν υπήρξαν θύματα από τις επιθέσεις.

06:54 Φοιτητές στα πανεπιστήμια MIT, Emerson και Tufts στήνουν καταυλισμούς διαμαρτυρίας

Φοιτητές σε τρία πανεπιστήμια υψηλού κύρους στην πόλη της Βοστώνης των ΗΠΑ και κοντά σε αυτήν έχουν στήσει κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας από τα ιδρύματά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την έναρξη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης μιας κατασκήνωσης αλληλεγγύης στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη τους. Αυτή η διαμαρτυρία διανύει τώρα την πέμπτη ημέρα της. Περίπου 100 φοιτητές συνελήφθησαν εκεί την Παρασκευή.

06:27 Ο Μπάιντεν καταδικάζει τον «κραυγαλέο» αντισημιτισμό εν μέσω φοιτητικών διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση με αφορμή την εβραϊκό Πάσχα, καταδικάζοντας ένα «ανησυχητικό κύμα αντισημιτισμού – στα σχολεία μας, στις κοινότητες και στο διαδίκτυο».

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων. Αυτός ο απροκάλυπτος αντισημιτισμός είναι καταδικαστέος και επικίνδυνος – και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν μετά τις αναφορές που εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο για παρενοχλήσεις και απειλές κατά Εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

06:00 Πολλά θύματα σε επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά θύματα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις πριν τα ξημερώματα σε περιοχές στην κεντρική και τη νότια Γάζα.

Αυτές περιλαμβάνουν πλήγματα πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι και αεροπορικές επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρεΐτζ και Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα. Αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν, επίσης, τη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024