Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Καταγγελίες για τη δράση του τάγματος «Netzah Yehuda» στο οποίο ενδέχεται οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις

Ισραήλ: Καταγγελίες για τη δράση του τάγματος «Netzah Yehuda» στο οποίο ενδέχεται οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις

Σύμφωνα με ισραηλινή πολιτικό, «οι περισσότεροι από τους Haredim που υπηρετούν στο τάγμα αυτό είναι  άνθρωποι που βλέπουν τη θρησκεία ως δικαιολογία για να επιτεθούν στους Άραβες».

Συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας κατά των Παλαιστινίων θεωρείται το τάγμα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), «Netzach Yehuda» παλαιότερα γνωστό ως «Haredi Nahal», στο οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλλουν κυρώσεις.

Το «Netzach Yehuda» (εικόνα πάνω από την επίσημη ιστοσελίδα του τάγματος nahalharedi.org), αποτελείται από υπερορθόδοξους εβραίους, που λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, ο  αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος του, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Πρόκειται για ένα τάγμα  που νομιμοποιεί τη βία των εποίκων και την τροφοδοτεί με ενθουσιασμό»

Μέλη του τάγματος «Netzach Yehuda»

Το τάγμα, κατηγορείται   ότι διέπραξε πολλά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου του βασανισμού του ηλικιωμένου Παλαιστίνιου Omar Asaad, ο οποίος έχει αμερικανική υπηκοότητα. Τα μέλη του τάγματος αφού τον κακοποίησαν και τον βασάνισαν, τον άφησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο τσουχτερό κρύο. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τα εγκλήματα αυτά.

«Σκοτώνει Παλαιστίνιους χωρίς λόγο – Να διαλυθεί»

«Το τάγμα «Netzah Yehuda» σκοτώνει Παλαιστίνιους χωρίς λόγο», τόνισε η επικεφαλής του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μικαέλι.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις πρέπει να σημάνουν μια αφύπνιση και μια συνειδητοποίηση ότι οι πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη δεν μπορούν να συνεχιστούν», είπε. «Πριν από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχημάτισαν μια ομάδα έρευνας για το  τάγμα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν γνώριζε αυτό» πρόσθεσε.

«Το Netzah Yehuda είναι ένα τάγμα  στον ισραηλινό στρατό που θα έπρεπε να είχε διαλυθεί πριν από πολλά χρόνια. Oι περισσότεροι από τους Haredim που υπηρετούν στον στρατό του είναι  άνθρωποι που βλέπουν τη θρησκεία ως δικαιολογία για να επιτεθούν στους Άραβες», σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews, η ισραηλινή πολιτικός.

Κατήγγειλε επίσης, πως πρόκειται για ένα τάγμα «που νομιμοποιεί τη βία των εποίκων και την τροφοδοτεί με ενθουσιασμό.  Άφησε έναν 80χρονο Παλαιστίνιο-Αμερικανό πολίτη να πεθαίνει σε ένα εγκαταλελειμμένο μέρος και σκοτώνει Παλαιστίνιους χωρίς πραγματικό λόγο. Χτυπά και βασανίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους … Αυτές οι κυρώσεις πρέπει να κάνουν τον ισραηλινό στρατό να το συνειδητοποιήσει και να διαλύσει επειγόντως το Netzah Yehuda» τόνισε.

Κυρώσεις για περιστατικά πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η αμερικανική απόφαση να επιβάλει κυρώσεις, βασίστηκε σε περιστατικά ακραίας βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αμερικανό  αξιωματούχο.  Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τη συγκεκριμένη μονάδα από τη Δυτική Όχθη τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος μονάδας του ισραηλινού στρατού και το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει οργή στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος (μονάδας) των IDF», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος μονάδας των IDF θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και θα στείλει λάθος μήνυμα «στους κοινούς εχθρούς μας» εν καιρώ πολέμου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Ynet: «Στον ισραηλινό στρατό φοβούνται ότι η αμερικανική κίνηση θα προκαλούσε επικίνδυνες κλιμακωτές αντιδράσεις και εναντίον άλλων μονάδων», ενώ εκφράζονται φόβοι του Ισραήλ για νομικές διώξεις στην Ευρώπη εναντίον Ισραηλινών αξιωματικών και στρατιωτών που συμμετείχαν στον πόλεμο στον Γάζα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024