Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενίσχυση 26 δισ. στο Ισραήλ - «Αδύνατον να εκκενωθεί η Ράφα»

Live: Πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενίσχυση 26 δισ. στο Ισραήλ – «Αδύνατον να εκκενωθεί η Ράφα»

Live οι εξελίξεις στο in - Μαζικές συλλήψεις φιλο-Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη - Ολονύχτιες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα - Στις 34.183 οι νεκροί στη Λωρίδα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους δωρητές να επανεκκινήσουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA μετά την ανεξάρτηση έκθεση που δημοσιοποιήθηκε και βρήκε ότι το Ισραήλ δεν παρείχε «καμία απόδειξη» των ισχυρισμών του για αδικήματα του οργανισμού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών στη Γάζα.

Η UNRWA δήλωσε ότι «χαιρετίζει τα ευρήματα» της έκθεσης, η οποία επιβεβαίωσε ότι διαθέτει μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη «συμμόρφωση με την αρχή της ουδετερότητας». Την έκθεση «κατακεραύνωσε» το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «διαδικασίες» για την εξέταση καταγγελιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό, αλλά δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος μονάδας του ισραηλινού στρατού (Νετζάχ Γεχούντα).

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:15 Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Βομβαρδίζονται οι βόρειες συνοικίες της Γάζας

Οι περιοχές της βόρειας Γάζας, Μπέιτ Λαχίγια, Μπέιτ Χανούν και ανατολικά της Τζαμπάλια υφίστανται συνεχή βομβαρδισμό από το ισραηλινό πυροβολικό, αναφέρουν ρεπόρτερ του Al Jazeera.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν ύστερα από την προειδοποίηση, χθες Τρίτη το βράδυ, εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού προς τους παλαιστίνιους κατοίκους να εκκενώσουν αυτές τις περιοχές, τις οποίες περιέγραψε ως «επικίνδυνες ζώνες μάχης».

Ο ισραηλινός στρατός «θα χρησιμοποιήσει πολύ ισχυρή δύναμη εναντίον τρομοκρατικών υποδομών και υπονομευτικών στοιχείων στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος.

05:30 Η Τζαμάικα αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Η κυβέρνηση της Τζαμάικας ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε ν’ αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης» εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την «ολοένα βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση» στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την ισχυρή δέσμευση της Τζαμάικας στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες επιδιώκουν να εδραιώσουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κρατών, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάικας, Καμίνα Τζόνσον Σμιθ, δήλωσε ότι η χώρα της θέλει να δει «μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μέσω διπλωματικού διαλόγου και όχι μέσω στρατιωτικών ενεργειών».

05:00 «Εγκλήματα πολέμου» του ισραηλινού στρατού με αμερικανικά όπλα

Ο Πολ Ο’ Μπράιεν, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «πολεμοφόδια αμερικανικής κατασκευής».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ο’ Μπράιεν σημειώνει ότι η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει πως διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στο παλαιστινιακό έδαφος από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ.

Ευχαριστεί, επίσης, τα 37 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ τα οποία ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει στρατιωτική βοήθεια 26,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ισραηλινές δυνάμεις.

04:30 Η UNRWA αξιώνει έρευνα για τη δολοφονία 180 εργαζομένων της από το Ισραήλ

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που βρέθηκε αντιμέτωπη με θύελλα τους τελευταίους μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε να διενεργηθεί «έρευνα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιθέσεις του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν κατ’ αυτήν 180 εργαζομένους της από την 7η Οκτωβρίου.

Επειτα από έξι και πλέον μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με διακηρυγμένο στόχο ν’ αφανιστεί η Χαμάς, ο κ. Λαζαρινί δήλωσε πως ζήτησε «από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα για την απόδοση ευθυνών όσον αφορά την κατάφωρη περιφρόνηση για τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, το προσωπικό του ΟΗΕ και τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ως σήμερα, 180 εργαζόμενοι του UNRWA έχουν σκοτωθεί (…) και πάνω από 160 εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς», τόνισε ο κ. Λαζαρινί (περισσότερα εδώ).

04:00 Ο ΟΗΕ προειδοποεί εναντίον ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Εναντίον των κινδύνων που ενέχει στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,2 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι, προειδοποίησε ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ο Φόλκερ Τουρκ, ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε σήμερα εναντίον πλήρους κλίμακας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα. Μια τέτοια επιχείρηση είπε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

03:30 Τέσσερις νεκροί σε καταυλισμό από ισραηλινό βομβαρδισμό

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν με το πυροβολικό τους τη συνοικία Zeitoun, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εξαπολύθηκε επίσης κατά της πόλης az-Zawayda στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

03:00 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Στους τρεις αυξήθηκαν οι νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη γειτονιά Al Salam στην ανατολική Ράφα της Γάζας. Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και έφτασαν στο νοσοκομείο Al Najja.
  • Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν μια «νέα σφαγή» στη Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας, αφού ο στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους ανθρώπους που έχουν παραμείνει στην περιοχή.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε διάφορες πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως σε περιοχές εντός και γύρω από την επαρχία Τζενίν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Περισσότερα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πτωμάτων που βρέθηκαν εκεί να ανέρχεται σε τουλάχιστον 310.
  • Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκκενωθούν με ασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία εισβολή.
  • Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, είχε επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και τον ευχαρίστησε για τη «συμβολή του στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα».
  • Περισσότεροι από 3.660 Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση από το Ισραήλ, αναφέρει η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

02:45 Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Μετά τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, της Νέας Υόρκης, του Κολούμπια και του Μίσιγκαν ξεσηκώθηκαν και αυτοί της Μινεσότα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει «πάνω από 1.000 φοιτητές και προσωπικό [του Πανεπιστημίου της Μινεσότα]» να διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τον ακτιβιστή Sean Lim.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σε όλες τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζονται με σκληρή αντίδραση από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

02:32 Βίντεο μετά το θανάσιμο ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον δημοσιογράφο Ahmad Ibrahim δείχνει ανθρώπους να σκάβουν μέσα στα συντρίμμια μετά το ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη γειτονιά Al Salam στην ανατολική Ράφα της Γάζας.

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, επικαλούμενος την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από το χτύπημα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Όλα τα θύματα ήταν από την ίδια οικογένεια.

02:13 Επικοινωνία Όστιν – Δένδια για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, είχε επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και τον ευχαρίστησε για τη «συμβολή του στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα» και  για τη «στρατηγική πρόσβαση που έχει ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνα της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Οι δύο τους συζήτησαν επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προστίθεται.

01:55 Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν που έχουν στόχο «δύο εταιρίες και τέσσερα πρόσωπα που εμπλέκονται σε κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις» οι οποίες πραγματοποιήθηκαν «κατά αμερικανικών εταιριών και κυβερνητικών οντοτήτων».

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «για λογαριασμό της κυβερνο-ηλεκτρονικής διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβερνο-ηλεκτρονική διοίκηση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, «μία από τις ιρανικές κυβερνητικές οργανώσεις που είναι πίσω από ηλεκτρονικές πειρατείες, εργάζεται μέσω μιας σειράς εταιριών-βιτρίνα για να στοχεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες χώρες», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, το μεγάλο ιρανικό κοινό «πρέπει να γνωρίζει» ότι αυτή η διοίκηση «χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρίες και τους υπαλλήλους τους για την επίτευξη παράνομων στόχων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:37 Λαπίντ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να παρέμβει για να σταματήσει τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαρ Λαπίντ, καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να δράσει καθώς οι αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αναστατώνονται από φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν εκκλήσεις για βία και υποτιθέμενη παρενόχληση Εβραίων φοιτητών.

«Αυτό που συμβαίνει στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις είναι ασυγχώρητο», αναφέρει ο Λαπίντ σε δήλωσή του στο X.

Και προσθέτει: «Είναι αντισημιτισμός, είναι υποστήριξη της τρομοκρατίας, είναι υποστήριξη της Χαμάς που δολοφονεί LGBT άτομα και καταπιέζει τις γυναίκες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη, πρέπει να παρέμβει».

01:26 Επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε πόλεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε διάφορες πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως σε περιοχές εντός και γύρω από την επαρχία Τζενίν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα χωριά Rummanah, Taybeh και Anin, δυτικά της Τζενίν, καθώς και το χωριό al-Fandaqumiya, νότια της Τζενίν.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες ξεκίνησαν μια «μαζική εκστρατεία έρευνας», αναφέρει η ίδια πηγή, αλλά δεν κάνει λόγο για συλλήψεις.

01:12 Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στη Ράφα

Στους τρεις αυξήθηκαν οι νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη γειτονιά Al Salam στην ανατολική Ράφα της Γάζας.

Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και έφτασαν στο νοσοκομείο Al Najjar, σύμφωνα με τον Hani Mahmoud του Al Jazeera, που επικαλείται πληροφορίες από την υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Όπως σημειώνει, μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι ένας πατέρας και ο γιος του, ενώ οι τραυματίες είναι όλοι από την ίδια οικογένεια.

00:50 Εκτόξευση ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ

Ένταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες προς την κοινότητα Μαργκαλιότ.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στα πρόσφατα θανατηφόρα πλήγματα των IDF στο νότιο Λίβανο.

Οι IDF λένε ότι τουλάχιστον 10 ρουκέτες εντοπίστηκαν να διασχίζουν τα σύνορα, ενώ τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

00:38 Λαζαρίνι: Πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των φορτηγών με βοήθεια προς τη Γάζα

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, με ανάρτησή του στο Χ αναφέρει ότι «περισσότερα από 310 φορτηγά με βοήθεια» εισήλθαν χθες στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό φορτηγών από τις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Πρέπει τώρα να διατηρηθεί και να αυξηθεί περαιτέρω. Τα φορτηγά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο εμπορικές, όσο και ανθρωπιστικές προμήθειες, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά οι αγορές», έγραψε.

Επίσης, σημείωσε ότι ο λιμός στη βόρεια Γάζα μπορεί να αποτραπεί, αλλά μόνο με «ουσιαστική και αδιάλειπτη παροχή βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω της UNRWA».

00:29 Περισσότεροι από 3.660 Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ

Περισσότεροι από 3.660 Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση από το Ισραήλ, αναφέρει η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός περιλαμβάνει Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 22 γυναίκες και περισσότερα από 40 παιδιά, αναφέρει.

00:15 Πυρά εναντίον Παλαιστινίων σε συγκρούσεις κοντά στη Χεβρώνα

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πραγματικά πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μπέιτ Ουμμάρ, στα βόρεια περίχωρα της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Όπως μεταδίδει, αρκετοί άλλοι δέχτηκαν δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίες ξέσπασαν λίγο μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται «μέτρια».

00:06 Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ράφα – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Δύο θύματα και αρκετοί τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο Al Najjar μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στη γειτονιά Al Salam στην ανατολική Ράφα της Γάζας.

23:55 Η Google απολύει περισσότερους εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συμφωνία της με το Ισραήλ, λένε ακτιβιστές

Μια ομάδα με την ονομασία No Tech For Apartheid αναφέρει ότι η Google απέλυσε τουλάχιστον 20 ακόμη εργαζόμενους στον απόηχο των διαμαρτυριών για την τεχνολογία που προμηθεύει η εταιρεία στην ισραηλινή κυβέρνηση εν μέσω του πολέμου της στη Γάζα.

Είπε ότι αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των απολυμένων υπαλλήλων σε τουλάχιστον 50.

Αυτό είναι το τελευταίο σημάδι εσωτερικής αναταραχής στον τεχνολογικό γίγαντα με επίκεντρο το «Project Nimbus», ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2021 για την Google και την Amazon προκειμένου να παρέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες icloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια. Η εταιρεία απάντησε καλώντας την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις.

23:46 Ευχαριστίες του Ισραήλ στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το σώμα της Γερουσίας, καθώς και προς τους επικεφαλής του, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τσακ Σούμερ και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ.

Η Γερουσία ψήφισε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία για να προωθήσει τη νομοθεσία που θα έστελνε βοήθεια ύψους 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, αφού είχε κολλήσει και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου επί μήνες.

Ο Γκάλαντ ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το γεγονός ότι στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

23:36 Εβραίοι διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων σκοπεύουν να κλείσουν δρόμο στη Νέα Υόρκη για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας συνασπισμός εβραϊκών ομάδων που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας αναφέρει ότι οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διακινδυνεύσουν μαζικές συλλήψεις κλείνοντας τον δρόμο του Μπρούκλιν όπου ζει ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ.

Η διαμαρτυρία, που προγραμματίζεται για τη δεύτερη νύχτα της εβδομαδιαίας εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, είναι μία από τις δώδεκα που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως το Πόρτλαντ του Όρεγκον και το Σιάτλ.

Στο Μπρούκλιν, οι διαδηλωτές σχεδιάζουν ένα Πασχαλινό Σεντάρ, ένα τελετουργικό εορταστικό γεύμα και λειτουργία, ενώ παράλληλα θα παροτρύνουν τον Σούμερ, τον υψηλότερο εκλεγμένο Εβραίο Αμερικανό, να υποστηρίξει τον τερματισμό της παροχής αμερικανικών όπλων για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

«Εκατοντάδες θα διακινδυνεύσουν τη σύλληψη απαιτώντας από τον γερουσιαστή Σούμερ, ο οποίος πρόσφατα μίλησε έντονα εναντίον του Νετανιάχου, να κάνει το επόμενο βήμα και να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση, αναφερόμενη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

23:22 Ερυθρός Σταυρός: Η εκκένωση της Ράφα είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχουν γνώση των σχεδίων για την εκκένωση Παλαιστινίων από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής επίθεσης, αλλά μια τέτοια μεταφορά δεν θα ήταν δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

«Όταν βλέπουμε το επίπεδο της καταστροφής στη μεσαία περιοχή [της Γάζας] και στο βορρά, δεν μας είναι σαφές πού θα μετακινηθούν οι άνθρωποι, σε μέρος όπου θα μπορούν να έχουν αξιοπρεπή στέγη και βασικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

«Έτσι, σήμερα, με τις πληροφορίες που έχουμε και από τη θέση που βρισκόμαστε, δεν βλέπουμε αυτή [τη μαζική εκκένωση] ως πιθανή», δήλωσε στο περιθώριο μιας διάσκεψης βοήθειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων της Γάζας είχαν καταφύγει στη Ράφα, το τελευταίο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο της Γάζας στο οποίο δεν έχουν εισέλθει ακόμη τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα.

«Δεν βλέπουμε προς το παρόν κανένα σχέδιο για εκκενώσεις πολιτών», δήλωσε ο Καρμπόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανάπτυξης του Ντουμπάι.

Αλλά «δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για μια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», πρόσθεσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της καταστροφής, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, ορισμένοι από αυτούς τραυματισμένοι και άρρωστοι, και την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες, βλέπω την εκκένωση ως εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση».

23:04 Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ η βοήθεια 26 δισ. δολάρια στο Ισραήλ

Δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική βοήθεια για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν αποφάσισε η Γερουσία των ΗΠΑ, οδεύοντας προς την τελική ψηφοφορία, λίγες μόνο ημέρες αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων τερμάτισε αιφνιδιαστικά ένα πολύμηνο αδιέξοδο και ενέκρινε τη βοήθεια.

Η Γερουσία ψήφισε 80-19 υπέρ της προώθησης του πακέτου των τεσσάρων νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, πολύ περισσότερες από τις 60 ψήφους που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος για την τελική ψηφοφορία ήδη την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Ένα από τα νομοσχέδια θα παρέχει 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υπογράψει τη νομοθεσία μόλις περάσει από τη Γερουσία.

23:48 Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ κατονόμασαν τέσσερα άτομα και δύο εταιρείες που, όπως λένε, «συμμετείχαν σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο» για λογαριασμό του στρατού της χώρας.

«Αυτοί οι φορείς στόχευσαν περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες μέσω επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων spear phishing και κακόβουλου λογισμικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα άτομα και οι εταιρείες εργάζονταν για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC-CEC), ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυρώσεις είναι οι τελευταίες που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Τεχεράνη για την επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα και για την υποστήριξη αντι-ισραηλινών αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή.

22:32 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων μετά από αιτήματα των ΗΠΑ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά ανακοίνωσε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) εν μέσω αυξημένων παγκόσμιων πιέσεων για να αναλάβει ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα.

Ο Μουσταφά, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναμόρφωση του συστήματος δικαιοσύνης και των τομέων ασφαλείας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Οι μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις υποσχέσεις που είχε δώσει προηγουμένως ο προκάτοχός του Mohammed Shtayyeh, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Φεβρουάριο, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθούσε να λάβει υποστήριξη για έναν διευρυμένο ρόλο εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της λένε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να συμμετάσχει στη διαχείριση του θύλακα μόλις αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

22:15 Ανησυχητικές οι αναφορές για ομαδικούς τάφους στη Γάζα, λένε οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι αναφορές για ομαδικούς τάφους στη Γάζα είναι ανησυχητικές.

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis αυτή την εβδομάδα μετά την εγκατάλειψή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Αναφέρθηκαν επίσης πτώματα στον ιατρικό χώρο al-Shifa μετά από ισραηλινή επιδρομή.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα Βόλκερ Τερκ δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι ήταν «τρομοκρατημένος» από τις αναφορές για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας.

22:00 Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων

Εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ξεκίνησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης του Τελ Αβίβ, αφού πρώτα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο, όπου παραμένουν δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι μπλοκάρουν τον δρόμο καθισμένοι σε αυτόν με τα χέρια τους αλυσοδεμένα.

21:42 Γραφείο Τύπου κυβέρνησης στη Γάζα: 200 ημέρες γενοκτονίας σε αριθμούς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι δημοσίευσε επικαιροποιημένα «βασικά στοιχεία» για να καταδείξει τι έχουν σημάνει οι 200 ημέρες από την έναρξη της φονικής επίθεσης του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία, σύμφωνα με το γραφείο:

  • Τουλάχιστον 34.183 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 14.778 παιδιών.
  • Χιλιάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι ή παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
  • Περίπου 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της εξάπλωσης της «πείνας» σε τμήματα της Λωρίδας.
  • Τουλάχιστον 485 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί.
  • Περισσότεροι από 77.140 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
  • Περίπου 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους.
  • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες λόγω των επανειλημμένων εκτοπίσεων.
  • Περίπου 310 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 20 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας.

21:35 Να αποτραπεί ο λιμός στη Γάζα, λένε οι ΗΠΑ

Ο ειδικός περιφερειακός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για ανθρωπιστικά θέματα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει τις προσπάθειες αποτροπής ενός λιμού και ζήτησε να γίνουν περισσότερα για να φτάσει η βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ιδίως στο βορρά.

21:26 Ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητά από τη Καμάλα Χάρις να μην επιβληθούν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Τάγμα Netzah Yehuda και ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί και να επιλυθεί σε μια οργανωμένη συζήτηση.

Τα σχόλια έγιναν σε τηλεφώνημα που έκανε η Χάρις, για να ευχηθεί στον Χέρτζογκ καλό Πάσχα. Ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει βοήθεια στο Ισραήλ και η Χάρις δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ.

21:13 Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιο στην Ιεριχώ

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι ο Shadi Jalaita, 44 ετών, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την επιδρομή τους στην κατεχόμενη πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επιδρομή και ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε με αληθινή σφαίρα στο γόνατο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περισσότεροι από 480 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

21:07 Συλλήψεις γυναικών στην Αίγυπτο που διαδήλωναν για τη Γάζα και το Σουδάν

Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα έξω από το γραφείο της UN Women στο Κάιρο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες στη Γάζα και το Σουδάν.

«Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν έναν αριθμό συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της Lobna Darwish», η οποία εργάζεται σε θέματα φύλου για την Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR), δήλωσε η Mai El-Sadany σε ανάρτησή της στο X.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε η El-Sadany.

20:59 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έζησε από κοντά τα γεγονότα στο Κολούμπια για τη Γάζα

Ο Αλκίνοος Ιωανίδης που βρίσκεται στις ΗΠΑ για σειρά συναυλιών γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook, ότι η συναυλία που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο Κολούμπια ακυρώθηκε καθώς μετά τη διαδήλωση και την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, το Κολούμπια απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ανάρτησή του αναφέρει επίσης πώς έζησε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και επισημαίνει ότι είδε «την ‘κατάληψη’ του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:44 Φοιτητές κατασκηνώνουν για την Παλαιστίνη και στο Μίσιγκαν

Ένας συνασπισμός φοιτητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προσχώρησε στο κίνημα «Κατασκηνώσεις για την Παλαιστίνη» για να πιέσει το πανεπιστήμιο να διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Όχι μαθήματα, όχι δουλειά, απεργία για τη Γάζα» αναφέρεται στα πλακάτ των φοιτητριών

«Λεφτά για την εκπαίδευσή μας, όχι για την κατοχή»

20:39 Συνάντηση Νετανιάχου με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λαπίντ για πρώτη φορά σε δύο μήνες

Ο Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λαπίντ αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη για μια ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια, για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με τη Haaretz.

20:35 Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ισραήλ κατά του ΟΗΕ – «Συντάσσεται με τους βιαστές και τους δολοφόνους της Χαμάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ επιτέθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον κατηγόρησε ότι «τάσσεται επίσημα στο πλευρό των βιαστών και δολοφόνων της Χαμάς», μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του γενικού γραμματέα για τη σεξουαλική βία σε καιρό πολέμου, η οποία δεν συμπεριέλαβε τη Χαμάς στον κατάλογο των οργανώσεων που είναι ύποπτες για τη διάπραξη εγκλημάτων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που επισκέφθηκε το Ισραήλ για να συλλέξει στοιχεία για τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και να επαληθεύσει τις σχετικές αναφορές δεν κατέληξε σε πειστικά συμπεράσματα που θα επέτρεπαν να αποδοθούν οι πράξεις σε κάποια παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, «η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αποτελεί άλλη μια αποτυχία στη σειρά των απογοητεύσεων από τα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ, τα οποία απέτυχαν να καταδικάσουν έστω και μία φορά τη Χαμάς και αρνούνται να ανακοινώσουν δημοσίως ότι η οργάνωση, η οποία έσφαξε, βίασε, κακοποίησε σεξουαλικά και απήγαγε γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά στις 7 Οκτωβρίου και μετά, είναι πράγματι τρομοκρατική οργάνωση».

20:27 Το Ισραήλ ανακοινώνει τον θάνατο ενός ακόμα στρατιώτη

Ο λοχίας Salm Alkreshat, 42 ετών, σκοτώθηκε σε μάχη στα βόρεια της Γάζας τη Δευτέρα. Υπηρετούσε στη βόρεια μεραρχία και σκοτώθηκε σε συμπλοκή με «τρομοκράτες», ανέφερε ο στρατός.

20:25  Επίσκεψη Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ που ξεκινά στις 28 Απριλίου, μετέδωσε το Axios, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και έναν Άραβα αξιωματούχο.

20:17 Η Νορβηγία καλεί τα κράτη να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Νορβηγία κάλεσε την Τρίτη τους διεθνείς δωρητές να επαναλάβουν τις πληρωμές προς την UNRWA, μετά την έκθεση που διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσκομίσει αποδείξεις ότι ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και άλλες χώρες νωρίτερα φέτος διέκοψαν τις πληρωμές προς την UNRWA μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ενώ η Νορβηγία, επίσης σημαντικός δωρητής της οργάνωσης, υποστήριξε ότι οι περικοπές της χρηματοδότησης θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Γάζας.

Μια επανεξέταση της ουδετερότητας του οργανισμού, υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατέληξε τη Δευτέρα στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη τεκμηριώσει τις κατηγορίες του ότι εκατοντάδες υπάλληλοι της UNRWA ήταν πράκτορες τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα.

«Θα ήθελα τώρα να καλέσω τις χώρες που εξακολουθούν να κρατούν παγωμένες τις συνεισφορές τους στην UNRWA να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

20:08 Προειδοποίηση του Ερυθρού Σταυρού για την «πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) εφιστά την προσοχή στην «πρόσφατη κλιμάκωση της βίας σε πολλές περιοχές» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με ανάρτηση στο Χ.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, οι οποίες επιταχύνθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 482 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή τους εποίκους από την έναρξη του πολέμου.

Όμως την περασμένη εβδομάδα, οι επιθέσεις ισραηλινών εποίκων σε παλαιστινιακές κοινότητες αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ σε μια επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων που διήρκεσε αρκετές ημέρες στην πόλη Τουλκαρέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Στην ανάρτησή της, η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δύο γιατροί της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε κλήσεις για βοήθεια.

«Ένας εθελοντής υπέστη τραύμα από πυροβολισμό ενώ υπηρετούσε ως παραϊατρικός σε ασθενοφόρο της PRCS στην Τουλκαρέμ. Ο Mohammed Awad Allah Musa σκοτώθηκε ενώ παρείχε ιατρική υποστήριξη σε ιδιωτικό ασθενοφόρο στη Ναμπλούς», δήλωσε η οργάνωση.

«Τα ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι σε ιατρικές υπηρεσίες δεν αποτελούν στόχο», πρόσθεσε.

19:48 UNRWA: Το 75% των Παλαιστινίων της Γάζας έχει εκτοπιστεί

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων – περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – αναγκάστηκαν να φύγουν σε αναζήτηση σχετικής ασφάλειας «πολλές φορές», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

  • Ακολουθούν άλλα βασικά σημεία από την τελευταία έκθεση της UNRWA για την κατάσταση στη Γάζα:
  • Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 435 ισραηλινές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγείας ή προσωπικού.
  • Ο ρυθμός των επιθέσεων ανά μήνα κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα είναι υψηλότερος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη σύγκρουση παγκοσμίως, δήλωσε η UNRWA, επικαλούμενη τον ΠΟΥ και τη Save the Children.
  • Οι «αποστολές βοήθειας» στο βόρειο τμήμα της Γάζας εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Έχει υπάρξει «πολύ μικρή μεταβολή» στον όγκο των ανθρωπιστικών προμηθειών που εισέρχονται στη Γάζα ή στη βελτίωση της πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
  • Τουλάχιστον 180 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

19:36 Τροπολογίες για να ψηφιστεί το πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ προτείνει ο Σάντερς

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Βερμόντ δήλωσε ότι προσφέρει δύο τροπολογίες σε ένα πακέτο δαπανών που θα παρέχει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το πακέτο αναμένεται να ψηφιστεί στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα.

«1. ΟΧΙ απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο του Νετανιάχου κατά του παλαιστινιακού λαού. 2. Αποκατάσταση της χρηματοδότησης της UNRWA, ώστε να μην λιμοκτονούν τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Σάντερς στο X.

Τη Δευτέρα, ο Σάντερς δήλωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο».

Η Γερουσία θα εξετάσει το πακέτο των τεσσάρων νομοσχεδίων που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός που προβλέπει 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ

19:27 Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από την τελευταία ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε στο κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, το οποίο μετέδωσε ότι μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Hanine κατέστρεψε ολοσχερώς μια κατοικία.

Τώρα, ιατρικές πηγές του Λιβάνου δήλωσαν στο Al Jazeera ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση.

Οι πηγές δήλωσαν ότι πρόκειται για τις πρώτες πληροφορίες από το σημείο.

19:20 Επίθεση στο νότιο Λίβανο καταστρέφει κατοικίες

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Hanine του νότιου Λιβάνου είχε στόχο κατοικία και κατέστρεψε το διώροφο κτίσμα, μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Είπε ότι οχήματα ασθενοφόρων βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον τόπο της επίθεσης.

Το δημοσίευμα έρχεται λίγο αφότου οι Times of Israel επικαλέστηκαν τον ισραηλινό στρατό που δήλωσε ότι έπληξε δύο κτίρια στην Αϊτά αλ-Σαάμπ και την Μπλίντα στο νότιο Λίβανο, όπου, όπως ισχυρίστηκε, είχαν συγκεντρωθεί μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται επίσης να είπε ότι επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο χωριό Μαρκάμπα.

19:08 Πάνω από 130 συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του NYU σε διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι 133 άτομα συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθερα, αφού τους επιδόθηκαν δικαστικές κλήσεις, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη του NYU.

Καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονται επίσης στο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές σε καταυλισμό στο NYU.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η απόφαση να κληθεί η αστυνομία ελήφθη αφού επιπλέον διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους δεν πιστεύεται ότι συνδέονται με το NYU, παραβίασαν τα εμπόδια που είχαν υψωθεί γύρω από τον καταυλισμό.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επίσης στη Νέα Υόρκη, με μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών να εγκαθιστά τη λεγόμενη «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα» στους χώρους της σχολής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο ΜΙΤ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Γέιλ, όπου τουλάχιστον 47 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα αφού αρνήθηκαν να διαλυθούν.

18:53 Τι γνωρίζουμε για το χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Σε ανακοίνωση που κοινοποίησε ο σταθμός Al-Manar του κινήματος, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με τη χρήση drones με στόχο το αρχηγείο της ταξιαρχίας Γκολάνι και τη μονάδα Egoz 621 που βρίσκονται η στρατιωτικοί στρατώνες Shraga στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Άκρα».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

18:40 UNRWA: Το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τις αποστολές τροφίμων της να φτάσουν στο βορρά

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» την επαναλειτουργία τεσσάρων αρτοποιείων στη βόρεια Γάζα χάρη στην «κρίσιμη» υποστήριξη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η UNRWA ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αυτοκινητοπομπές τροφίμων της να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής.

«Χρειαζόμαστε ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση. Οι προμήθειες τροφίμων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

18:19 Η Ιρλανδία δηλώνει «ανοιχτή στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους»

Μιλώντας από το Κάιρο, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Micheal Martin επανέλαβε τη θέση της χώρας του για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

«Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνει αυτή η αναγνώριση», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry. «Και προσπαθούσαν να καθυστερήσουν, να καθυστερήσουν, να καθυστερήσουν για χρόνια, και η κυβέρνησή μας από την αρχή είπε ότι θα εξετάζαμε την αναγνώριση, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και είπαμε ότι θα το κάνουμε όταν θα αισθανθούμε ότι η χρονική στιγμή θα είναι η καλύτερη»

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Με πράσινο τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

18:02 Χαμάς: Για την απελευθέρωση των ομήρων η μπάλα είναι στο γήπεδο των συμμάχων του Ισραήλ – Καλούμε το έθνος να στηρίξει την αντίσταση

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ Αμπού Ομπέιντα δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να ζητά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, την άρση της πολιορκίας και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.

«Ο εχθρός προσπαθεί να αθετήσει τις υποσχέσεις του στις διαπραγματεύσεις και παίρνει το χρόνο του», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα στην τηλεοπτική δήλωση.

Όσον αφορά τους αιχμαλώτους, είπε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των συμμάχων του Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος είναι λίγος και οι ευκαιρίες λίγες».

Ο Αμπού Ομπέιντα δήλωσε επίσης ότι οι διευρυνόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ θα κάνουν την οργάνωση να επιμείνει και συνέχισε ευχαριστώντας διάφορες ομάδες στο Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ για την υποστήριξή τους.

Ανέφερε επίσης τις καθημερινές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης που λαμβάνουν χώρα σε σχεδόν καθημερινή βάση στην Ιορδανία.

«Καλούμε τις μάζες του έθνους μας να στηρίξουν την αντίσταση, η οποία θα παραμείνει πιστή στις θυσίες του λαού μας», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

17:54 Νέα σφοδρή επίθεση στη βόρεια Γάζα προαναγγέλλει το Ισραήλ μαζί με τις εντολές εκκένωσης

Ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος του στρατού, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους σε ορισμένα τμήματα της πόλης της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντας τις περιοχές ως «επικίνδυνη ζώνη μάχης».

Είπε στο Χ ότι ο ισραηλινός στρατός «θα χρησιμοποιήσει ακραία βία κατά των τρομοκρατικών υποδομών και των ανατρεπτικών στοιχείων στην περιοχή», λέγοντας στους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα γνωστά καταφύγια στα τετράγωνα με αριθμό 1770, 1766».

Κάτοικοι και αξιωματούχοι στη Γάζα, καθώς και υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «πουθενά δεν είναι ασφαλές» στο πολιορκημένο και βομβαρδισμένο έδαφος, επισημαίνοντας τις ισραηλινές επιθέσεις σε μέρη που προηγουμένως θεωρούνταν «ασφαλή».

17:45 Χαμάς: 200 μέρες μετά και το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει τίποτα – Η αντίστασή μας είναι τόσο σταθερή όσο τα βουνά της Παλαιστίνης

Σε τηλεοπτική δήλωση, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς αναφέρει ότι «ο εχθρός δεν έχει πετύχει τίποτα άλλο εκτός από το να επιφέρει θάνατο και καταστροφή» στις 200 ημέρες πολέμου στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει και να αποκαταστήσει την εικόνα του».

«Ο εχθρός βρίσκεται σε τέλμα, κολλημένος στην άμμο της Γάζας. Δεν θα αποκομίσει τίποτε άλλο παρά ντροπή και ήττα. Δύο εκατοντάδες ημέρες μετά και η αντίστασή μας στη Γάζα είναι τόσο σταθερή όσο τα βουνά της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις και την αντίστασή μας όσο συνεχίζεται η επιθετικότητα της κατοχής στη γη μας. Οι δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν εξαλείψει όλες τις ομάδες αντίστασης και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ.

17:26 Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα εξετάσει εάν πρέπει να απαγορευτεί η πώληση όπλων στο Ισραήλ

Η νομική προσφυγή μιας παλαιστινιακής ομάδας δικαιωμάτων που προσπαθεί να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο κατά της Γάζας θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Η Al-Haq, η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων από το Ισραήλ, κινείται νομικά κατά της Βρετανίας για τις άδειες εξαγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η ομάδα με έδρα την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία εμπλέκεται σε παρόμοιες υποθέσεις στον Καναδά και τη Δανία, αναφέρει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα όπλα που εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, γεγονός που καθιστά τη συνέχιση της εξαγωγής τους παράνομη.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δέχεται ισχυρές πιέσεις να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής όπλων, καθώς η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων, αφού εξέτασε τις τελευταίες νομικές συμβουλές επί του θέματος.

17:17 ΟΗΕ: Πρέπει να σημάνει συναγερμός» για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ

Η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εργάζεται για να επιβεβαιώσει τις αναφορές Παλαιστινίων αξιωματούχων για τον εντοπισμό πτωμάτων στις ιατρικές εγκαταστάσεις του Νάσερ και του Αλ Σίφα στη Χαν Γιούνις και στην πόλη της Γάζας, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, τα πτώματα ήταν θαμμένα κάτω από σωρούς απορριμμάτων και περιλάμβαναν γυναίκες και ηλικιωμένους.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να σημάνουμε συναγερμό, διότι είναι σαφές ότι έχουν ανακαλυφθεί πολλά πτώματα», δήλωσε η Shamdasani.

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς αυτή την εβδομάδα μετά την εγκατάλειψή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν επίσης στο νοσοκομείο al-Shifa, σύμφωνα με αξιωματούχους.

17:06 Εντολή εκκένωσης των IDF στη Beit Lahia στη βόρεια Γάζα

16:48 «Ο πιο θανατηφόρος πόλεμος της Γάζας»

«Αυτός ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας από τους πιο βίαιους πολέμους που έχω ζήσει ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο τρομοκρατημένος», λέει ο Muhammad Qndeel, Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ από τη Γάζα.

Ο Qndeel έχει καλύψει πέντε συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά εμπλέκεται περισσότερο προσωπικά. «Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τα παιδιά μου. Πώς θα τα κρατήσω ασφαλή αν σκοτωθώ εγώ;».

Παρά τους κινδύνους, ο Qndeel συνεχίζει να καλύπτει τις μάχες. «Δημοσιεύουμε ό,τι βλέπουμε για να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμά μας φτάνει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία και ότι εδώ διαπράττονται τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα».

Στο παρακάτω πεντάλεπτο βίντεο περιέχονται στιγμιότυπα από τις 200 μέρες πολέμου στη Γάζα και την προσπάθεια των δημοσιογράφων να μεταφέρουν τα όσα γίνονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

16:42 Οι IDF αρνούνται ότι άνοιξαν ομαδικούς τάφους – «Εκταφιάσαμε μόνο ορισμένα πτώματα»

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έθαψε Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του σε ομαδικούς τάφους που αποκαλύπτονται γύρω από τα νοσοκομεία Nasser και al-Shifa.

Οι τάφοι αυτοί δεν ανοίχτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε ο στρατός, αν και είπε ότι εκταφίασε ορισμένα πτώματα και τα επέστρεψε στο πλαίσιο της αναζήτησης ισραηλινών αιχμαλώτων.

«Η εξέταση διεξήχθη με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε μέρη όπου οι πληροφορίες έδειχναν την πιθανή παρουσία ομήρων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η εξέταση διεξήχθη με σεβασμό, διατηρώντας την αξιοπρέπεια των νεκρών».

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα παλαιστινιακό συνεργείο της πολιτικής προστασίας ανακάλυψε έναν ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιουνίς, το οποίο ο στρατός του Ισραήλ πολιόρκησε και επιτέθηκε τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 310 πτώματα.

Άλλα 30 πτώματα έχουν βρεθεί σε έναν τάφο στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

16:36 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Περισσότερα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πτωμάτων που βρέθηκαν εκεί να ανέρχεται σε τουλάχιστον 310.
  • Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκκενωθούν με ασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία εισβολή.
  • Η Χεζμπολάχ εξαπολύει τη βαθύτερη επίθεσή της στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αφού το Ισραήλ σκότωσε δύο μέλη της.
  • Το Ισραήλ έχει μετατρέψει το μοναδικό εξειδικευμένο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας σε de facto στρατιωτική βάση, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.
  • Παρά την υπόσχεση των Ισραηλινών αξιωματούχων να «πλημμυρίσουν» τη Γάζα με βοήθεια αυτό το μήνα, έχει υπάρξει «πολύ μικρή σημαντική αλλαγή», λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

16:30 New York Times σε δημοσιογράφους: Αποφύγετε τους όρους «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι New York Times ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να περιορίσουν τη χρήση των όρων «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» και να «αποφύγουν» τη χρήση της φράσης «κατεχόμενα εδάφη» όταν περιγράφουν την παλαιστινιακή γη.

Το σημείωμα καθοδηγεί επίσης τους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη λέξη Παλαιστίνη «εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις» και να αποφεύγουν τον όρο «στρατόπεδα προσφύγων» για να περιγράψουν περιοχές της Γάζας που κατοικήθηκαν ιστορικά από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από άλλα μέρη της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Ισραηλινο-Αραβικών του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

16:08 Ιρανός πρόεδρος: Αν το Ισραήλ επιτεθεί σε ιρανικό έδαφος, δεν θα μείνει τίποτα από το ισραηλινό καθεστώς

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πακιστάν ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί σε ιρανικό έδαφος, οι «συνθήκες» θα αλλάξουν εντελώς και είναι πιθανό ότι «δεν θα μείνει τίποτα» από το ισραηλινό καθεστώς.

15:56 Παλαιστινιακή πηγή: Η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει σε άλλον διαμεσολαβητή εκτός από το Κατάρ

Η Χαμάς έχει ενημερώσει τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους ότι δεν θα συμφωνήσει σε άλλον διαμεσολαβητή εκτός από το Κατάρ, σύμφωνα με την προσκείμενη στη Χεζμπολάχ εφημερίδα Al Mayadeen, η οποία επικαλείται ανώτερη παλαιστινιακή πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να πιέσει τη Χαμάς για ευελιξία στις απαιτήσεις της.

Η Χαμάς χαιρέτισε την τουρκική συμμετοχή στις συνομιλίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποτελούσε εναλλακτική λύση στον ρόλο του Κατάρ σε αυτές.

Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ να πιέσει τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία.

15:46 Βίντεο από πλήγματα του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει βίντεο που αποτυπώνουν νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στην κεντρική Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:36 Ο Μοτάζ Αζάιζα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό TΙΜΕ

Ο διακεκριμένος Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μοτάζ Αζάιζα, ο οποίος καταγράφει τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε από το περιοδικό TIME να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο 25χρονος συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό στην κατηγορία «Icons» του 2024.

Το TIME περιέγραψε τον Αζάιζα ως «τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στη γενέτειρά του, τη Γάζα. Οπλισμένος με μια φωτογραφική μηχανή και ένα αλεξίσφαιρο μπουφάν με την ένδειξη ‘PRESS’».

Πηγή φωτογραφίας: Wafa

15:27 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους εξαπέλυσαν «αιφνιδιαστική επιχείρηση» το βράδυ της Κυριακής στον κεντρικό διάδρομο της Γάζας

Η ταξιαρχία Ναχάλ των IDF ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση εντοπισμού θέσεων της Χαμάς στον κεντρικό διάδρομο της Λωρίδας της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία, σύμφωνα με τον στρατό, συνεχίζεται εν μέσω των εορτών του (εβραϊκού) Πάσχα.

Οι IDF λένε ότι η «αιφνιδιαστική επιχείρηση» που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής έχει ως στόχο την «εμβάθυνση των επιτευγμάτων» στο διάδρομο Νετζαρίμ.

Ο διάδρομος, που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν δρόμο νότια της πόλης της Γάζας, επιτρέπει στις IDF να πραγματοποιούν επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Γάζα, ενώ επιτρέπει στο Ισραήλ να ελέγχει την πρόσβαση στο βορρά για τους Παλαιστίνιους που επιδιώκουν να επιστρέψουν μετά τη φυγή τους από τον νότο.

«Οι δυνάμεις πραγματοποιούν στοχευμένες επιδρομές και αναχαιτίζουν την τρομοκρατία στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Τα στρατεύματα της ταξιαρχίας Ναχάλ εντόπισαν αρκετούς ενόπλους εν μέσω της επιδρομής και κάλεσαν σε αεροπορικές επιδρομές μαχητικά αεροσκάφη εναντίον τους και εναντίον των κτιρίων στα οποία εντοπίστηκαν να επιχειρούν, σύμφωνα με τις IDF.

Ο ισραηλινός στρατός προσθέτει ότι οι δευτερογενείς εκρήξεις που παρατηρήθηκαν μετά τις επιδρομές δείχνουν ότι τα κτίρια χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση πυρομαχικών.

Δείτε σχετικό βίντεο των IDF:

15:17 Τα πανεπιστήμια Κολούμπια, Νέας Υόρκης και Γέιλ σε αναβρασμό για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

«Τα κορυφαία αμερικανικά σχολεία είναι σε εγρήγορση. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν διαδικτυακά λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών με δεκάδες φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού να έχουν συλληφθεί, σημειώνει το Al Jazeera.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη Φραντσέσκα Αλμπανέζε έχει επισημάνει τις συλλήψεις και τη φερόμενη στοχοποίηση φοιτητών που έδειξαν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

«Τι μαθήματα δίνουν τα δυτικά πανεπιστήμια και οι κυβερνήσεις στους νέους πολίτες και φοιτητές τους όταν επιτίθενται στις ίδιες τις αξίες και τα δικαιώματα που λέγεται ότι είναι θεμελιώδεις για τις δυτικές κοινωνίες;», αναρωτήθηκε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σε ποια αμερικάνικα πανεπιστήμια έχουν γίνει κινητοποιήσεις:

Πηγή: Al Jazeera

15:08 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone στην πόλη Άκρα του Ισραήλ

Το Reuters μεταδίδει ότι η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων βόρεια της πόλης Άκρα (περισσότερη γνωστή ως Άκο ή Άκα), η οποία αποτελεί τη βαθύτερη επίθεσή της εντός του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν συχνά πυρά πάνω από την Μπλε Γραμμή που έχει χαράξει ο ΟΗΕ και χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στη λιβανέζικη πλευρά της γραμμής και τις τελευταίες δύο ημέρες καταρρίφθηκε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Οι IDF δήλωσαν ότι κατέρριψαν τρεις στόχους πάνω από τη θάλασσα στην περιοχή της Άκρα και της Ναχαρίγια.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:58 Σειρήνες ηχούν στη Χάιφα – Ίσως υπάρχει διείσδυση drone

Σειρήνες ηχούν βόρεια της Χάιφα κατά μήκος της Μεσογείου λίγο αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δύο μέλη της Χεζμπολάχ.

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στις παράκτιες πόλεις Άκρα και Ναχαρίγια, καθώς ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, πιθανότατα από αναχαιτίσεις του συστήματος αεράμυνας.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:49 Ποιο είναι το τάγμα Νετζάχ Γεχούντα του ισραηλινού στρατού;

Οι ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζουν να περικόψουν τη χρηματοδότηση του τάγματος Νετζάχ Γεχούντα, της υπερορθόδοξης ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας που κατηγορείται για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Το Al Jazeera έχει δημοσιεύσει ένα infographic σχετικά με το συγκεκριμένο τάγμα που ιδρύθηκε το 1999.

Πηγή: Al Jazeera

14:39 Ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ – Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αίτημα των φοιτητών

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζουν να «ταράζουν τα νερά» στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:30 Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Χαμάς δεν θα φύγει από το Κατάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θα εγκαταλείψει το Κατάρ, όπου εδρεύουν ορισμένοι από τους πολιτικούς της ηγέτες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε τα σχόλια αυτά σε δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε από επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί κανένα σημάδι ότι το Κατάρ επιθυμεί η οργάνωση να τερματίσει την παρουσία του πολιτικού της γραφείου στην Ντόχα.

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς, αλλά η κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης κατά τη διάρκεια της πτήσης που δημοσίευσε το γραφείο του.

«Η ειλικρίνεια που έχουν (σ.σ. το Κατάρ) απέναντί τους (σ.σ. τη Χαμάς), η στάση τους απέναντί τους, ήταν πάντα σαν μέλος της οικογένειας. Την επόμενη περίοδο, δεν πιστεύω απολύτως ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν αυτή την προσέγγιση», τόνισε.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα μετά από ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Χαμάς μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα του Κόλπου, αλλά ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για να τερματιστεί η παρουσία του γραφείου της Χαμάς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διαμεσολάβησης στον πόλεμο.

14:20 Ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν στην κεντρική Γάζα

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν την πόλη Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα.

Σοκ προκαλεί ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν συνηθίσει τόσο την απειλή των βομβαρδισμών που τραβούν βίντεο με τα κινητά τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:09 Θα «συντονιστούν» τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος με το Ισραήλ για την εκκένωση της Ράφα;

Επικαλούμενη ανώνυμους Αιγύπτιους αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο εισβολής του Ισραήλ, η Wall Street Journal αναφέρει ότι μια επιχείρηση εκκένωσης, διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων, θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά του στη Ράφα σταδιακά, στοχεύοντας σε περιοχές όπου πιστεύει ότι κρύβονται ηγέτες και μαχητές της Χαμάς, και αναμένει ότι οι μάχες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένες επιλογές σε περίπτωση ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Θα μπορούσαν να ανατρέψουν το τείχος και το συρματόπλεγμα που χωρίζει την πόλη από την Αίγυπτο, να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που ο στρατός δεν επιτρέπει επί του παρόντος, ή να διαφύγουν προς τις ακτές της Μεσογείου.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκεί θα ήταν «καταστροφική», προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

13:59 Ο επικεφαλής της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια καλεί τις χώρες να επανεκκινήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

«Καλώ τους δωρητές να στηρίξουν την UNRWA – τη σανίδα σωτηρίας των Παλαιστινίων προσφύγων», δήλωσε στο Χ ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων.

Η έκκληση έρχεται μετά την ανακοίνωση ανεξάρτητης έρευνας που ήρθε στη δημοσιότητα χθες και τονίζει ότι το Ισραήλ δεν έχει παράσχει «καμία απόδειξη» για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι χαιρετίζει τον «σημαντικό αριθμό συστημάτων συμμόρφωσης που εφαρμόζει ο οργανισμός, καθώς και τις συστάσεις για την περαιτέρω αναβάθμισή τους».

Τον Ιανουάριο το Ισραήλ προέβη στον ισχυρισμό ότι ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που οδήγησε πολλά κράτη χορηγούς να αναστείλουν ή να διακόψουν τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλά από αυτά έχουν έκτοτε επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, ενώ άλλα – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου δωρητή – όχι.

Η επανεξέταση με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολόνα διαπίστωσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδεικτικά στοιχεία» για τους ισχυρισμούς του.

13:50 Η Ντόχα καταγγέλλει Ισραηλινούς αξιωματούχους για «επίθεση στον διαμεσολαβητή»

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, επέκρινε ορισμένους Ισραηλινούς υπουργούς επειδή κατηγόρησαν το Κατάρ για «απώτερα κίνητρα» στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με τέτοιες δηλώσεις, ειδικά από Ισραηλινούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις μεσολαβητικές μας προσπάθειες και το ανθρωπιστικό μας έργο στη Γάζα», δήλωσε.

«Η επίθεση στον διαμεσολαβητή δεν δείχνει δέσμευση. Και αυτό είναι που λαμβάνουμε από τους Ισραηλινούς ομολόγους μας. Μας κατηγορούν ότι έχουμε απώτερα κίνητρα. Αυτό είναι απλά αναληθές. Η διαμεσολάβηση είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση – να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Χωρίς πίστη στην ίδια τη διαδικασία, αισθάνομαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους διαμεσολαβητές να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα».

Ο αλ-Ανσάρι πρόσθεσε: «Όσο συνεχίζονται οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τερματισμό της παρουσίας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην Ντόχα. Το γραφείο αυτό άνοιξε – σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες – με σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών. Από τώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτή την άποψη».

13:40 Το Κατάρ εξακολουθεί να επανεκτιμά τον ρόλο του διαμεσολαβητή μετά τα «αρνητικά» σχόλια

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι συνεχίζει να εργάζεται για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«Το Κατάρ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Αλλά πρέπει να δούμε κάποια επιτυχία και σοβαρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο αλ-Ανσάρι.

«Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου που μίλησαν αρνητικά για τη διαμεσολάβηση του Κατάρ. Διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τον ρόλο μας. Δεν μπορούν να το λένε αυτό. Έτσι, συνεχίζουμε να επανεκτιμούμε τις προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή».

Ο Αλ Θάνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ντόχα επανεκτιμά τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέρη έχουν χρησιμοποιήσει τη διαμεσολάβηση για «στενά πολιτικά συμφέροντα».

13:27 Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν τη «σκληρότερη» μεταχείριση που έχει παρατηρηθεί ποτέ, λέει ομάδα υπεράσπισης

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν τις «σκληρότερες και βιαιότερες» συστηματικές παραβιάσεις από τους Iσραηλινούς δεσμοφύλακες που έχουν καταγραφεί ποτέ, δήλωσε παλαιστινιακή ομάδα υπεράσπισης.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων (PPS) περιγράφει λεπτομερώς τις κακοποιήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 16 κρατουμένων, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Τουλάχιστον 8.430 έχουν συλληφθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει η έκθεση. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει χιλιάδες ανθρώπους που συνελήφθησαν από τη Γάζα.

Σύμφωνα με την PPS, οι κρατούμενοι από τη Γάζα έχουν εξαφανιστεί δια της βίας, καθώς οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για τον αριθμό τους και την τύχη τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9.500 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, αναφέρει η έκθεση, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τους κρατούμενους της Γάζας.

Το γραφείο Τύπου της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα εκτιμά ότι 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τη Λωρίδα από τότε που άρχισε η ισραηλινή χερσαία εισβολή.

13:17 «Οι Αμερικανοί φοιτητές διαδηλωτές βλέπουν την ανειλικρίνεια της Ουάσινγκτον για τη Γάζα»

Ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης που παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας στα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ «δεν προκαλούν έκπληξη» δεδομένης της «έκτασης της γενοκτονίας που λαμβάνει χώρα στη Γάζα».

«Είναι προφανές σε πολλούς φοιτητές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι μόνο λόγια όταν μιλάει για ανθρωπιστική βοήθεια και για την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος» – ακόμη και όταν συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Ισραήλ με δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Μπαράρι, ο οποίος δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης καθώς πραγματοποίησαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στις ΗΠΑ για συμπαράσταση στη Γάζα.

Οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

13:06 Η Φινλανδία θα επανεκκινήσει τη χρηματοδότησή της προς την UNWRA μετά από την ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε

Η Φινλανδία θα επανεκκινήσει τη χρηματοδότησή της προς την UNWRA μετά από την ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανεξάρτητη έρευνα που διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν παρείχε «καμία απόδειξη» για παραπτώματα του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Το 10% της υποστήριξής μας στην UNRWA προορίζεται πλέον για τη διαχείριση κινδύνων για την αποτροπή καταχρήσεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στο X.

Ο Βίλε Τάβιο, υπουργός αναπτυξιακής συνεργασίας και εξωτερικού εμπορίου της Φινλανδίας, συναντήθηκε με τη Χέλι Ουουσικίλα του γραφείου της UNRWA στη Γάζα, η οποία επισκέφθηκε τη φινλανδική πρωτεύουσα Ελσίνκι.

12:56 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι χτύπησε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι σήμερα το πρωί, χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σκότωσαν τον Χοσεΐν Αλί Αζκόλ, «έναν τρομοκράτη-κλειδί στο σύστημα αεράμυνας της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF δήλωσαν ότι ο Αζκόλ συμμετείχε στις συγκεκριμένες αμυντικές επιχειρήσεις και «έλαβε μέρος στον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολλών τρομοκρατικών ενεργειών».

«Η απώλειά του αποτελεί σημαντική ζημιά στην ικανότητα του σχηματισμού και της οργάνωσης στην περιοχή», σημειώνουν οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των IDF επιβεβαίωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μουχάμαντ Χαλίλ Ατίγια, βασικό στέλεχος της αεροπορικής μονάδας της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος συμμετείχε στην προετοιμασία και την εκτέλεση τρομοκρατικών σχεδίων για τη χώρα, σκοτώθηκε στην περιοχή Αρζόν.

12:44 Διασώστες περιθάλπουν τραυματισμένα παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Πλάνα που αναρτήθηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης δείχνουν τους γιατρούς της να παρέχουν ιατρική φροντίδα σε τραυματισμένα παιδιά στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ, ενώ νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για επιθέσεις στην περιοχή στην κεντρική Γάζα.

Οι γιατροί φαίνονται να δένουν με επιδέσμους τρία παιδιά με τραύματα στο κεφάλι και να τα μεταφέρουν σε νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία.

Δείτε σχετικό βίντεο:

12:35 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα «τρομοκρατήθηκε» από τις αναφορές για μαζικούς τάφους στα νοσοκομεία της Γάζας

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων Νάσερ και αλ-Σίφα στη Γάζα και τις αναφορές για μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν εκεί.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δήλωσαν χθες ότι 73 ακόμη πτώματα βρέθηκαν στον χώρο του νοσοκομείου Νάσερ, του μεγαλύτερου στη νότια Γάζα, την προηγούμενη ημέρα, αυξάνοντας τον αριθμό που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε τουλάχιστον 283 άτομα.

Το Ισραήλ λέει ότι αναγκάστηκε να πολεμήσει μέσα στα νοσοκομεία επειδή μαχητές της Χαμάς δρούσαν εκεί, κάτι που το ιατρικό προσωπικό και η Χαμάς αρνούνται.

Ο Τουρκ, απευθυνόμενος σε ενημέρωση του ΟΗΕ μέσω εκπροσώπου του την Τρίτη, κατήγγειλε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία, όπως είπε, έχουν σκοτώσει κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Επανέλαβε επίσης μια προειδοποίηση κατά μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στη Ράφα, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «περαιτέρω θηριώδη εγκλήματα».

12:25 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι χτίζεται μια «πόλη» από σκηνές κοντά στη Χαν Γιουνίς

Δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press φαίνεται να δείχνουν μια νέα «πόλη» από σκηνές που δημιουργείται κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Το ρεπορτάζ του AP έρχεται καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να απειλεί με χερσαία εισβολή στην κοντινή πόλη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Εικόνες από το Planet Labs PBC δείχνουν τις σκηνές να στήνονται για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου. Συγκρίνοντάς τις με τις εικόνες που λήφθηκαν την Κυριακή, η «πόλη» φαίνεται να έχει μεγαλώσει.

Πηγή φωτογραφίας: Associated Press / Planet Labs PBC

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στη δημιουργία της. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τη Ράφα πριν από την εισβολή του. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, λένε ότι δεν έχουν λάβει ακόμη ένα βιώσιμο σχέδιο για το πώς θα το πράξει.

Η Χαν Γιουνίς έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών επιθέσεων από τον Δεκέμβριο.

12:16 Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ κατηγορείται ότι χτύπησε στον Λίβανο, σκοτώνοντας ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Δείτε βίντεο:

12:06 Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο χτύπημα του Ισραήλ στον Λίβανο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ και το οποίο είχε στόχο όχημα στον νότιο Λίβανο, μακριά από τη μεθόριο, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης και δημοσιογράφο του AFP.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:54 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών καλεί τη Χαμάς να «στείλει τους ομήρους σπίτι τους»

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζήτησε με ανάρτησή του από τη Χαμάς «να επιστρέψει τους ομήρους στο σπίτι τους» αφού σήμερα συμπληρώνονται 200 ημέρες από την απαγωγή τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:44 «Σταματήστε να επενδύετε σε αυτή τη γενοκτονία»

Εκτός από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στα αμερικανικά σχολεία της Ivy League, φιλοπαλαιστινιακές κατασκηνώσεις έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, όπως το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Δεκάδες συλλήψεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους διευθυντές των ιδρυμάτων να ζητούν την καταστολή των διαδηλωτών.

Ο Μοχάμαντ Χαλίλ, ακτιβιστής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κάλεσε το ίδρυμα να σταματήσει να χρηματοδοτεί βιομηχανίες που σχετίζονται με τον πόλεμο.

«Το πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει κάτι για τη γενοκτονία που συμβαίνει στη Γάζα. Θα πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε αυτή τη γενοκτονία από την οποία υποφέρει τώρα ο λαός μας», δήλωσε ο Χαλίλ.

Ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της κριτικής προς το Ισραήλ έχει εκτραπεί σε αντισημιτισμό και τους έχει κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές τη Δευτέρα, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, δήλωσε ότι το ίδρυμα ακυρώνει τα διά ζώσης μαθήματα και προχωρά σε διαδικτυακή διδασκαλία για να «αποκλιμακώσει το μένος και να δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα».

11:35 Ο άνδρας που σκοτώθηκε σε χτύπημα στον νότιο Λίβανο ήταν ανώτερο μέλος της συστοιχίας αεράμυνας της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αναφορές

Το σαουδαραβικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabia και το κανάλι Sky News Arabia μεταδίδουν ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος της συστοιχίας αεράμυνας της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ στον νότιο Λίβανο νωρίτερα την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το ανώτερο μέλος σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε όχημα κοντά στο χωριό Ααντλούν του νότιου Λιβάνου.

11:25 «Σπίτια στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν στην πόλη της Γάζας, καθώς συνεχίζονται τα αδιάκοπα πλήγματα»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα: «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ θα επιβραδυνθεί. Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθετικές επιχειρήσεις στο έδαφος είναι αδιάκοπες, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων, κεντρικών και υπερπλήρων νότιων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας.

Στις κεντρικές περιοχές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί δέχονται επιθέσεις τις τελευταίες 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των Νουσεϊράτ, Μπουρέιτζ και Μαγκάζι, καθώς και τμήματα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ – μιας πόλης στην οποία οι άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, οι ανατολικές συνοικίες Σουτζάιγια και Ζεϊτούν έχουν δεχθεί χερσαία και εναέρια πλήγματα. Οι αναφορές που λαμβάνουμε λένε ότι όλα τα κτίρια κατοικιών που στέκονται ακόμα όρθια στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν – σε κάτι που μοιάζει με επιχείρηση κατεδάφισης.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων και του ισραηλινού στρατού στο έδαφος στην πόλη της Γάζας, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ισραηλινού στρατού ότι ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις και ότι οι περιοχές αυτές έχουν εκκαθαριστεί από την παλαιστινιακή αντίσταση».

11:16 Οι συνέπειες των ισραηλινών βομβαρδισμών στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι εικόνες που έρχονται από το βόρειο τμήμα της ισοπεδωμένης Λωρίδας είναι ενδεικτικές της φρικιαστικής κατάστασης.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mahmoud Issa

11:06 Στην Ντόχα ο Γιώργος Γεραπετρίτης για συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ

Στην Ντόχα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη ,με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

10:59 Αποθήκη στη Σντερότ έπιασε φωτιά μετά από χτύπημα με ρουκέτα

Ο δήμος της Σντερότ αναφέρει ότι τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την πόλη από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μια αποθήκη στην πόλη χτυπήθηκε από μία από τις ρουκέτες και πήρε φωτιά.

Πυροσβέστες και ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Σντερότ

10:49 Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους μαζικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ: «Ερευνούμε σχετικά μαζί με την κυβέρνηση του Ισραήλ».

10:34 Wall Street Journal: Αυτό είναι το σχέδιο των IDF για την εισβολή στη Ράφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ετοιμάζονται να απομακρύνουν Παλαιστίνιους πολίτες από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους εκεί κατά της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη Iσραηλινούς και Aιγύπτιους αξιωματούχους, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα ισραηλινά σχέδια προβλέπουν ότι οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες της επιχείρησης θα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των αμάχων, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.

Η εκκένωση φέρεται να περιλαμβάνει τη μετακίνηση των αμάχων στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς, μεταξύ άλλων περιοχών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ θα δημιουργήσει καταφύγια με σκηνές, τρόφιμα και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το γνωστό Μέσο δήλωσαν ότι οι IDF θα μετακινήσουν σταδιακά στρατεύματα στη Ράφα και θα στοχεύσουν περιοχές όπου πιστεύουν ότι κρύβονται ηγέτες και μαχητές της Χαμάς.

10:24 Καθηγήτρια του NYU καταγγέλλει «υπερβολική αντίδραση» κατά των διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη

Η Χέλγκα Ταουίλ-Σούρι, συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λέει ότι οι διευθυντές του σχολείου έδωσαν αντικρουόμενους λόγους για την καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης.

«Όταν έφεραν την αστυνομία – εκατοντάδες αστυνομικούς με εξοπλισμό των ΜΑΤ – μας κατηγόρησαν για καταπάτηση, αν και είμαστε καθηγητές και φοιτητές του NYU. Δεν ξέρω πώς καταπατούμε την πανεπιστημιούπολη, αλλά αυτή ήταν η κατηγορία εναντίον μας», δήλωσε στο Al Jazeera.

Παραμένει ασαφές πόσοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά σχετικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για «δεκάδες».

«Είμαι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εδώ και 20 χρόνια. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστολή και τέτοια υπερβολική αντίδραση από την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης και στη συνέχεια από το NYPD (σ.σ. Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης). Αντανακλά τις προσπάθειες σε όλη τη χώρα να πατάξουν αυτό που αποκαλείται φιλοπαλαιστινιακός λόγος».

10:15 Η Χαμάς απορρίπτει τις «ψευδείς κατηγορίες» των ΗΠΑ για δήθεν αλλαγμένες απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς απέρριψε τις «ψευδείς κατηγορίες», όπως τις χαρακτήρισε, των ΗΠΑ ότι «μετακίνησε το τέρμα» και άλλαξε τα αιτήματά της στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Σε δελτίο Τύπου, η παλαιστινιακή οργάνωση τόνισε ότι η αμερικανική δήλωση δεν είχε «καμία σχέση με την πραγματικότητα» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι είναι «πλήρης εταίρος στον πόλεμο εξόντωσης εναντίον του λαού μας».

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι τα αιτήματά της ήταν «ξεκάθαρα από την πρώτη ημέρα» και ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του είναι αυτοί που εμποδίζουν τη συμφωνία.

«Τα αιτήματα της Χαμάς και της αντίστασης ήταν σαφή από την πρώτη μέρα και είναι τα ίδια με αυτά που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο και χαιρετίστηκαν από όλα τα μέρη και τους διαμεσολαβητές.

Τα αιτήματα αντιπροσωπεύουν την εθνική θέση του λαού μας και τα συμφέροντά του για την αναγκαιότητα μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, την εντατικοποίηση της ανακούφισης και την έναρξη της ανοικοδόμησης.

10:05 Γιατροί και παραϊατρικοί επισκευάζουν τμήματα του κατεστραμμένου νοσοκομείου αλ-Άμαλ

Το νοσοκομείο αλ-Άμαλ της Χαν Γιουνίς βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα για εβδομάδες τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας.

Τώρα, το αφοσιωμένο ιατρικό προσωπικό εργάζεται επειγόντως για την επισκευή του κέντρου υγείας, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ξανά τις πόρτες του για τους Παλαιστίνιους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποφέρουν από υποσιτισμό, ιογενείς λοιμώξεις και τραύματα από ισραηλινά πλήγματα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera:

09:55 Στις 34.183 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας έφτασε τις 34.183, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής επικράτειας.

Άλλοι 77.143 έχουν τραυματιστεί στους έξι μήνες του πολέμου.

09:50 Σειρήνες ακούγονται σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα.

09:43 New York Times: Το Ισραήλ σχεδίαζε ένα πολύ πιο εκτεταμένο χτύπημα στο Ιράν, αλλά πιέστηκε να το ξανασκεφτεί

Οι New York Times αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ ακύρωσε μια πολύ πιο εκτεταμένη επίθεση αντιποίνων στο Ιράν αφού οι ΗΠΑ και άλλοι ξένοι σύμμαχοι το πίεσαν να το επανεξετάσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ σχεδίαζε αρχικά να πλήξει αρκετούς ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ άλλων κοντά στην Τεχεράνη, με τρόπο που θα ήταν πιο δύσκολο για το Ιράν να αγνοήσει.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το Ισραήλ ήθελε να δείξει στο Ιράν ότι είχε αναπτύξει την ικανότητα να του επιτεθεί χωρίς να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του ή ακόμη και να ενεργοποιήσει τα συστήματα αεράμυνάς του.

09:34 Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών της Νέας Υόρκης και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Βίντεο δείχνει αστυνομικούς με εξοπλισμό των ΜΑΤ να συμπλέκονται με διαδηλωτές αφού η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει σκηνές που είχαν στηθεί και να συλλαμβάνει διαδηλωτές για παραβίαση της εντολής να διαλυθούν.

Δεκάδες από τους διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων φοιτητές και καθηγητές – συνελήφθησαν, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Δείτε βίντεο:

09:25 Εικόνα από το σημείο της επίθεσης στον νότιο Λίβανο

Όπως προαναφέραμε, η κρατική τηλεόραση Al-Hadath της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε μετά από αεροπορικό χτύπημα στο όχημά του στον νότιο Λίβανο.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

09:12 Το Ιράν αποκαλεί «λυπηρές» τις κυρώσεις της ΕΕ

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίζει γρήγορα να εφαρμόσει περισσότερους παράνομους περιορισμούς κατά του Ιράν μόνο και μόνο επειδή το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα απέναντι στην απερίσκεπτη επιθετικότητα του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο Χ.

«Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι ενώ το ισραηλινό καθεστώς συνεχίζει τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων μέσω διαφόρων εγκλημάτων πολέμου, πυραυλικών επιθέσεων και λιμού, η αντίδραση της ΕΕ σε τέτοια εγκλήματα δεν είναι σχεδόν τίποτα περισσότερο από κούφια λόγια», πρόσθεσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός εγγυήθηκε για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, επεκτείνοντάς τις χθες, ώστε να περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές όπλων του Ιράν, οποιουδήποτε μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή πυραύλου, προς τους πληρεξουσίους του Ιράν και τη Ρωσία.

09:02 Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή του ισραηλινού βομβαρδισμού στην Μπέιτ Λαχία της βόρειας Γάζας

Το Al Jazeera Arabic έχει στην κατοχή του και επαληθεύσει βίντεο που δείχνει τη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης σε κτίριο κατοικιών στην Μπέιτ Λαχία.

Ο ήχος της έκρηξης ακολουθείται από φωνές καθώς άμαχοι επιχειρούν να καλυφθούν και καπνός υψώνεται πάνω από το σημείο του χτυπήματος στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Το βίντεο καταγράφει επίσης την τεράστια καταστροφή του κτιρίου κατοικιών.

08:53 Παλαιστίνιοι ελεύθεροι σκοπευτές, ρουκέτες, όλμοι εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε μάχες στην Μπέιτ Χανούν

Οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας δέχθηκαν τη Δευτέρα πυρά ελεύθερων σκοπευτών καθώς και επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Μαχητές της Χαμάς και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, της αυτοαποκαλούμενης στρατιωτικής πτέρυγας της Φάταχ, ανέφεραν αρκετές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον ισραηλινών μονάδων στην Μπέιτ Χανούν και ανατολικά της πόλης, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP), οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει «πολλαπλές επιδρομές με στόχο παλαιστινιακές πολιτοφυλακές στην Μπέιτ Χανούν τις τελευταίες εβδομάδες».

Ωστόσο, η παλαιστινιακή αντίσταση συνεχίζεται στην Μπέιτ Χανούν.

«Αυτές οι επιθέσεις και οι επιδρομές (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) δείχνουν ότι οι πυρήνες της παλαιστινιακής πολιτοφυλακής παραμένουν στην Μπέιτ Χανούν», ανέφεραν το ISW και το CTP στην τελευταία τους έκθεση για την κατάσταση στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην πόλη παραμένει όπως «είχε εκτιμηθεί προηγουμένως».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:44 Άνδρας σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κατά αυτοκινήτου στον νότιο Λίβανο

Η κρατική τηλεόραση Al-Hadath της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε μετά από αεροπορικό χτύπημα στο όχημά του στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Al-Mayadeen, το οποίο πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, το όχημα χτυπήθηκε κοντά στο χωριό Ααντλούν του νότιου Λιβάνου.

08:34 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά των IDF στη Δυτική Όχθη, άλλοι δύο τραυματίστηκαν

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο 44χρονος Σάντι Ίσα Τζαλάιτα σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το περιστατικό και ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά.

08:25 «Αύρα φόβου» – Πρελούδιο της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα οι συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις

Η UNRWA αναφέρει ότι υπάρχει μια «αισθητή αύρα φόβου» μεταξύ των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Ράφα της νότιας Γάζας εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων και υποσχέσεων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι επίκειται εισβολή.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα έχουν εντείνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση σε αυτή τη νοτιότερη περιοχή της Γάζας, η οποία ήδη φιλοξενεί πάνω από το μισό πληθυσμό της Γάζας», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία αξιολόγηση των συνθηκών στην εμπόλεμη περιοχή.

Ανώτερος αξιωματούχος της UNRWA τόνισε τη σημασία του να επιτραπεί στους αμάχους η ασφαλής διέλευση για να μετεγκατασταθούν από τη Ράφα πριν αρχίσει η χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στη Ράφα – μια περιοχή έκτασης περίπου 64 τετραγωνικών χιλιομέτρων – με την ελπίδα να είναι ασφαλείς από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν κονιορτοποιήσει τις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές της Γάζας τους τελευταίους έξι μήνες.

Ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του πιο πιστού συμμάχου του Ισραήλ, και οι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή εάν οι ισραηλινές δυνάμεις προωθήσουν το σχέδιό τους να εξαπολύσουν χερσαία εισβολή στην περιοχή της Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επαναχρηματοδότηση της UNRWA από όλους τους χορηγούς.

08:15 Τις 200 ημέρες συμπλήρωσε η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και τη Μέση Ανατολή, με την αιματοχυσία στη Λωρίδα να συνεχίζεται για 200 ημέρες.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024