Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στήριξη

Ουκρανία: Οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στήριξη

Στην σημερινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, τα κράτη μέλη προειδοποιήθηκαν να μην εφησυχάσουν, αλλά οι υπουργοί απέφυγαν να υποσχεθούν πυραύλους Patriot.

Οι υπουργοί της ΕΕ προειδοποιήθηκαν να μην «χαλαρώσουν» τη στήριξη προς την Ουκρανία σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Guardian, αλλά σταμάτησαν να δίνουν νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας που το Κίεβο ζητά επειγόντως, κυρίως patriot, για να αμυνθεί έναντι των αδιάκοπων ρωσικών βομβαρδισμών.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι εξαντλούνται οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι αεράμυνας Patriot, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε υποδομές και πόλεις. Η Γερμανία, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα υποσχέθηκε να παραδώσει μια τρίτη συστοιχία patriot στο Κίεβο, ηγείται των προσπαθειών για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

«Ζητήσαμε από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας» Τζοζέπ Μπορέλ

«Κάθε πρόσθετο σύστημα αεράμυνας σώζει ζωές στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμποκ. Για να συνεχίσει απευθύνοντας «επείγουσα έκκληση σε όλους να επανεξετάσουν για άλλη μια φορά τα αποθέματά τους». Η γερμανική πολεμική αεροπορία παρέδωσε δύο συστήματα Patriot στην Ουκρανία. Απομένουν 10 για δική της χρήση.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης από την κινητή μονάδα αεράμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πυροβολεί με παρωχημένο πολυβόλο Browning στη θέση του κατά τη διάρκεια της μάχης, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην περιοχή Τσέρνιχοφ, Ουκρανία 28 Μαρτίου 2024.

Η άμυνα της Ουκρανίας εξαρτάται από εσάς

Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Ζητήσαμε από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας».

Στη συνάντηση αυτή, οι πιο «ζωηροί» σύμμαχοι του Κιέβου προέτρεψαν τους ομολόγους τους να μην εφησυχάζουν σε οτιδήποτε αφορά την άμυνα της Ουκρανίας, μετά την έγκριση από τους Αμερικανούς νομοθέτες ενός πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων (57 δισ. ευρώ) για τη χώρα. Η Μπάιμπα Μπράζε, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, δήλωσε ότι «Ως Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουμε, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, παρόλο που οι ΗΠΑ ψήφισαν το πακέτο βοήθειας».

Ο Λιθουανός ομόλογός της, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, έδωσε παρόμοιο στίγμα περιγράφοντας την καθυστερημένη έγκριση του πακέτου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το Σάββατο. «Αποφύγαμε μια ιστορική σφαίρα, αλλά δυστυχώς πολλές ακόμη σφαίρες βρίσκονται καθ’ οδόν. Επομένως, μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι σήμερα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη μάχη που έρχεται αύριο», είπε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για το πώς θα βοηθήσουμε περαιτέρω την Ουκρανία». Μετά την πρόσφατη υπόσχεση του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να παραδώσει ένα τρίτο σύστημα στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να μεταφέρουν παρόμοια αμυντικά συστήματα στα πεδία των μαχών αντί να τα αφήνουν σε αποθήκες. «Οι Patriot μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης», έγραψε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μονάδες του γερμανικού συστήματος αεράμυνας Patriot προστατεύουν το αεροδρόμιο του Βίλνιους, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2023.

Patriot ως «αντίδοτο» στους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας – Αφόρητη πίεση προς οποιαδήποτε χώρα έχει Patriot

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot, που χρησιμοποιούνται επίσης από το Ισραήλ, διαθέτουν κινητά ραντάρ και σταθμούς εκτόξευσης πυραύλων, τα οποία τους επιτρέπουν να αναχαιτίζουν αεροσκάφη, πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές από μεγάλες αποστάσεις. Ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τα δυτικά έθνη να δωρίσουν τουλάχιστον επτά ακόμη συστήματα Patriot ή παρόμοια συστήματα για να «σώσουν πολλές ζωές και να αλλάξουν πραγματικά την κατάσταση». Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προτιμούν τα συστήματα Patriot, καθώς λέγεται ότι είναι τα μόνα ικανά να καταρρίψουν τους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν διαθέσιμα συστήματα Patriot για να τα παράσχουν στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επικαλούμενος απόρρητες πληροφορίες. «Συνεργαζόμαστε με αυτούς τους συμμάχους για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την παροχή νέων συστοιχιών Patriot», δήλωσε.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που διαθέτουν τα συστήματα Patriot. Όμως τα κράτη της ΕΕ εμφανίζονται διστακτικά στο να παραδώσουν τις προμήθειές τους. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ, δήλωσε ότι η Ολλανδία συμβάλλει σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αεράμυνας και των αποθεμάτων πυρομαχικών της Ουκρανίας. Ερωτηθείσα σχετικά με τη μεταφορά ολλανδικών συστημάτων Patriot, δήλωσε: «Ψάχνουμε ξανά αν μπορούμε να εξαντλήσουμε τα αποθέματά μας από αυτά που έχουμε ακόμα, αυτό θα είναι δύσκολο».

Σύστημα Patriot στη Χάιφα το 2017. Στο Ισραήλ οι Patriot παραμένουν ένα ζωντανό κομμάτι της αεράμυνας που επικουρεί συστήματα όπως το Iron Dome.

Η Σουηδία δίνει εναλλακτική, αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται αρνητική

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Pål Jonson, δήλωσε: «Δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στις οικονομικές συνεισφορές». Σημείωσε ότι η Σουηδία έχει στείλει άλλα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία και θα μπορούσε να στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς RBS70 σουηδικής κατασκευής, «διότι αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια από την πίεση στα συστήματα Patriot».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στο Reuters: «Δεν θα υπάρξει καμία κίνηση που θα έθετε έστω και ελάχιστα σε κίνδυνο την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας ή την αεράμυνα».

Πόλεμος φθοράς: Οι ιρανικής τεχνογνωσίας Σαχέντ που εκτοξεύονται από την Ρωσία στην Ουκρανία, κοστίζουν υποπολλαπλάσια από τους πυραύλους που καλούνται να τους αναχαιτίσουν.

Κυρώσεις στο Ιράν για τους Σαχέντ και βαλλιστικούς

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρωσία. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες Ιρανούς αξιωματούχους και οργανισμούς για τον ρόλο τους στον εφοδιασμό της Ρωσίας με στρατιωτικό υλικό για την επίθεση στην Ουκρανία, καθώς και για την καταστολή από το Ιράν των εγχώριων διαδηλωτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα λάβουμε μέτρα όσον αφορά την παραγωγή και την εξαγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράν.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά απέναντι στη βαριά διπλωματική τιμωρία του Ιράν, φοβούμενα τις συνέπειες για τις προσπάθειες αναβίωσης της παγωμένης πυρηνικής συμφωνίας, της JCPOA. Τα μέλη που έχουν πιο συγκρουσιακή οπτική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδιώκουν να χαρακτηρίσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Πόσα μέτωπα πρέπει να ανοίξει το Ιράν για να ασχοληθούμε σοβαρά με την επιβολή κυρώσεων;», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ του χαρακτηρισμού.
«Ελπίζω ότι … θα φτάσουμε στο όριο όπου μπορούμε πραγματικά να επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις που θα περιορίσουν πραγματικά τη στρατιωτική τους βιομηχανία από το να πολεμάει στην Ουκρανία και για να πολεμάει εναντίον του Ισραήλ».

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024