Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζ.Μπορέλ: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες να αποφασίσουν

Ζ.Μπορέλ: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες να αποφασίσουν

H άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, καθώς εκείνα γνωρίζουν τις ικανότητές τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ανάγκες του Κιέβου τόνισε o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπό τις νέες απειλές της Μόσχας για «άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ έστειλαν σαφές μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας.

Τα βέλη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν δύο ημέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ για χρηματοδοτική στήριξη του Κιέβου τονίζοντας ότι «οι Δυτικοί παρασύρονται επικίνδυνα στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες».

Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκ νέου «όλα τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ζητήθηκε από την Ισπανία να στείλει patriot στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό πίεση να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα τη βοήθειά της στον ουκρανικό λαό επισημαίνοντας «δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας».

«Οι Βρυξέλλες δεν έχουν patriot, εναπόκειται στις πρωτεύουσες» ξεκαθάρισε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων επαναλαμβάνοντας ότι η άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών καθώς και ότι εκείνα γνωρίζουν τις ικανότητές τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ανάγκες του Κιέβου.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην τοποθέτησή του για την Ουκρανία τόνισε ότι ως η ΕΕ έχει συμφωνήσει ότι κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά σε υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων χωρών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών μελών, καθώς και ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει καταστρατήγηση.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης έτσι ώστε να περιλαμβάνονται εκτός από τη Ρωσία, η Μέση Ανατολή και η Ερυθρά Θάλασσα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024